Head ja halvad bakterid

Inimese soolestik on ligi 9 meetrit pikk ning seal elutseb kuni 2 kilo baktereid, kellest valdavalt on meile kasulikud ehk head bakterid. Neist moodustavad lõviosa lakto- ja bifidobakterite tüved.
Lakto- ehk piimhappebakterid lagundavad laktoosi ehk piimasuhkrut, toodavad piimhapet, kaitsevad allergiliste reaktsioonide eest, tagavad korrapärase sooletühjenemise ja on tähtsad osalised immuunsüsteemi töös. Nad moodustavad ka hea keskkonna bifidobakteritele, kes soodustavad toitainete imendumist seedimisel ning pidurdavad kahjulike bakterite tegevust.
Head bakterid on inimese tervise seisukohalt hindamatu väärtusega. Nad kaitsevad keha haigustekitajate eest, aitavad sünteesida vitamiine ja toota ensüüme.

Apteek tuleb appi

Paraku võib mõni olukord, näiteks reis soojale maale, raske või pikaajaline haigus, töödeldud toidu ja suhkruga liialdav menüü ning antibiootikumravi, lüüa heade bakterite tasakaalu paigast. Ja keha tabab sada häda: immuunsüsteem nõrgeneb, ainevahetus on häiritud, tekivad allergiad ja väsimus, vohama hakkab pärmseen...
Seetõttu on mõistlik riskiolukordadeks valmistuda, läbides probiootikumikuuri, et heade bakterite väge suurendada. Kuidas seda täpselt teha, uurisime Ülikooli Apteegi farmatseudilt Ebe-Triin Lõugilt.

Mis on need märgid, et vaja oleks probiootikume?

Kõige tavalisemad märgid on kõhuprobleemid: kõhulahtisus või -kinnisus, kõhuvalu, puhituste rohkus, aeglane seedimine. Kui sümptomid tekivad äkki ja on ägedad, näiteks viirusliku või bakteriaalse kõhulahtisuse korral, võiks esmalt kasutada probiootikumiga sarnast preparaati Enterol, mille toime on tugevam kui probiootikumil, ja kui äge faas läbi, jätkata tavaliste probiootikumidega. Kui aga inimesel on alatasa puhitused ja seedimine aeglane, võiks kohe alustada tavalistest probiootikumidest.

Teiseks tasub võtta probiootikume siis, kui arst on määranud antibiootikumravi. Antibiootikumid hävitavad massiliselt soolestiku häid baktereid ning siis on vaja nende koloonia kiiresti taastada.
Kolmandaks saab nendega immuunsüsteemi tugevdada. Probiootikumidel on keha kaitsevõimes väga suur roll. Stressiga kaasnev kehakeemia ja kokkupuude harjumatu mikroflooraga rikuvad soolestiku tasakaalu, mistõttu võiks enne lõunamaareisi või stressirohke perioodi toetuseks teha paarinädalase kuuri.

Kas on veel midagi, mille puhul probiootikumid aitavad?

Kergesti kipub tasakaalust välja naiste tupe mikrofloora, ka tupeseene puhul saab abi probiootikumidest. On olemas vaginaalselt kasutatavad piimhappebakteritega tooted, kuid selle kõrval tuleks kindlasti läbi teha suukaudne laktobatsillide kuur. Ka siin on mõistlik teha ennetavaid kuure suvekuuma saabudes, stressirohkel perioodil ja pärast ohtrate suhkrurikaste toitude tarbimist pühade ajal.

Kui pikka aega probiootikume võetakse?

Kindlat kuuri pikkust ei ole. Kui on tavaline kõhuhäda, tuleb probiootikume võtta, kuni kõht saab korda, ja soovitatavalt veel nädal otsa.
Antibiootikumikuuri puhul tuleb neid võtta kuuri esimesest päevast ja jätkata ka kümme päeva pärast antibiootikumravi lõppu. NB! Probiootikumi ei tohi võtta koos antibiootikumitabletiga, vaid paar tundi varem.
Kui on kavas minna soojamaareisile, võiks alustada probiootikumide tarvitamist nädal enne ärasõitu ning süüa neid ka reisi ajal.

Kuidas õiget preparaati valida?

Kõige üksikasjalikumalt jaotatud tooteid sisaldab Soomes toodetud Biolatte sari. Siin on peale universaalse preparaadi Biolatte Original ka reisideks mõeldud Biolatte Travel, mis sisaldab piimhappabakterite kõrval immuunsust tugevdavat tsinki ja limaskesti kaitsvat Sc. Boulardii bakterit. Biolatte BB on mõeldud imikutele, aitab arendada tervet ja tugevat soole mikrofloorat ning muu hulgas vähendab ülitundlikkust toiduainete vastu. Biolatte Madam on vaginaalne piimhappepreparaat naistele tupeseene raviks.
Teised on rohkem üldised probiootikumid, mis erinevad bakteritüvede ja nende arvu poolest.

