Tartu Kaubahalli apteegi juhataja-proviisor Reine Sauman ütleb, et kõige parem on neid aineid saada mitmekülgsest toidust, eriti kodumaistest puu- ja juurviljadest ning marjadest, mis sisaldavad palju C-vitamiini (must sõstar, kibuvits, lehtkapsas, tomat, mädarõigas, petersell, spinat).

Kui viimaseid napib, võid abi otsida looduspõhistest apteegitoodetest ja välismaistest taimedest. Võid ka teha ühe polüvitamiinide kuuri (täiskasvanutele sobivad tabletid, lastele siirup või tabletid). Mitmeid kasulikke eksootilisi vilju, nagu acerola-kirsse ja goji-marju, müüakse ökopoodides.

Apteegitoodete kasutamisel pea meeles, et:

• Mõju ei saabu mõnepäevase, vaid vähemalt neljanädalase kasutamise järel. Siis on ka toime pikaaegsem ja parem.
• Tooteid ei tasu kasutada rohkem kui kaheksa nädalat järjest. Seejärel tee vähemalt kahenädalane paus.
• Täiuslikuks imendumiseks tasub tooteid võtta veega, mitte piima ega kohviga.

Väärt nipp!

Et koolilaps ei võtaks kergelt viirusi külge, määri tema ninaalust enne kooliminekut Carmolise õliga (võib lahjendada veega). 10 ravimtaime sisaldavat Carmolist müüakse apteegis ja see korrastab hästi hingamisteid. Võid lisada ka 1–2 tilka hommikuse tee sisse või anda lapsele suhkrutükiga. Viiruste peletamiseks võid nina­alust määrida ka eukalüptiõliga.

Vägevad teed

Immuunsüsteemi tugevdamiseks joo teed, mis sisaldab üheksavägise ja päevakübara õisi ning põdrakanepi lehti. Neid taimi ja vastavaid teesegusid saab osta apteegist. Teed tasub juua õhtuti ja see sobib ka lastele. Pärast tee joomist võta lusikatäis mett.

Erakordselt maitsev ja erksa värviga tee valmib kibuvitsamarjadest ja õunakoortest. Seda mõnusat hapukat teed võib juua talv läbi, sest see sisaldab ohtralt vitamiine ja mineraalaineid, mis teevad tugevamaks.

Sellele teele võib lisada mett. Teed võib juua õhtul või panna selle õhtul termosesse, lasta terve öö tõmmata ja nautida hommikul.