Köha on üks organismi kaitserefleksidest, mis puhastab hingamisteid sissehingatud ärritavatest osakestest. Nendeks ärritajateks võivad olla õhuslevivad tolmuosakesed, kemikaalid, sigaretisuits, erinevad viirused või bakterid, sekreetide kuhjumine, ninaneelunohu või põletik.

Köha põhjused

Kõige sagedasemad köha põhjused on ülemiste hingamisteede viirusnakkused. Sellisel juhul on köha nohu, kurguvaevuste ning pea- ja liigesvalude kõrval üks haigustunnuste kompleksi osa.
Harvem põhjustavad köha bronhiit, bakteriaalsed infektsioonid, kopsupõletik, kroonilise kopsuhaiguse ägenemine. Need juhud vajavad juba arstiabi.

Confido erameditsiini keskuse arst Dr.Anneli Talvik ütleb, et sõltumata köha tekitajast, võib infektsioonijärgne köha kesta kuni 2 kuud.

Köha lapseeas

Hingamisteede nakkused esinevad lastel umbes 50 % sagedamini kui täiskasvanutel. Selliste haiguste üks põhitunnus on köha. Lisaks võib pikaajaline köha olla ka keskkõrvapõletiku või põskkoopapõletiku tunnuseks.

Kuna laste hingamisteed võrreldes täiskasvanuga on tunduvalt kitsama läbimõõduga, põhjustab limaskesta turse koos limaeritusega tuntava ahenemise ning hingamistakistuse. See väljendub hingamisraskusena või vilistava hingamisena. Seetõttu võib laps vajada bronhe lõõgastavaid ravimeid, mida määrab arst.

Enamus lapseea köhadest on viiruslikud ega vaja tavaliselt antibiootikumiravi. Viirusjärgne ärritusköha võib püsida 6-8 nädalat.

Kuiv ärritusköha

Enamasti on ülemiste hingamisteede nakkuse korral köha algfaasis kuiv, ärritav, vahel ka valulik. Röga eritust sel ajal ei esine või see on vähene.

Millal kasutada köhapärssijaid ja millal mitte

Kuna köha on organismi kaitsereaktsioon, siis köha pärssimine ei ole üldiselt soovitatav, sest siis ärritav tegur püsib hingamisteedes ning kergelt alanud nakkus võib tüsistuda kopsupõletikuga.

Kui köha on aga tugev ja segab öist und, siis on esimestel haiguspäevadel köha pärssiv ravim sobilik. Köhapärssijaid võib kasutada ka paranemisfaasis, kui röga enam ei teki aga köhaärritus püsib.

Dr.Talvik aga hoiatab väikelastel köhapärssijaid mitte kasutada, sest neil pole kopsu puhastamine aktiivse köhimisega adekvaatne ja nii võib tekkida hoopis suurem oht-röga peetub ja tekib kopsupõletik.

Köhapärssija: Oxeladiin (käsimüügiravim) ja Dextromethorphan.

Köha algfaasis sobivad kõige paremini ravimtaimede baasil tehtud köharohud, mis muudavad sekreedi vedelamaks ja kergemini väljaköhitavaks.

Taimsed lahtistavad-pehmendavad köhasiirupid, N: luuderohusiirup (sobib ka imikutele, aga ettevaatust, sest mõni sisaldab mett, mis ei pruugi igale imikule sobilik olla); täiskasvanutele ja vanematele lastele: aed-ja nõmmliivateed sisaldavad siirupid/teed, samuti mürtoolipreparaadid.

Tihti on haiguse algusfaasis ka kurguvalu, mida võib leevendada kuristades kurku soolalahusega, imemistablettidega või leigete jookidega. Soodsalt mõjub ka niiske veeauru sissehingamine.

Rögane köha

Külmetuse paranemise faasis läheb eritiseta köha tavaliselt üle limase rögaga köhaks. Hingamisteede limaskest toodab sitket sekreeti, mis tuleb välja köhida. Dr.Anneli Talviku sõnul on lastel pika köha põhjuseks sageli sekreet, mida laps ei oska ise välja köhida ja mis hingamisteedest väljapääsu otsib.

Rögase koha leevendamine

Sitke röga vedelamaks muutmiseks sobivad mukolüütikumid: guaifenesiin, atsetüültsüsteiini, ambroksooli või broomheksiini sisaldavad käsimüügiravimid. Imikutele reeglina mukolüütikumi ei soovitata. Väikelastele sobivad ambroksooli sisaldavad siirupid, milles on toimeainet vähem kui muudes ravimvormides. Ravimeid lastele manustades jälgige ravimi infolehel soovitatud annuseid.


Arstlik läbivaatus on vajalik, kui lapse üldseisund on halb, esineb kõrge palavik, mis ei allu palavikku langetavatele ravimitele, on hingamisraskus või vilistav hingamine.

Lisaks ravimitele aitavad köha leevendada ka eeterlikud õlid

Köha leevendamiseks sobivad aniisist, eukalüptist, piparmündist, kuuse- ja männiokastest saadavad õlid.
Eeterlikke õlisid võib manustada suu kaudu, lokaalselt, inhalatsiooniga. Nad stimuleerivad bronhiaalsekretsiooni, pidurdavad haigustekitajate levikut, lõõgastavad hingamisteid.
Inhalatsioonid füsioloogilise lahuse või paari tilga eeterliku õliga niisutavad samuti hingamisteid, vähendades nii köhaärritust, samal ajal ka veeldades röga.

Perearst Anneli Talvik soovitab aga vältida mentooli sisaldavaid salve/inhalatsioone, sest väikelapsel võib sellest looduslikust ainest tekkida hingamisteede spasm.

Väldi võimalikke ärritajaid

Köha aitab leevendada ka ärritavate tegurite, nagu külm kuiv õhk, välis- ja siseõhu saasted, vähendamine.

Ägeda ülemiste hingamisteede nakkuse korral on abi ka voodis peaaluse tõstmine, et öö jooksul kogunenud erinevate sekreetide äravool oleks lihtsam.

Vältima peaks sigaretisuitsuses ruumis viibimist.

Lapsevanemal on oluline mõista, et Eestis on lapse köha väga sagedane ja enamasti viiruste põhjustatud. Alati on esimestel päevadel targem hoiduda apteegis pakutavatest keemilistest preparaatidest, sest lisaks toimele on neil olemas ka kõrvaltoimed ja alguses on täiesti sobilik on rakendada loodustooteid rahvameditsiinist.

Üleravimine ei tule lapsele kasuks, vaid kahjuks!

Kui soovid lapse terviseteemadel rohkem infot saada, siis vaata ka: www.confido.ee