Mille poolest erinevad beebidele mõeldud probiootikumid? Millal on vaja titale neid anda?

Beebide preparaadid sisaldavad bakterit Bifidobacterium infantis, mis on ainuomane vastündinute ja imikute soole mikrofloorale. Imikutele antakse probiootikume siis, kui kõht läheb lahti ja kaka roheliseks. Kuuri pikkus võiks olla paar nädalat. Lisaks tuleb neile probiootikumikuur kasuks kõhukinnisuse puhul. Samuti on saanud sellest kergendust gaasivalude käes vaevlevad imikud.

Probiootikumid toidust ja apteegist

Probiootikumides kasutatavaid piimhappebaktereid leidub rohkelt hapendatud piimatoodetes. Sestap on kasulik lülitada igapäevamenüüsse näiteks klaasike või paar keefirit. Ideaalis peakski bakterite tasakaal olema tagatud tervisliku toidu ja eluviisiga. Kui aga olukord kipub käest, on abiks apteegid ja tervisekauplused.
NB! Probiootikume ei tohi võtta koos kuuma söögi-joogiga, sest siis kasulikud bakterid hävivad.

Universaalsed probiootikumid
Vega Acidofilus & Bifidus Complex
Sisaldab viit probiootikumi. Kapslites ei ole gluteeni, laktoosi ja teada-tuntud allergeene.
Hind: 7.54 / 30 kapslit (apteekonline.ee)

Lambertsi Acidophilus Extra 10
Sisaldab baktereid Lactobacillus acidophilus La5 ja Bifidobacterium Bb12. 10 miljardit elusbakterit kapsli kohta. Kasutajad kiidavad kui kiire toimega kõhusõpra. Gluteeni- ja laktoosivaba.
Hind: 12.36 / 60 kapslit (K&M Pharma)

Bio-Acidophilus Forte
Üks tugevatoimelisemaid probiootikume – üks kapsel sisaldab 30 miljardit elujõulist bakterit. Sisaldab ka prebiootikume ehk bakterite ainevahetuseks vajalikke toitaineid. Hüpoallergeenne ja piimavaba. Sobib raskemate seisundite puhul.
Hind: 41.05 / 30 kapslit (Vianaturale)

Reisile ja antibiootikumikuuri puhuks
Lambertsi Probioguard
Neli bakterikultuuri tugevdavad seedesüsteemi enne lõunamaareisi ja taastavad ka antibiootikumikuurist. Ei sisalda gluteeni ega laktoosi.
Hind: 27.60 / 60 kapslit (K&M Pharma)

Biolatte Travel
Sobib reisijale, väiksest pakendist jätkub ka pikema sõidu jaoks. Saccaromyces boulardii kaitseb limaskesti, tsink suurendab immuunsust ja erinevad piimhappabakterid kaitsevad seedesüsteemi.
Hind: 36.- / 30 kapslit (Ülikooli Apteek)

Rioflora Pro Biotica kapslid
Välja töötatud antibiootikumravi toetuseks, tarvitatakse ravi ajal ja nädal pärast selle lõppu. Sisaldab ka prebiootikume.
Hind: 7.13 / 20 kapslit (apteekonline.ee)

Kurnatuse puhul
Ratiopharmi Probiotics + B
Lai valik piimhappebaktereid koos B-rühma vitamiinidega. B-vitamiinid kindlustavad aju ja närvisüsteemi häireteta töö, suurendavad stressiga toimetuleku võimet, tagavad hea mälu ning hoiavad naha korras.
Hind: 8.20 / 30 kapslit (apteekonline.ee)

Lastele
OptiBac Probiotics
Rasedatele ja imetavatele naistele, lastele ja imikutele. Aitab sündival lapsel kiiremini saavutada terve soole mikrofloora. Ei sisalda kunstlikke lisaaineid, gluteeni, pärmi, suhkrut ega värvaineid.
Hind: 9.46 / 10 kotikest (apteegid ja mahekauplused)

Probio-Easy pulber
Probiootikumipulber toidule puistamiseks. Sobib lastele ja suurtele, kes ei taha kapsleid neelata. Ei ole lisatud soola, laktoosi, kunstlikke säilitus-, värv- ega maitseaineid. Kohane ka taimetoitlastele.
Hind. 9.48 / 90 g (Vianaturale)