Kui Merle vanemal tütrel hakkasid 14aastaselt juuksed rasuseks minema ja vistrikud tekkima, õpetas ema teda naha eest hoolitsema. Koju osteti spetsiaalne puhastusvahend ja näopesukäsn, mis aitab eemaldada surnud naharakke. Lisaks kasutas tütar koorivat kreemi ja kergemat maski. Vinne tupsutas ta teepuuõli või aaloegeeliga.

Aastatega naha seisund paranes, kuid praegugi, kui tüdruk on 18, ilmub vahel mõni vistrik. Kahe tütre ema on märganud, et nahaprobleemid tekivad tüdrukutel sagedamini enne menstruatsiooni.
“Olen neid lohutanud, et nad võtaksid asja rahulikult, see periood möödub. Pole põhjust lasta kogu rõõmul minna. Õnneks ei olegi nad väga mures,” ütleb Merle, kes peab vanemate õpetust ja julgustust noortele hästi vajalikuks. Laps kipub ju ikka hoolduse unustama, kuid puhastada tuleb järjekindlalt.

Kuigi lapsed tahaksid koleda vistrikuga kohe üks null teha ja selle välja pigistada, on ema neid hoiatanud, et pigistades võib põletik hoopis levida. Probleemseid kohti saab edukalt peita jumestuskreemi ja puudri abil. “Mind on rõõmustanud mineraalpuuder, mis ei kahjusta nahka. See on küll kallim, kuid seda jätkub pikaks ajaks.”

Hoolduse põhitõed

Ilutare kosmeetiku Ave Dahlqvisti vastuvõtule tuli mullu mitu noort, kelle põletikuline nahk hämmastas isegi kogenud spetsialisti. Noored häbenesid oma mädavistrikke täis nägu juba nii, et ei julgenud enam väljas liikuda. Autoga sõideti uksest ukseni. “Päris hulluks lastakse asjad käest. Ausalt öeldes tahaks emmesid vahel kõvasti noomida.”

Mida siis teha, et probleem nii kaugele ei areneks? Kui rasu-ummistuse tõttu tekivad nahale esimesed komedoonid, tuleks hakata hoolsamalt nägu puhastama. Enam ei tohiks nägu pesta tavalise seebi või dušigeeliga, vaid spetsiaalse puhastusvahendiga, mis nahka liigselt ei kuivata. Niiskusvaene nahk hakkab enda kaitseks veelgi rohkem rasu tootma.
“Tihti on nii, et kui nahk kergelt läigib, ostetakse iseenese tarkusest mõni alkoholi sisaldav toonik ja kuivatatakse sellega nahk ära. Naha kaitsebarjäär on sellega kadunud, kuid põletik alles,” tõdeb kosmeetik.

Näonaha puhastamiseks piisab ühest õigest pesugeelist, -emulsioonist või -vahust. Rasuse naha korral võiks puhastusvahend olla rasueritust reguleeriv, antibakteriaalne ja samas nahka rahustav. Kuiva naha korral on vajalik tundliku naha puhastusvahend. Näovett ei pea tingimata kasutama.
“Olen näinud, et kui noorel on sadu vahendeid, ei viitsi ta üldse nägu puhastada. Ta on rõõmus, kui on üks toode, milles on kõik vajalik sees. Samas on selle valimine keerukas, sest noortel on erinev nahk,” sõnab kosmeetik.

Õnneks on näopuhastus sama lihtne kui hambapesu. See jääb käe sisse ja võtab hommikul-õhtul kaks minutit, mitte rohkem.

Abi apteegist ja kosmeetikasalongist

Kui nahale ilmub harva mõni üksik vistrik, pole veel põhjust paanikaks. Kui aga vistrikke on rohkem, oleks õige aeg teha esimene visiit kosmeetiku juurde, kes näo puhastab, määrab nahatüübi ja soovitab õiged hooldusvahendid.

Tihti on teismelistel kombineeritud nahk, s.t T-piirkond ehk laup, nina, lõug on rasused, kuid põsed kuivad. Võib aga olla ka üleni rasune või hoopis kuiv ja tundlik nahk. Iga nahatüüp vajab erinevat hooldust.

