Uuringu valim koosnes 9014 noorest vanuses 8–21 aastat. Leiti, et ükskõik millise peavaluga lastel, kuid eelkõige migreeniga lastel esineb rohkem neuroloogilisi probleeme.

Epilepsia on neist suurim,” sõnas dr Lateef ja lisas, et peavalu ning epilepsia vaheline seos võib olla põhjuslik, näiteks haigushoogude ravimid, mis toovad kaasa peavalu, või võib neil kahel probleemil olla sama põhjus.

Ka tikid (tõmblused) on peavaluga lapspatsientide hulgas suhteliselt levinud.

Samuti esines peavalu all kannatavatel lastel rohkem arenguhäireid, kaasa arvatud närvisüsteemi arenguga seotud tähelepanu puudulikkuse ja hüperaktiivsuse sündroomi.

Migreeniga lastel on teistega võrreldes enam kui kolm korda suurem tõenäosus mõne meeleoluhäire ja kaks korda suurem tõenäosus ärevuse tekkeks.

Peavaluga laste teiseks suuremaks kaasuvate häirete rühmaks on südameprobleemid. Lisaks tuvastati neil ka suurem hematoloogiliste haiguste risk.

Taas on kätte jõudnud kooliaeg. Paljude laste jaoks tähendab see aga peavalude hooaja algust.

Foto:Scanpix/PantherMedia

Arstide sõnul on sagedased peavalud ja migreenihood kõige tavalisemad laste tervisehädad, kuid meditsiinitöötajad pööravad sellele probleemile hämmastavalt vähe tähelepanu. Paljud lastearstid ja vanemad peavad peavaluhooge täiskasvanute mureks. Kuna lapsed kurdavad peavalu sagedamini kooliaastal kui suvevaheajal, arvavad vanemad, et lapsed üritavad sümptomitega liialdades kooliminekut vältida, kirjutab NY Times.

Kuid arstide sõnul võivad kooliaasta jooksul peavalu põhjustada sellised tegurid nagu vähene uneaeg (lapsed peavad kooliminekuks vara tõusma ja koduste ülesannete tegemiseks hiliste õhtutundideni üleval olema), hommikusöögi vahelejätmine, ebapiisav vedelikutarbimine ja muutused ilmastikuoludes.

„Paljud ei usu, et ka lapsed võivad peavalude käes kannatada,“ märkis pediaatria- ja neuroloogiaprofessor ja Cincinnati lastekliiniku peavalukeskuse juhataja dr Andrew Hershey. „Kuid lapsed ei tohiks millestki kõrvale jääda või koolis maha jääda sellepärast, et neil pea valutab. Selliseid juhtumeid ei tohiks tähelepanuta jätta.“

Laste migreen erineb täiskasvanute omast. Kui täiskasvanute migreenihoog kestab sageli neli või enam tundi, siis lastel alates ühest kuni 72 tunnini. Täiskasvanutel valutab enamasti üks peapool, kuid lastel pigem otsmikupiirkond või mõlemad meelekohad. Seepärast peetakse laste peavalusid tihti ekslikult põskkoobaste põletikust tingituks.