„Need on antroposoofilise eluviisiga inimesed, kes eelistavad sünnitada kodus küünlavalgel. Nad on olnud ja jäävad alati. Õnneks see meningiiti põdenud laps paranes hästi ja inetu on sellises olukorras vanemaid ka parastada. Muidugi me rääkisime vanematega. Kahjuks jäi ka selle haigusloo põhjal mulje, et ma ei suutnud vanemaid ümber veenda. Kokkuvõttes häirib mind see, et meedias võtavad sõna tuntud inimesed, kes ütlevad, et jätavad oma lapsed vaktsineerimata.“

Eda Tamme sõnul on Eesti vaktsineerituse hõlmatus on suhteliselt hea.

„Jah, meie enda seis hetkel on suhteliselt hea, aga kui me vaatame poliitilist situatsiooni — sõjad ja suur rahvaste rändamine — siis peame aru andma, et sellistes oludes laguneb mitmel pool meditsiinisüsteem ja tekib palju vaktsineerimata lapsi. Ja nendes situatsioonides tekib palju haiguskoldeid. Me peame sellele mõtlema, kuidas olla valmis,“ rääkis Eda Tamm.

„Eesti murekoht on ehk see, et meil on ka vaktsiine, mis ei ole riiklikus kalendris. Nii pneumokoki- kui gripivaktsiin on ka riskigruppidele tasuline. Ma sooviksin, et selles osas oleks riigilt toetus, et riskigrupid saaks vaktsineeritud,“ rääkis Eda Tamm.

“Intriig minu igapäeva töös on vaktsiinide kõrvaltoimed, mis saavad avalikkuses ebaproportsionaalset tähelepanu,” märkis ravimiameti ravimiohutusosakonna juhataja Ott Laius. “Vaktsiinid on profülaktilised ravimid — kuna enamik inimesi ei ole neid haigusi kogenud, siis kõrvalmõjud saavad haigustega kaasnevate probleemidega liiga palju tähelepanu.”

“Iirimaal on 80% inimestest gripi vastu vaktsineeritud, Põhjamaades 50% ja Eestis üllatus-üllatus — 1-2%,” rääkis riigikogu liige Liina Kersna. ”See vähemus, kes on otsustanud oma lapsi mitte vaktsineerida, on väga häälekas ning nende hääl on jäänud kõlama — võrreldes nende 96%, kes vaktsineerivad ja on vastutustundlikud. Ma ise põdesin mõni aasta tagasi läkaköha, kuigi olin vaktsineeritud, kuid ei olnud teinud kordusvaktsiini. Lõpuks olin 1,5 kuud tööst eemal. Lapsevanemad, kes ei vaktsineeri, peavad sellest teada andma igale sünnipäevale minnes, et nende laps on vaktsineerimata. See on väga suur vastutus.”

Täna toimub Tallinnas tervishoiumuuseumis Eesti Ravimitootjate Liidu korraldatud vaktsineerimisteemaline avalik ümarlaud „Miks me peame vaktsineerima?“

WHO Euroopa immuniseerimise nädala raames toimub üritusi üle Euroopa 24.–30. aprillini.