Senini ei ole WHO kinnitanud, millisest poliomüeliidi endeemilisest riigist — Indiast, Pakistanist või Afganistanist — on pärit Tadžikistanis lastehalvatustõve puhangu põhjustanud metsik polioviirus.

Ägeda lõdva halvatuse juhte on registreeritud ka naaberriigis Usbekistanis Tadžikistaniga piirnevates rajoonides.

Käesolevaks ajaks on lastehalvatustõve puhang võtnud rahvusvahelise ulatuse, sest Tadžikistanis viibinud lapsed on kandnud metsikud esimest tüüpi polioviirused Vene Föderatsiooni: 13. mail haigestus Irkutski oblasti Angarski linnas poliomüeliiti üheksa kuune tütarlaps, kes saabus koos vanematega Tadžikistanist.

Samal päeval pandi Moskvas poliomüeliidi kahtluse diagnoos üheksa kuusele lapsele, kes koos tadžiki immigrantidest perega viibis samuti Tadžikistanis.

Vene Föderatsioon on kehtestanud reisimise ja kaubavahetuse piirangud, mida WHO ei soovita kehtestada — keelanud kuivatatud puuviljade ja pähklite impordi ning kuni kuue aastaste laste Tadžikistanist Vene Föderatsiooni reisivate laste sissesõidu.

Terviseamet tuletab meelde, et Eestis on poliomüeliidi vastu vaktsineerimata 7869 last vanuses 4 kuud kuni 14 aastat.
2009. aastal vaktsineeriti poliomüeliidi-vastu 95,3% ühe-aastastest lastest ja 96% 2-aastastest. Aasta varem oli läbi viidud vaktsineerimiste arv mõnevõrra madalam.

Terviseamet soovitab Tadžikistani reisivatel isikutel:

1. Kontrollida oma poliomüeliidi vastase vaktsineerimise andmeid perearsti juures ning juhul, kui isikut ei ole viimase 10 aasta jooksul poliomüeliidi vastu vaktsineeritud, teha kindlasti korduvvaktsineerimine ühe annusega;

2. Tadžikistani viibimisel täita hoolikalt hügieeni nõudeid, sest poliomüeliidi viirused levivad eeskätt saastunud käte ja esemetega;

3. Lastevanematel kontrollida perearsti juures, kas nende laps(ed) on ettenähtud korras ja õigeaegselt vaktsineeritud lastehalvatustõve (poliomüeliidi) vastu.