Kosmeetik Janne Pajuri klientidest poole moodustavad teismelised, kes kõik on hädas punnidega. Kosmeetiku sõnul nahaprobleeme ennetada või vältida pole võimalik, sest oma hormonaalset seisundit muuta ei saa. Küll lubab Pajuri, et õige koduse nahahoolduse, kosmeetiku regulaarse külastamise ja arsti välja kirjutatud ravikreemide abil saab ka juba tekkinud aknet kontrolli all hoida ning vahel täielikult likvideerida.

Iga vistrik pole akne

Muidugi ei tähenda iga vistrik veel aknet. Millal on vistrikke nii palju, et diagnoosida akne, pole nahaarstid ja kosmeetikud kokku leppinud. “Kaks vistrikku nina peal ja kolm lõual pole kindlasti akne,” ütleb Pajuri. Kui aga veerand nahapooridest on ummistunud, on selge, et nahk ei ole terve ja vajab ravi.

Akne kohta levib palju müüte. Arvatakse, et vistrikud tekivad valest toitumisest või kehvast hügieenist. “Halb või olematu nahahooldus, vale toitumine ja stress võivad muuta olemasoleva probleemi hullemaks, aga ei ole peapõhjused,” ütleb Pajuri.

Ilukliiniku Medemis ravijuht Jevgenia Makarova lisab, et akne põhjused on individuaalsed. Aknet võivad tekitada hormonaalsed muutused või probleemid, ainevahetushäired, geneetika ja nahainfektsioonid. “Rämpstoit, gaseeritud joogid, alkohol ja suitsetamine võivad häda hullemaks teha, aga reeglina need ei ole otsesed põhjustajad.”

Kahjuks pole probleemid ennetatavad. “Pole võimalik vaadata 10aastasele näkku ja öelda, kas tal tekivad teismelisena vistrikud,” ütleb Jevgenia Makarova. “Aga korralik toitumine ja näohooldus on kasulikud organismile ja näonahale igal juhul.”

Tähtis on naha puhtus

Spetsialistide sõnul ei maksa probleemidest ette rutata. Vistrike ja akne puhul piisab, kui hakata raviga tegelema siis, kui tekib selleks vajadus.

“Kui lapse nahk on probleemivaba, ei ole mõtet ennetavalt viia nahka erinevaid toimeaineid,” hoiatab Pajuri igaks juhuks kosmeetika kasutamise eest. Erandiks on ülitundlik, õhuke, habraste kapillaaridega nahk, mida meie kliimas tuleks külmade tuulte ja tugevate miinuskraadide eest kaitsta ilmastikukreemiga. Eriti kui kehalise kasvatuse tunnid on talvel õues või harrastatakse talisporti.

Küll tasub teismeeas rõhku panna naha puhtusele. Selleks soovitab Pajuri vanematel osta oma varateismelisele õrnatoimeline, alkoholivaba, tundlikule nahale mõeldud puhastusvaht või -geel, millega igal hommikul ja õhtul nägu puhastada. Sobivaid tooteid tasub hankida apteekidest. Tavalised poeseebid võivad Pajuri sõnul rohkem kahju kui kasu tuua.

Kosmeetik või nahaarst?

Kui nahaprobleem piirdub üksikute vistrikega, piisab apteegi käsimüügis leiduvast kosmeetikast. Täpsemaid soovitusi jagab apteeker.

Kui probleem muutub tõsisemaks, on abiks kosmeetik ja nahaarst. Viimase juurde pääseb saatekirjata. Kuid kas kosmeetik või nahaarst või mõlemad?

“Akne puhul annab tõhusaima tulemuse mõlema spetsialisti külastamine,” leiab Pajuri. Nahaarst saab kirjutada ravimeid, mis alandavad hästi põletikku. Samas ei puhasta ta nahka, mida teevad aknega klientide puhul kosmeetikud. Kuna parima tulemuse annab puhastatud nahale õigete ravimite ja hooldustoodete kandmine, võikski külastada mõlemat.

Kõik akne raviks kasutatavad suukaudsed ravimid ja ka mitmed ravikreemid on retseptiravimid. “Kui kosmeetik on nendega kursis, võib ta kliendi suunata ka perearsti juurde, kes retsepti välja kirjutab. Nii hoitakse kokku kliendi aega,” mainib Pajuri. “Aga kui tegu on tõsisema probleemiga, tuleb minna ikka nahaarsti juurde.”

Punnid pole pisiasi

Kosmeetiku juurde võiks nahka puhastama minna siis, kui vistrikud hakkavad silma riivama. “Ja tulla tasuks pigem varem kui hiljem,” paneb Pajuri noortele ja vanematele südamele. “Iga terviseprobleemi on parem ravida selle alguses, mitte siis, kui asi juba täitsa käest ära.”
Mingil juhul ei tohiks vistrikke kodus ise pigistada. See on kõige suurem viga, mida teismelised teevad. Ka ei tohi vistrikke paksu meigikorra alla peita. “Nii ummistuvad poorid ja probleem süveneb,” hoiatab Jevgenia Makarova.

See ei tähenda, et vistrike või akne puhul ei tohiks end üldse meikida. Meigiga ei tohi lihtsalt üle pingutada ning soovitatavalt tasuks valida looduslikke mineraale sisaldav kosmeetika. Ja samal ajal tegelda kindlasti raviga. “Kui jätta akne ravimata, probleem süveneb ning vistrikud jätavad arme,” ütleb Jevgenia Makarova.

Janne Pajuri soovitab ka vanemail laste näonahal pilk peal hoida. Probleemide varajane märkamine ja neile lahenduse leidmine vanema initsiatiivil võib ära hoida lapse näonaha eluaegse armistumise. Lahendused on olemas, tuleb vaid veidi asjaga tegeleda, kinnitab kosmeetik.

Hoolitse lapse näonaha eest

• Talvel leia õrna nahaga lapsele külma tuule ja suurte miinuskraadide korral spetsiaalne ilmastikukaitsekreem. Suvel vajab igaüks päikesekaitsekreemi.
• Osta varateismelisele õrnatoimeline alkoholivaba puhastusvaht või -geel.
• Kui ilmuvad vistrikud, külastage lapsega apteeki ja soetage spetsiaalsed vistrikulise naha hoolduseks mõeldud vahendid.
• Kui vistrikke tekib rohkem, käige kosmeetiku juures, kes puhastab naha ja soovitab puhastusvahendeid.
• Kui kosmeetilistest protseduuridest ei piisa, külastage nahaarsti, kes kirjutab vajadusel välja retseptiravimeid.

Rohkem akne kohta: www.akne.ee