Küllap see ongi naabermaal Soomes suuremat tähelepanu teeninud viirus, mille leviku eest ka lahe põhjakaldal hoiatatud.

Kutsari sõnul on viimastel aastatel maailmas domineerinud pandeemiline viirus nimega A(H1N2) tõrjunud teised viirused kõrvale. Inimesele, kes haigestub, pole vahet, milline viirus teda tabab, kui tegu pole just senitundmatu ja ettearvamatult käituva viirusega.

Arstide sõnul peetakse grippi alati raskeks haiguseks, seda just tekkida võivate tüsistuste pärast. Laialt on levinud arvamus, nagu krõbedad külmakraadid hävitaks pisikuid. Tegelikult on gripiviirused temperatuuridele väga vastupidavad. Lugusid, kus viirushaigused külmaga vähenevad ja lörtsiste ilmadega sagenevad, peavad tohtrid rahva seas ringlevateks müütideks.

Jälgi hügieenireegleid

Arstide esmane soovitus on vaktsineerimine. Kuulo Kutsari kinnitusel on hooajalise gripi vaktsiin saadaval juba septembrist-oktoobrist. Perearstide sõnul ei kaitse vaktsiin meid aga külmadel talvekuudel agaralt levivate ülemiste hingamisteede viiruste vastu.

Viirushaiguste ennetamiseks rusikareeglit ei ole. Tähtis on haiguste leviku perioodil vältida rahvarikkaid kohti, mitte kohtuda potentsiaalsete nakkusallikatega. Arstid soovitavad haigestumise ennetamiseks pesta sagedasti käsi, aevastades ja köhides katta suu ning haigestunud inimesega hoida suhtlemisel distantsi.

Tohtrite arvates on nakatumisoht väiksem, kui organism on puhanud ja toitume õigesti, nii on meie vastupanuvõime tugevam. Haigestumise vältimiseks tasub kodus ruume õhutada.

Kasuks tuleb mõõdukas sportimine värskes õhus.

Püsi haigena kodus

Osad tohtrid soovitavad hommikuti võtta neli-viis C-vitamiini dražeed ning süüa tsitruselisi. Viimasel ajal on leitud, et eksootilistes puuviljades leidub aineid, millel on viirustevastane toime.

Kui tõbi juba kallal, soovitab Kutsar rahulikult kodus püsida ja juua palavikku alandavaid jooke. Olenevalt haiguse raskusastmest on aga mõistlik perearstiga konsulteerida. Koduses esmaabikapis võiks kindlasti olla valuvaigistid ja mõned palavikualandajad. Näiteks mõni pakike gripiteesid, mis sisaldavad paratsetamooli ja teisi toimeaineid. Samuti pole paha kasutada tablettidena paratsetamooli ja ibuprofeeni.