Mida otsiti ja leiti? Järgnev võib lugeja jaoks kõlada nagu keemiatund, kuid lühidalt öeldes otsiti järgmisi ühendeid: nonüülfenooletoksülaadid (NFE) ja nende lagunemisel tekkivad nonüülfenoolid, ftalaadid, tinaühendid ja antimon.

Need ühendid, eriti kui nad organismis ajapikku kogunevad, põhjustavad immuun- ja närvisüsteemi arengu häireid, pärsivad hormonaalarengut, tekitavad dermatiiti ja hingamisteede häireid. Imikutele ja väikelastele on mürgised ühendid, mis läbi naha organismi imenduvad, tunduvalt ohtlikumad kui täiskasvanutele.

Laste mänguasjadele, mille puhul vahel kuuleme müügilt ärakorjamistest, kehtivad Euroopa Liidus ja mujalgi reeglid ja piirangud, kuid kahjuks ei laiene need piirangud lasteriietele.

Greenpeace’i teadlased rõhutavad, et mürgistele ainetele ei saa kehtestada norme, mille ületamine teeb eseme mürgiseks, aga väiksem kogus võib rõivastes justkui olla. Alternatiivid on eelloetletud ühenditele olemas, mis aitavad sama hästi trükivärvi kinnistada, tekstiili veekindlaks muuta või rõivaid transpordiperioodiks desinfitseerida. Toksiliste ainete norm on null!

Kuna nudism ei ole püsiv lahendus ei laste ega täiskasvanute puhul, on võimalusi teisigi:

  • Ökotoodete puhul pööratakse lisaks tooraine puhtusele tähelepanu ka tootmisprotsessis kasutavatele kemikaalidele ning välditakse mürgiseid aineid.
  • Uute riiete puhul aitab kuigivõrd nende mitmekordne läbipesemine enne kasutamist. Kas mäletate veel, kui nõukaajal oli tavaks beebiriideid pesta? Sealjuures ka uusi? Paljud tänapäevased materjalid ei kannataks seda välja, sest on toodetud naftapõhistest materjalidest. Kuid kas beebile peabki nafta ümber kere keerama, on iga vanema oma otsustada.
  • Vältida tasuks erksate trükkidega riideid, sest värvi kinnistamiseks on kasutatud nii tinaühendeid kui NFEsid.
  • Ettevõtetelt saab küsida, kas neil on eeskirjad mürgiste ainete vältimiseks. Tarbijate survel on paljud ettevõtted firmasisesed reeglid kehtestanud, kuigi nende järgmine ei pruugi alati õnnestuda.
  • Taaskasutusest riideid soetades on esemed palju kordi juba läbi pestud ning koos nendega mürgid rõivastest välja uhutud.

Moetööstus saab olla inim- ja keskkonnasõbralik ning väärtustada nii loomingulisust kui kasumlikkust.

Mari-Helene Kaber, Humana Estonia infojuht