Siia kuuluvad näiteks Newcastle´i haigus ehk lindude aasia katk, mumpsi ja leetrite tekitajad, kopsupõletikke ja ülemiste hingamisteede nakkusi tekitavad viirused ja erinevad koerte viirushaigused. Looduses on seda tüüpi viiruste allikaks väikesed imetajad ning näiteks nahkhiirte hulgas ringleb viirusi seniteadmata hulgal.

Bonni ülikooli viroloog Christian Drosten analüüsis 86 nahkhiireliigi ja 33 näriliseliigi koeproove, mis pärinesid Euroopast, Lõuna-Ameerikast ja Aasiast. Uurija leidis ligi 70 uut paramüksoviirust, sellega muutus seda tüüpi teadusele tuntud viiruste hulk kahekordseks.

Arvuti abil loodud viiruste evolutsioonipuu näitas, et kõikide tänapäevaste paramüksoviiruste eellased pärinevad nahkhiirtelt. Seejärel levisid need edasi teistele imetajatele ning ka inimesele.

"Nahkhiired elavad koos suurte kolooniatena, kus võib olla mitu miljonit looma. See soodustab nakatumist ja tekitab seal ringlevate viiruste hulgas suure mitmekesisuse," selgitas Drosten.

Uurija sõnul vajavad leitud nahkhiirehaigused lähemat uurimist, et teha kindlaks, kas need suudavad inimesi nakatada. Seni teadaolevalt on mumps ainus otse nahkhiirtelt pärinev viirushaigus.

Uurimus ilmus ajakirjas Nature Communications.