• kõrvaltoimete riski tõttu (allergilised reaktsioonid, unehäired, hallutsinatsioonid, uimasus, tahhükardia);
  • kliiniliste andmete vähesuse tõttu lastel — täiskasvanutel läbiviidud kliinilistest uuringutest saadud ohutusandmeid ei saa üks-ühele lastele üle kanda.

Lastel võib ravimi toime ja farmakokineetika (st kuidas ravim organismis käitub — imendub, muundub, eritub) olla täiskasvanuga võrreldes erinev. Ohtlikeks võivad osutuda tunduvalt väiksemad annused. Kõrvaltoime tekkimisel ei oska laps oma seisundit hinnata ja näha seost ravimi ja kõrvaltoime vahel ning ei pruugi osata ennast õigesti väljendada.

Ravimeid tohib lastele anda vaid juhul, kui need on tõesti vajalikud. Külmetushaiguste puhul on ravimitega võimalik sümptomeid leevendada, mitte haigust ravida. Külmetushaigused on enamasti viirusliku põhjusega ning iseparanevad ega vaja raviks antibiootikume.

Missugused on põhitõed, mis aitavad viirushaigustest hoiduda, loe SIIT!

PALAVIK

Palaviku alandamiseks alla 12-aastastel lastel on soovitatav kasutada ühte toimeainet sisaldavat preparaati — paratsetamooli või ibuprofeeni. Annus peab olema arvestatud kas vastavalt vanusele või kehakaalule. Vajalikust suuremad annused võivad põhjustada kõrvaltoimeid või mürgistusnähte, väiksemad annused seevastu ei alanda palavikku. Paratsetamooli lastele soovitatav ühekordne annus on 10…15 mg/kg kehakaalu kohta, maksimaalne ööpäevane annus on 60 mg/kg kehakaalu kohta.

Lapse vanus ja soovitatav annus:
2…3 kuud — 62,5 mg
3 kuud…1 aasta — 62,5…125 mg
1…6 aastat — 125…250 mg
6…12 aastat — 250…500 mg

Lastele soovitatav iburprofeeni annus on 20…40 mg/kg ööpäevas, jaotatuna 3…4 annuseks. Ühekordne annus lastele kehakaaluga üle 20 kg on 200 mg; kehakaaluga üle 30 kg 200…400 mg ja üle 40 kg kaaluvatele lastele 400 mg.

Atsetüülsalitsüülhapet (aspiriini) ei tohiks lastele viirushaiguse korral palaviku alandamiseks anda Reye sündroomi tekkeriski tõttu, mis on küll väga harva tekkiv kõrvaltoime. See sündroom kulgeb kauakestva oksendamise, entsefalopaatia (ajukahjustuse) ja maksakahjustusega ning võib lõppeda surmaga. Täiskasvanutel ei ole Reye sündroomi viirushaigusega kaasneva palaviku alandamisel täheldatud.

Lapse palaviku kohta võid rohkem lugeda SIIT!

NOHU

Nohu korral võiks väikelastel alustada nina loputamisega mereveega (Humer, Sterimar). Kui hingamistakistus sellega ei laabu, siis alles kaaluda ravimite kasutamist. Ninna pihustatavaid dekongestante (ksülometasoliin, nafasoliin) ei ole soovitatav kasutada alla 2-aastastel lastel ning neid ei tohiks kasutada kauem kui kaks-kolm päeva, piirduda tuleks paari pihustusega päevas. Kasutada tuleks kindlasti lastele mõeldud toimeaineid ja ravimtugevusi:
- ksülometasoliin 0,05% alates 2. eluaastast,
- nafasoliin 0,05% alates 3. eluaastast.

Alla 2-aastastel lastel tohib ninna pihustatavaid dekongestante kasutada ainult erandjuhul ja arsti loal.

Liigsagedane kasutamine põhjustab kroonilist nohu ning võib põhjustada süsteemseid kõrvaltoimeid. Kui ninakinnisus ja nohu püsivad pikka aega ning hingamisraskused on ka öösel ja kaasneb norskamine, tuleks pöörduda arsti poole, sest põhjuseks võivad olla adenoidid, mis vajavad kirurgilist eemaldamist.

Apteegis on ilma retseptita saadaval ka suukaudselt kasutatavad nohuravimid (pseudoefedriin, kas üksi või kombinatsioonis triprolidiiniga). Ka neid tohib alla 6-aastastele lastele anda ainult arsti loal. Põhjuseks jällegi kõrvaltoimete risk — pseudoefedriinil erutus, unehäired, hallutsinatsioonid, tahhükardia; triprolidiinil uimasus.

Kuidas otsustada, millal leevendada lapse nohu ise ja millal võtta ravimeid, loe SIIT!

KÖHA

Nii köha, nohu, kui ka palaviku korral tuleks lapsele anda tavalisest rohkem juua. Rögaerituse parandamiseks võib kasutada rögalahtisteid. Taimsetest preparaatidest aed-liivatee, luuderohu ekstrakt; ravimitest karbotsüsteiin, atsetüültsüsteiin, broomheksiin, ambroksool.

Alla 2-aastastel lastel ei pruugi röga väljaköhimisoskus olla piisav, mistõttu rögalahtisteid tuleks neil kasutada vaid arsti loal. Perearstid soovitavad imikutel ja väikelastel rakendada köha korral rahvameditsiini võtteid.

Paukuva ja kinnise köha pärssimiseks mõeldud ravimeid (kodeiin, dekstrometorfaan) tohib kõrvaltoimete riski (uimasus, pearinglus, iiveldus) tõttu kasutada lastel vaid arsti soovitusel. Pikaajalise kinnise köha, eriti öise köha korral, kui rögalahtistid ei anna tulemust, tuleks arsti poole pöörduda, sest põhjuseks võib olla astma või antibiootikumravi vajav bakteriaalne põletik. Köha võib põhjustada ka nohu või mao-söögitoru reflukshaigus.

Allikas: Ravimiamet