Raud aitab ajul küpseda
Paariaastase Hugoga oli ema Anzeila Eiche-Vassiljevil (43) asja arsti juurde pea iga kuu. Niipea kui poiss oli ühe tõve seljatanud ja vaevu nädala-paar terve olnud, tuli juba uus viirus platsi. Ja nii kuust kuusse.
Algul pidas ema seda tavaliseks, lasteaias käimise algusega kaasnevaks “kõigi viiruste läbipõdemiseks”. Kui aga haigustel ei paistnud lõppu tulevat, otsustas perearst uurida põhjalikult poisi verd, lisaks hemoglobiininäidule kontrollida ka rauadepood ning selguski haiguste tõenäoline soodustaja – rauapuudus.
“Kui normaalne näit oleks olnud 120, siis Hugol oli see vaid 90,” mäletab Anzeila esimest ehmatust, kui ta sai teada, et kaheaastasel pojal on vere rauasisaldus kriitilisel piiril. Ema on juurelnud sellegi üle, mis selle tekitas, ning peab põhjust suurel määral geneetiliseks, sest Hugo heleda nahaga isal on samuti rauapuudus. Seevastu Anzeila varasemast abielust sündinud tütrel ja pojal on rauanäit normis, niisamuti Anzeilal endal ja ta vanemate laste isal. “Pärilikkusele lisandus kindlasti veel see, et lapsele meeldisid väga piimatooted, eriti jogurtid ja kohupiimad, mis aga viivad organismist rauda välja,” lisab Anzeila.
Rauapuudusest teadasaamise järel muutis ema päevapealt poja menüüd ja hakkas valmistama lihatoite, mida poiss oli seni vähevõitu söönud. Lisaks andis rauarikast punapeeti, suvisel ajal said poisi põhimaiuseks aga maasikad, milles samuti rohkelt rauda.
Loe edasi värskest digiajakirjast http://digi.perejakodu.ee/uudised/rauakullus-aitab-lapse-ajul-kupseda?id=73539337