Sobivat jalanõud valides tuleb arvestada nii lapse vanuse, jala kuju kui ka keskkonnaga, kus seda kandma hakatakse. Selleks, et lapse jalg areneks hästi ning tal kujuneks välja korralik rüht, peab jalanõu hästi jalga passima. Lapsed ei liigu üksnes kaugustesse, vaid armastavad ka turnida ja seetõttu on madala tallaga jalanõu ainuõige valik.

Millele tähelepanu pöörata

Sandaale valides tuleb võtta arvesse materjali, jalanõude suurust ja laiust, talla kuju, toestust ning ka painduvust. Liiga jäigad jalanõud ei lase hästi liikuda, kuid arenev jalg vajab just aktiivsust. Kaubamaja valikust leiab enamiku tuntud kaubamärkide kvaliteetsed sandaalid, mis on valmistatud just lapse jala eripärasid arvestades.

Superfit kinnitab, et on südameasjaks võtnud teha lastele äärmiselt mugavaid jalatseid ning on nende loomiseks kaasanud isegi füsioterapeute. Superfiti jalatsid on disainitud nii, et need oleksid maksimaalselt painduvad, kuid samas piisavalt toestatud ja mugavad, mis on oluline eriti laste jaoks, kes teevad alles esimesi samme. Kindlat kvaliteeti pakuvad ka lastele mõeldud Ecco jalatsisarjad. Sandaalid on nahast ning polüuretaanist tald teeb jalanõud väga kergeks.

Paljud lastele mõeldud jalanõud on valmistatud aga sedavõrd innovaatilisi tehnoloogiaid kasutades, et lisaks mugavale hooldusele ja suurepärasele hingavusele võib jalavarjudel leida teisigi põnevaid täiendusi. Nii on Clarksi ja Geoxi mugavatesse jalanõudesse paigutatud tuled, mis ergutavad lapsi rohkem liikuma.

Tasub teada

 

  • Väikelaste jaoks, kes alles õpivad kõndima, on kõige olulisem tugi ja stabiilsus. Neile sobivad kummitallaga nahast jalatsid, millel on tugev toestus.
  • Väikelapse jala suurust tuleks mõõta iga 2-4 kuu tagant, veendumaks, et laps ei käi liiga väikese jalatsiga. Suurust valides tuleb jälgida sedagi, et eri kaubamärkidel võib sama suurus olla erinev. Liiga suured jalanõud teevad lapsel püstipüsimise ebakindlaks.
  •  Lahtised sandaalid on head eelkõige üle 2-aastastele lastele, kes juba stabiilselt kõnnivad. Alles kõndima õppivale lapsele sobivad paremini kinnise ninaga sandaalid.
  • Jalats ei tohi olla kunagi liiga kitsas või lai ja loksuv. Kasutatud jalanõude puhul tuleb arvestada, et need on sisse vajunud juba teise lapse jala järgi.