Kadi käis koos tütar Martha-Melaniga (3 a 9 k) üle päeva imetamisnõustaja juures abi saamas. Kuna piima jõudis vastsündinu suhu vähe, pidi ema ülejäänu välja pumpama ja süstlaga beebile söötma. Siin tabas teda järgmine üllatus. “Mis sisse läks, tuli samas jälle välja,” räägib Kadi.
Ema söötis titat korraga vaid paar minutit ja tõstis ta siis õlale õhumulle välja krooksuma. “Minu arvates see iga kord ei aidanud. Aga ma ei olnud jupitamises ka väga järjekindel ja andsin korraga ikka rohkem, kui soovitati.”

Kolmenädalane Martha-Melani ahmis juba isukalt rinda, kuid samas ka õhku. “Tital oli põll ees ja minul rätik õlal, sest piima tuli tagasi ikka päris korralikult. Riiete vahetamist oli palju ja pesumasin käis mitu korda päevas.”

Ema muretses, kas selline toidu tagasiheide on normaalne, kuid arst lohutas, et küll see ise ajapikku möödub. Nii ka läks. Tüdruk oli üle kuue kuu vana, kui toit hakkas paremini sees püsima.
Kadi järgmisel tütrel Maribel-Mariil (1 a 7 k), kes siiani rinnapiima naudib, tuli pisikesena ka vahel toitu tagasi, kuid võrreldes õega oli see köömes.

Kerge refluks

Lastearst Eha Kallas ütleb, et 50–65 protsendil imikutest on esimestel kuudel toidu tavalist tagasiheidet ehk füsioloogilist refluksi. “Loogika on selline: mida noorem tita, seda sagedamini toitu tuleb, ja esimestel elukuudel juhtub seda pea iga toitmise järel. See ei häiri last,” tõdeb dr Kallas.

Enamikul möödub refluks neljandaks elukuuks, vähestel kestab kauem (pool aastat kuni aasta). “See läheb üle siis, kui laps jõuab oma arenguga sinnamaani, et on rohkem vertikaalasendis: istub ja käib.”

Mis refluksi leevendab? Lapse toitmisel, nii rinnast kui ka pudeliga, tuleks vältida õhu allaneelamist. Pärast söömist tasub tita tõsta enda õla najale püsti, et tal õhuampsud ehk “krooksud” väljuksid.

Laps võiks magada kerge kaldega voodis (päitsiosa kõrgendus 10–15 cm) ja teda võiks sööta väiksemate portsudega. Toitu ei tohi aga olla ka liiga vähe. Siis tekib lapsel näljatunne ja ta hakkab nutma. Nutu ajal jälle suureneb toidu tagasiheite võimalus.

Imiku parimaks toiduks on rinnapiim, mis seedub kiiremini, mistõttu ka magu tühjeneb rutem. Rinna imemine (keele liikumine) soodustab seedetrakti motoorikat. Piimasegud sisaldavad rohkem valke, rasvu ja sooli, mistõttu nende seedimine võtab rohkem aega.

Toidu tagasiheitega last ei tohiks jätta seliliasendisse, vaid ta tuleks pöörata kergelt küljele, et võimaldada toidu väljumist suu kaudu, vältides niimoodi toidu sattumist hingamisteedesse.
Need võtted aitavad vältida refluksi süvenemist ja haiguse teket. Neist on abi ka siis, kui arst on juba diagnoosinud reflukshaiguse.

Reflukshaigus

Haiguslik toidu tagasiheide ehk reflukshaigus põhjustab lapsele mitmeid vaevusi. Sellega võivad kaasneda toitmisraskused: näiteks beebi keeldub toidust, on süües rahutu, katkestab söömise, kisab rohkem kui kolm tundi päevas.

Imik võib sageli oksendada, tal võivad ilmneda kõhuvalu-koolikud, söögitoru limaskesta kahjustus ning raskematel juhtudel kaalu- ja kasvupeetus. Refluks võib esineda ka varjatuna, kui pole nähtavat oksendamist, aga laps näiteks sageli neelatab.
Kui tital on tekkinud toitmisraskused, koolikvalud, öine köha ja sage neelatamine, tuleb kindlasti pöörduda arsti poole.

Refluksi ravi

Reflukshaiguse põhjuseks on enamasti see, et beebi söögitoru alumine sulgurlihas on nõrk või lühike. Praegu puudub ravi, mis tugevdaks söögitoru sulgurlihast. Toitmisraskuste korral (söögitoru põletik, kõrvetised jm) saab abi maohappesust langetavatest ravimitest, mille määrab arst.
Kui imikul kaasnevad refluksiga koolikud ehk suured nutuhood, on olukord keerulisem. Beebi seisundit parandavad eespool mainitud hooldusvõtted ja õige toitmine.

Harva võib reflukshaigusest kujuneda krooniline kopsuhaigus või täiskasvanuea reflukshaigus. Äärmiselt harva võib reflukshaigus vajada kirurgilist ravi.

Refluksi korral on põhiline, et vanemad säilitaksid rahu: õiged hooldusvõtted toovad tavaliselt probleemile leevendust ja see möödub ise.

Mis põhjustab refluksi?
• Tavalise refluksi põhjuseks võib olla sisseneelatud õhk.
• Tavalise ja haigusliku refluksi põhjuseks võib olla söögitoru nõrk toonus, lõtvus ja lühidus, mis tuleneb alumise sulgurlihase ebaküpsusest.
• Soodustavateks teguriteks on mao väike maht, aeglane motoorika, seega mao aeglane tühjenemine ja kõhuõõne suurenenud siserõhk (mida võivad põhjustada nutmine, gaaside kuhjumine, puhitus, kõhukinnisus, köha jm).
• Enneaegsetel lastel on söögitoru alumine sulgurlihas ebaküps ja 85 protsendil neist esineb tavalist ehk füsioloogilist refluksi, 2,8 protsendil aga reflukshaigust. Soodustavateks teguriteks võivad neil olla hingamishäired, krooniline kopsuhaigus, kestev sonditoitmine jm.

Refluksi 7 leevendajat
1. Toida last väiksemate toidukogustega ja sagedamini. Väldi söömise ajal õhu allaneelamist.
2. Sööda beebit kaldasendis. Väldi seliliasendit.
3. Tõsta tita pärast söömist püstiasendisse, et tuleksid välja õhukrooksud.
4. Laps võiks olla pärast söömist külili kaldpinnal. Väldi seliliasendit.
5. Tita võiks magada kaldasendis, peapoolne ots 15–20 cm kõrgemal.
6. Abi võib olla gaase lõhustavatest ravimitest (Espumisan jt).
7. Tagasivalguva toidu hulka võib vähendada toidu tihendamine (riisitumm, juurvili). Müügil on ka tummisemad toidusegud (nt Aptamil AR, Friso Vom 1) ja toidu paksendajad (Nutriton Instant).