Grupp Euroopa teadlasi analüüsis koostöös mitme Austraalia institutsiooniga andmeid saareriigi laste kohta ja võrdles, kuidas toiduallergiate, ekseemi ja astma esinemine varieerus riigi erinevates piirkondades.

Selgus, et lisaks laiuskraadi ning maapähkli- ja munaallergia vahelisele seosele esines Austraalia lõunaosas elavatel lastel kaks korda suurema tõenäosusega ekseeme kui põhjapool elavatel lastel.

Päikesevalgus on oluline, et keha toodaks nahas piisavalt D-vitamiini. Austraalia põhjapoolsematel aladel ehk ekvaatorile lähemal elavad inimesed saavad seega rohkem vajalikku päikesekiirgust. Teadlaste hinnangul ilmnesid uurimusest kaalukad tõendid, näitamaks vähese päevavalguse mõju toiduallergiate ja ekseemi sageduse tõusule.

Austraaalia on sellisteks uuringuteks väga hea koht, kuna oma põhjast lõunasse ulatuva ligi 5000 kilomeetriga on hõlmatud mitme erineva kliima ja päevavalguse hulgaga piirkonnad. Uurimuse autori dr Nick Osborne’i sõnul on lisaks laiuskraadile oluline arvestada ka kohaliku kliima muutuste ja inimeste käitumisharjumustega.