Saksamaal on praeguseks registreeritud 1200 E.coli bakteri kinnitatud või kahtlustatavat juhtumit.

Juhtumeid on olnud ka Rootsis, Taanis, Hollandis ning Suurbritannias.

Tšehhis, Austrias ning Prantsusmaal kõrvaldati Hispaaniast pärit kurgid poelettidelt.

Hemolüütilise ureemia sündroom (HUS) põhjustab probleeme neerudele ning võib lõppeda surmaga.

E.coli bakteri tõttu on hukkunud 11 inimest, kellest 10 olid naised.

Tervisamet teatab, et teadaolevalt levib haigusttekitav koli-bakter saastunud toidu või veega. Sagedamini levib haigustekitaja mittepastöriseeritud piima, ebapiisavalt kuumtöödeldud liha, idude, rohelise salati ja muude köögiviljadega. Hügieeninõuete mittetäitmisel võib nakatuda ka haige poolt saastatud pindadega või esemetega kokku puutumisel.

Escherichia coli-nakkuse inkubatsiooniperiood kestab 3-8 päeva. Nakatuda võib väga väikese haigustekitaja hulgaga kokku puutudes. Escherichia coli-nakkuse haigusnähud varieeruvad kõhuvalust ja verisest kõhulahtisusest kuni hemolüütilise ureemia sündroomini (HUS), mida iseloomustab äge neerupuudulikkus ja närvisüsteemi haigusnähud. HUS kujuneb tavaliselt ühe nädala jooksul pärast kõhulahtisuse teket umbes kaheksal protsendil haigetest (alla 5.a lastel ja vanemaealistel inimestel). Harvadel juhtudel võib haigus lõppeda surmaga.

Koli-bakteri nakkuse vältimiseks tuleb korralikult pesta juur- ja puuvilju jooksva veega, liha korralikult läbi küpsetada vähemalt 70-kraadi juures. Toitu valmistades tuleb puhtana hoida tööpinnad ja töövahendid, vältida ristsaastumist ehk toored toiduained, eriti liha, tuleb hoida eraldi valmistoitudest. Valmistoitu ei tohi pikka aega hoida soojas, vaid külmkapis ja sealgi mitte üle 1-2 päeva. Tõhus ennetusmeede on käte pesemine pärast tualeti kasutamist ja enne sööki.