Põletikuliste kohtade lokaalseks raviks saab pulki-kreeme nii apteegist, kosmeetikapoodidest kui ka salongidest. Tugevamaid ravimeid kirjutab välja nahaarst. Paraku kuivatavad need pikka aega kasutades nahka. See tähendab, et lisaks tuleks nahale kanda ka niisutavaid kreeme. Kui nahk on rasune või põletikuline, peaks niisutav kreem olema õlivaba.

Sügistalvel on head AHA-happeid sisaldavad geelid-kreemid. AHA-puuviljahapped reguleerivad rasueritust, mõjuvad põletikuvastaselt, lahustavad komedoone, rahustavad ja niisutavad nahka. Kuid suvel need kreemid ei sobi, sest muudavad naha liiga vastuvõtlikuks ultraviolettkiirgusele.
Aeg-ajalt võiks nahka ka koorida, aga vältima peaks teralisi koorivaid vahendeid, mis võivad nahka vigastada. Kasutada võib ka maske, mis nahka puhastavad, rasu imavad ja on põletikuvastased, näiteks savimaski. Ja muidugi tuleks vältida vistrike pigistamist, sest mädakoldesse võib sattuda mustust, põletik veelgi süveneda ja nahale võivad jääda armid.

Tõhus ravi

Kerge akne korral on ülekaalus komedoonid ja mittepõletikulised sõlmekesed ning vahel ilmuvad ka mõned põletikulised mädavistrikud. Sellise hädaga võib õige koduse hoolduse ja kosmeetiku abiga isegi hakkama saada. Umbes nelja nädala pärast hakkab nahk paranema.

Tihti arvatakse, et kui korra on kosmeetiku juures nägu puhastatud, on mure murtud. Tegelikult nii ei ole. Kord kuus peaks külastama kosmeetikut ka edaspidi ja samal ajal kasutama kodus õigeid tooteid.

Lapsevanema rahakotist ei kulu sellele kõigele mitte just väike summa. “Kahjuks osutub raha tihti takistuseks ja seda ei raatsita puhastusele-toodetele kulutada. Pigem tasub aga panustada korralikele toodetele siis, kui põletik pole veel tugev. Kui see areneb kaugele, on pere väljaminekud väga suured,” ütleb Ave Dahlqvist.

Ulatusliku põletiku korral, kui on palju sõlmekesi ja mädakoldeid, tuleb kindlasti pöörduda nahaarsti ehk dermatoloogi poole. Arst võib määrata nii suukaudseid kui ka nahale määritavaid ravimeid. Ideaalne on, kui lapse naha paranemise nimel teevad koostööd arst, kosmeetik, vanem ja laps.

Mis juhtub teismelise nahaga?

• Meessuguhormoonide toimel hakkavad naha rasunäärmed tootma rohkem rasu. Kui rasu ei pääse nahast täielikult välja, koguneb see rasunäärmetesse ja moodustuvad rasukorgid ehk komedoonid (mustpead ja valgepead).
• Ummistunud rasunäärmetes võib bakterite toimel kergesti tekkida põletik. Moodustuvad põletikulised sõlmekesed (paapulid) või mädavillikesed (pustulid). Nii kujuneb nahapõletik ehk akne, mis raskematel juhtudel võib nahale jätta auklikud armid.

Tootevaliku ABC

Tee kindlaks nahatüüp. Kas lapsel on üleni rasune, kuiv või segatüüpi ehk kombineeritud nahk? Kui seda on raske ise määrata, küsi abi kosmetoloogilt.

Puhastusvahend. Leia puhastusgeel või -vaht, mis on seebivaba, või toonik, mis ei sisalda alkoholi. Rasuse naha korral võiks puhastusvahend olla põletikuvastane ja nahka rahustav.
Kreem. Rasusele piirkonnale on vajalik rasueritust reguleeriv ja põletikku rahustav kreem, kuivale piirkonnale niisutav ja kaitsev kreem. Vältida tuleks mineraalõlisid sisaldavaid kreeme (tihti on need odavamad, kuid mineraalõlisid esineb ka luksuskosmeetika toodetes).

