Seetõttu puudub ametite hinnangul ka alus vaktsiini kasutamise keelustamiseks.

Ravimiameti seisukoht:

Rootsi ravimiametile on tervishoiutöötajad teatanud 6 korral võimalikust kõrvaltoimest, kus Pandemrixi manustamise järgselt tekkis narkolepsia.

Teatised on 12-16-aastaste laste kohta, kellel ilmnesid narkolepsiale vastavad nähud 1-2 kuud pärast vaktsineerimist. Lisaks on kõrvaltoime teatisi saatnud Rootsis patsiendid, kuid need teatised ei ole arsti poolt kliiniliselt hinnatud ja kinnitatud.

Tänase seisuga Rootsi ravimiamet alles hindab andmeid koostöös välisekspertidega, samuti kogutakse andmeid teistest EL liikmesriikidest. Seega ei ole praegusel hetkel võimalik öelda, kas narkolepsia on seotud vaktsiiniga või mitte.

Euroopa liidus on umbes 30 miljonit isikut saanud Pandemrixi. Euroopa ravimiohutuse andmebaasis (Eudravigilance) on lisaks neile 6 teatisele ainult üks narkolepsia teatis, kus kahtlustatavaks ravimiks on Pandemrix. Eestis ei ole teatatud narkolepsiast H1N1 viiruse vaktsiinide kasutamisega seoses.

Terviseameti seisukoht:

Ravimiameti andmetel ei ole Eestis tänaseks registreeritud Pandemrixi vaktsiini kasutamisega seotud narkolepsia juhte. Seega puudub hetkel alus vaktsiini kasutamise keelamise kohta.

Kuna Euroopa ravimiamet (EMA) on andnud Pandemrixile müügiloa ja vaktsiini on kasutatud peaaegu kõigis liikmesriikides (vaktsineeritud on ligi 30 miljonit isikut), siis hetkel kogub ja analüüsib EMA riikidest saabunud infot, eesmärgil leida võimalikku seost narkolepsia juhtude ja Pandemrixi kasutamise vahel.

Samas on tulekul hooajaline kolmekomponendiline gripivaktsiin ja inimesed saavad end gripi vastu vaktsineerida al oktoobrist.