Weinraub ja tema kolleegid uurisid kuue kuni 36 kuu vanuste laste öist magamismustrit. Beebid jagunesid magajateks ja perioodilisteks magajateks: „Nii nagu täiskasvanutel, on ka beebidel 1-1/2 kuni 2 tunni pikkused magamistsüklid, tsüklite vahepeal toimub virgumine ja siis jäädakse uuesti magama. Osad beebid jäävad ise magama, osad nutavad ja hüüavad ema. Need ongi need beebid, kes ei maga kogu öö.”

Uuringus küsitleti 1,2000 imiku vanemaid selle kohta, kuidas nende lapsed magavad. Küsitlused beebide unerütmi kohta viidi läbi siis, kui beebid olid 6, 15, 24 ja 36 kuu vanused.

Uuringutest selgus, et just poisid on need, kes ei maga beebina terve öö ärkamata. Need lapsed, kes öösiti nutuga ärkavad, olid ka üldisemas mõttes raskema temperamendiga. Nende tähelepanuvõime oli hajusam ja nad ärritusid kergesti.

Kergemini ärkasid ke need beebid, keda toideti rinnaga ja ühtlasi olid kergemini ärkavate beebide emad tundlikumad ja väsinumad. (Rinnapiim seedib kiiremini kui pudelipiim ja beebide sagedasem ärkamine võib olla seotud ka näljatundega.)

Uuringutes jõuti ka järeldusele, et varajased unehäired, mis kestavad veel ka 18 kuu vanuselt, võivad viidata hilisemale raskele temperamendile. Kui unehäired selles vanuses jätkuvad, siis oleks aeg abi otsida, arvavad uuringu läbiviijad.

Ühtlasi soovitavad uuringu läbiviijad lasta öösel äraganud beebil ennast magama nutta ja mitte tema juurde minna.

Kui emad häälestavad end nende öiste ärkamise koha pealt ümber ja õpivad ka seda, et beebi ei peaks rinna otsas magama jääma vaid ta pannakse igal õhtul regulaarsel ajal voodisse ning öistele ärkamistele ei reageerita, siis on uuringu läbiviijate järeldusel peagi kogu perel rahulikud ööd.

Kuidas sulle tundub, kas tasub teadlaste nõuannet järgida või eelistad seda, et beebi magab kaisus ja saab rinda, kui kesest ööd ärkab?

Kirjuta foorumisse!