Vistrike ravi. Vistrikke saab kuivatada ja põletikku ravida nii käsimüügi toodetega kui ka retseptiravimitega, mis tihti sisaldavad näiteks salitsüülhapet või teepuuõli. Pikaajalisel kasutamisel võib nahk muutuda nende ainete mõjul kuivemaks, mistõttu on vajalik niisutamine.
Toimeained. Rasuse ja põletikulise naha hooldamisel kasutatakse tooteid, kus on palju taimseid toimeaineid (kummelit, saialille, aaloed, kajenni pipart), tsinki, väävlit jne. Sobilikku toodet aitab valida kosmeetik või arst.

Jumestuskreem ja puuder. Parim on 100% looduslikke mineraale sisaldav puuder. Väldi talki sisaldavaid puudreid ja puuderkreeme, mis ummistavad nahapoore. Meik tuleb õhtul kindlasti näolt eemaldada.

Teismelistele sobivaid tooteid

Avene Cleanance seebivaba pesemisgeel segatüüpi ja rasusele probleemsele nahale. Eemaldab mustuse, liigse rasu ja meigi. Puhastab sügavalt nahka, ilma seda ärritamata; reguleerib rasunäärmete talitlust.
Hind: 21.90 (200 ml)

Iwostin Purritin näopuhastusgeel. Puhastab põhjalikult naha poore, reguleerib rasu tootmist ning stimuleerib rakkude kasvu ja uuenemist.
Hind: 13.90 (150 ml)

Sebamed Clear Face näopuhastusvaht. Antibakteriaalse toimega puhastusvahend rasusele ja vistrikulisele nahale.
Hind: 8.90 (150 ml)

Eucerini probleemse naha kooriv näopesugeel. Õrn rasueritust vähendav geel aknele kalduva naha igapäevaseks puhastamiseks. Piimhappega, mis avab ja puhastab poorid.
Hind: 8.50 (100 ml)

Eucerini probleemse naha näovesi. Omab antibakteriaalset ja komedolüütilist toimet, eemaldab liigse rasu.
Hind: 14.00 (200 ml)

Iwostin Purritin öökreem reguleerib liigse rasu tootmist ja pärsib komedoonide teket. Lisaks omab antibakteriaalset ja põletikuvastast toimet.
Hind: 17.90 (75 ml)

Dr. Wolffi Acne Attack kreem. Rasvavaba kreem, mis sisaldab puuviljahapet. Reguleerib püsivalt naha pH-taset, luues ebasoodsa pinnase aknet soodustavatele bakteritele. Ei sisalda lõhna- ja värvaineid.
Hind: 21.90 (40 g)

Vichy Normaderm niisutav kreem ebapuhtuse vastu. Sobib järgmiste nahaprobleemide korral: punnikesed, laienenud poorid, läikivus, punetus, naha pisivead, ebaühtlane nahatoon.
Hind. 23.00 (50 ml)

Iwostin Purritin peitekreem. Kõrvaldab aknekolded ja nähtavad naha iluvead, leevendades aknega kaasnevat punetust. Kiirendab vistrike ravimise protsessi.
Hind: 10.90 (15ml)

Vichy Normaderm Hyalospot geel vistrikele. Hooldusvahendi koostis on rikastatud hüaluroonhapega, mis loob naha pinnale nähtamatu kaitsva kile. Lisaks salitsüülhappega, mis aitab poore avada ja loob ebasoodsa pinnase bakterite kasvuks.
Hind 17.90 (15 ml)

ABC teepuuõli vistrikupulk aitab tõhusalt vistrikega võidelda. Roll-on sisaldab antiseptiliste ja antibakteriaalsete omadustega teepuuõli ning jahutavat nõiapähklipuuvett.
Hind: 7.70 (9 ml)

Tooteid soovitas Solarise keskuse Apotheka proviisor Merle Niglas.