Viimased kolm kuud on lapsel pea iga paari nädala tagant nohu. Kui sekreet voolab ninast ise välja, laps sellest paanikat ei tõsta. Suure nohu korral on beebi keeldunud piima võtmast, ilmselt teeb siis ka kurguvalu liiga.

Pahuramaks muutub tita siis, kui nina on kinni ja tuleb meresoola lahust sõõrmetesse lasta. Esialgu oli keeruline beebile spreid ninna vuhistada – ta rabeles ja puikles vastu. Nüüd on mõlemad harjunud. Helindi võtab Laura Liisa sülle ja hoiab ühe käega õrnalt ta pead kinni.

Üks nohu lõppeb, teine algab

Lastevanematele võib tunduda, et beebidel on kogu aeg nohu, sest väiksemat või suuremat nohinat kostab nende ninadest sünnist saati sageli.

Qvalitas Arstikeskuse arst dr Ingrid Täll seletab nähtust sellega, et imikute ja väikelaste ninakäigud on anatoomiliselt kitsad. Süües võib sinna sattuda piima, aga ka iga põletikuline turse ja ninna tekkiv koorik halvendab hingamist ning tekitab nohinat või lörinat. “Ühel lapsel rohkem, teisel vähem, sõltuvalt anatoomilisest omapärast,” nendib dr Täll.

Vahel võib üks nohu lõppeda ja teine alata. Emad on väga murelikud, sest tundub, et beebil on kogu aeg nohu. “Nohu on viirushaigus ja sestap väga erilisi ravivahendeid peale ninakäikude puhastamise ei vaja,” lohutab arst. “Seda juhul, kui imiku üldseisund ja söögiisu pole häiritud. Kui beebi on loium, keeldub toidust, lisandunud on köha, siis tuleb pöörduda arstile, hindamaks, kas pole tekkinud tüsistusi – keskkõrvapõletikku või bronhiiti.”

Äkki hoopis allergia?

Helindil endal on allergiline nohu. Laura Liisal kestab nohu tavaliselt 2–5 päeva ja algab pärast seda, kui emal hakkab taanduma. Nohu kulgeb esimestel päevadel aevastustega ja lõpeb ninakinnisusega. See annab alust kahtlustada allergilist nohu ka beebil, kuid allergiateste pole seni veel tehtud.

Arst möönab, et tital võib olla ka allergiline nohu, mida ei ole tavalisest nohust alati niisama kerge eristada. Allergilisele nohule võib viidata aastaajalisus, näiteks tekib nohu sagedamini kevadel ja suvel. Või just siis, kui laps puutub kokku mõne loomaga, olgu selleks kass, koer, hamster vmt.
“Allergiline nohu on sageli aevastama panev ja vesine,” märgib dr Täll. “Imikutel võib sellele viidata ka nahaleid, näiteks kui on tegu atoopilist dermatiiti põdeva beebiga. Nii et enne tasub nohus selgust saada, mitte kohe tavapäraste vahenditega ravima tõtata! Kuid leevendada saab ka allergilist nohu.”

Kuidas ravida?

Nohu ajal beebi hingamist kergendada on paras väljakutse. Just seetõttu, et beebi ninakäigud on kitsad ja nuusata ta veel ei oska. Põhiravi on ikka meresoola spreiga loputamine ja ninapumba abil sekreedi väljatõmbamine, ütleb dr Täll.

“Kui koorikud juba väga häirivad, saab arstiga arutada, kas äkki tilgutada lühiajaliselt jooditilku ninna. See aitab ninakäikude koorikuid lahustada. Abi võib olla ka suukaudsetest allergiavastastest tilkadest, mis alandavad ninaturset.”

Kinnise nina puhul hakkab Helindi tütreke ka nina kratsima ja teeb endale mõnikord niiviisi liiga. Helindi nipp, mille abil lapse hingamist kergendada, on lihtne – ta paneb kooritud küüslauguküüne marli sees lapse voodi kõrvale. Küüslaugulõhn hoiab nina lahti, on ta täheldanud.

Nohu imeravimina on vanemate seas hakanud üha rohkem levima nn lepatriinusokid. Lapse talla alla tehakse joodiga täpid, misjärel nohu leeveneb või kaob kui võluväel. Teaduspõhiselt hinnatud efektiivsust seda laadi täppidel pole, nendib dr Täll. Kuid midagi paha see ka teha ei saa. “Soojad jalad ja tallaaluste punktide kerge mudimine võib mingil moel toimida küll,” möönab arst.

Ära üle tohterda!

Kui ninna jääb palju lima ja koorikuid, halveneb imiku ninahingamine ja põletikuline sekreet on hea pinnas mikroobidele. “See võib soodustada alumiste hingamisteede põletiku ehk bronhiidi teket,” hoiatab Ingrid Täll. “Ravimata nohuga kaasneb keskkõrvapõletiku oht.”

Beebi nina ei maksa siiski n-ö igaks juhuks ohtralt ja sageli loputada. “Ka füsioloogilise lahuse või meresoola spreiga loputamisel võib tekkida limaskesta mehhaaniline ärritus, mõningane veritsus,” hoiatab arst. “Seega: nii palju kui vajalik, nii vähe kui võimalik.”

Nina loputamine on imikule üldjuhul ebameeldiv protseduur, liigne torkimine võib tekitada temas rahuolematust ja ta võib toidust keelduda. Ingrid Täll soovitab: “Enne kui asute oma lapsukese nina puhastama, hingake sisse ja välja, tunnetage endas rahu ning sisendage, et see, mida lapsega teete, toob talle kasu. Beebid tunnetavad ärevust ja hirmu ning see on viimane, mida ühele nohusele titale vaja on.”

Abivahendid beebi nohu ravimiseks
• Meresoola sprei nina loputamiseks ja sekreedi vedeldamiseks. Vali spetsiaalselt lastele mõeldud pihusti, mis on nõrgema joaga.
• Ninapump sekreedi eemaldamiseks.
• Seesamiõli – tilgake ninna pisikute peletamiseks!
• Jooditilgad jalataldade täpitamiseks, ninna koorikute lahustamiseks ainult arsti soovitusel.
• Allergiatilgad turse leevendamiseks, ainult arsti ettekirjutusel.
• Inhalaator hingamisteede avamiseks.
• Üldine sinepivann soojendamiseks.

Veel soovitusi:
• Määri kerge kiht hanerasva lapse taldadele ja rinnakule, see mõjub soojendavalt.
• Ninasalv pane õhukese kihina nina alla. Kergendab hingamist ja pehmendab ninaalust.
• Tilguta eukalüptiõli üks tilgake beebi vahetusse lähedusse riidele (aga mitte lahtisele rätikule, kust see võib silma sattuda). Tänu eukalüptile on lapsel kergem hingata.
• Koori küüslauk ja riputa marli sees beebi lähedusse, see kergendab läbi nohuse nina hingamist.