Narkolepsia on kontrollimatu lühiajaline unevajadus, mille tõttu võib esineda 10–15 minuti pikkuseid teadvusekaotusi. Partinen usub, et järgmise nädala keskpaigaks on diagnoositud juba üle 20 juhtumi. "Seagripivaktsiini kasutamine tuleks kindlasti peatada, kuni on kindlaks tehtud, kas narkolepsial ja vaktsiinil Pandemrix on seos," ütles teadlane.

Partinen arvab ka, et Pandemrix oli möödunud sügisel ainus saadaolev vaktsiin, kui Tervise- ja hoolekande amet (THL) hakkas vaktsiini ostma. "Soome ametivõimud on kindlasti arutanud, kas see oli piisavalt hästi uuritud, kuid kuna muud vaktsiini polnud saada, ei tahetud võtta riski ja jätta vaktsineerimised tegemata."

Sama vaktsiin oli kasutusel ka Rootsis, kus on samuti narkolepsia juhtumid sagenenud.

THL uurib nüüd haigestunute tausta. Narkolepsia puhkemist võivad põhjustada vaktsiini omadused, pärilik soodumus või vahetult enne vaktsineerimist läbipõetud seagripp.

Ameti juht Pekka Puska kinnitas, et möödunud aastal puhkenud seagripp oli tõsine oht ja vaktsiini kasutamine aitas päästa inimelusid. Vaktsineerimise turvalisuses ei olnud tema sõnul põhjust kahelda.