2. Väikesele lapsele ei lähe õnneks kaubamärgi nimi korda. Tähtsam on see, et prillid istuvad mugavalt ja püsivad hästi ees — raamidel ju n-ö sissekandmisaega ei ole. Pööra tähelepanu sellele, et raamid oleksid kerged ja anatoomiliselt sobiva kujuga.
Lapse õrna naha puhul võiks arvestada ka materjali ja värvi naturaalsust. Parimate raamide tootmisel on välditud lateksit ja bisfenoole ning värvimisel on kasutatud orgaanilisi toiduvärve, mis on tervisele ohutud. Mõnikord on lapse jaoks prillidest olulisemgi vahva toos, nii et ära alahinda aksessuaaride rolli.

3. Ära sunni last alguses prille korraga pikka aega kandma, las ta kohaneb nendega. Aasta-paari vanusele võite prillid ette panna ja katsuda samal ajal tema tähelepanu mänguasja või mõne põneva tegevusega köita — nii seonduvad prillid positiivsete emotsioonidega. Lapse sundimine paraku tulemusi ei anna. Õnneks tajub ta ka juba ise, et televiisori vaatamine või väikeste klotsidega mängimine on mõnusam, kui prillid on ees.

4. Näita eeskujusid! Kaheaastane matkib lähedasi, nii et kui ta näeb vanemaid või vanavanemaid tihti prille ette panemas, võtab ta need kergemini omaks. Kui perekonnas keegi prille ei kanna, sobib eeskujuks mõni multifilmi- või raamatutegelane, kindlasti leiate mõne sobiva näite ka lauljate või näitlejate hulgast. Mõnel lasteprillide brändil on prillide hoidmiseks spetsiaalne loomakujuline alus. Nii saab lapsele seletada, et ta ei pea prille üksi kandma — öösel teeb seda loomake, päeval tema.

5. Kolme- kuni nelja-aastane laps on väga kergelt mõjutatav nii oma eakaaslaste kui ka täiskasvanud autoriteetide poolt. Ilmselt tuleb teil lapse mängukaaslaste hulgas väikest selgitustööd teha. Kui laps hakkab mängus rolle võtma — arst, õpetaja, müüja — ning tegelaskuju kannab prille, tundub prillikandmine loomulikum.

6. Eelkooliealine laps omandab hügieeni- ja korraharjumustega seotud reegleid üsna hõlpsalt. Seega saate prillide ettepanekust teha osa lapse loomulikust päevarutiinist — hommikul üles, seejärel pesema, siis prillid ette, sööma jne.

7. Ka kiitus on lapse jaoks väga tähtis, nii et ole tähelepanelik — kui laps paneb alguses iseseisvalt prillid ette või kannab neid pikemat aega, tuleb teda kindlasti kiita.

8. Mõni laps kardab prille kanda, sest teda on korduvalt hirmutatud sellega, et prillid on kallid ja neid ei tohi katki teha. Laps kardab, et nendega siiski midagi juhtub ja sellele võib järgneda karistus. Parem vali lapsele ülipainduvad ja purunemiskindlad raamid (nt Blick).

9. Laps võib tunda end täiskasvanumana, kui saab ise prillide eest hoolitseda. Seega õpeta talle lihtsamaid hooldusvõtteid: klaaside puhastamist mikrokiudlapiga, prillide hoidmist jne.

10. Kui laps pikemat aega prillide kandmise vastu ägedalt protestib või kurdab, et ei näe hästi, tuleb teda kuulda võtta. Prillid võivad olla väändunud või mingil muul põhjusel mitte sobida. Pöörduge lisakontrolliks prillide valmistaja poole.

Allikas: Terve Pere