"Tõenäoliselt juhtumeid lisandub. Kui te pole vaktsineeritud ning külastate Euroopa või Ameerika lennujaamu või viibite suures rahvahulgas, on teil risk haigestuda," ütles Västra piirkonna arst Leif Dotevall portaalile The Local.

Samas hindas Dotevall suure haiguspuhangu tekke tõenäosust Rootsis väga väikeseks.

"Vaktsineerimise tase Rootsis on kõrge. Aga me tahame, et inimesed mõtleksid leetrite ning nende vastu vaktsineerimise peale."

Alates 1960. aastast on praktiliselt kõik Rootsis sündinud lapsed leetrite vastu vaktsineeritud. Näiteks 2010. aastal sündinutest on vaktsineeritud 98,5%.

Samas võib teatud vanusegruppides vaktsineerimise tase olla madalam ning on ka võimalik, et inimesed ei tea, kas neid on vaktsineeritud või mitte.

Leetrite esmasteks sümptomideks on kõrge palavik, tugev köha ja silmade punetus. Samasugused tunnused on aga iseloomulikud ka teistele viirushaigustele, näiteks gripile. 

Viimane suur leetriepideemia Rootsis oli 1919. aastal, kui haigestus 43 000 inimest. Eestis pole tänavu ega ka möödunud aastal leetreid registreeritud.

Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel on 2014. aasta algusest
erinevates Euroopa riikides diagnoositud 22 000 leetrijuhtu.

Tegemist on ühe nakkavaima haigusega maailmas, vaktsineerimata inimestest haigestub 90% haige inimesega kokkupuutunutest. Leetritega kaasneb palju tüsistusi. Raskeimaks neist on entsefaliit, mis võib lõppeda surmaga.