Vanemad inimesed kipuvad lapsele, kel midagi kurku läheb, aktiivselt seljale kloppima, samal ajal, kui laps sirgelt istub. Nii aga tehakse hoopis karuteene. Last tuleks julgustada ise köhima - kuni ta köhib, saab ta ka hingata ega ole veel lämbumisohus.

Kuidas on õige käituda, kui lapsel on hingamisteedes võõrkeha?

Olgu selleks söök või mõni pisike mänguasi.

Vaata suhu ja kui näed võõrkeha, siis eemalda see nimetissõrme ja pöidlaga.

NB! Ära pane kunagi sõrmi lapsele suhu ja otsi nii võõrkeha, lükkad selle nii sügavamale.

Lämbuv laps pane üle oma põlvede, nii, et pea oleks rinnakust madalamal. Löö lahtise käega viis korda abaluude vahele. Proovi tunnetada, et lööks poleks liiga õrn, aga ka mitte nii tugev, kui täiskasvanu puhul.

Imik võta oma käsivarrele ratsaasendisse, nägu allapoole ja löö 5 korda abaluudevahelisele alale. 

Kui võõrkeha ei eemaldu, võta imik käsivarrele nägu ülespidi ja aseta kaks sõrme sõrmelaiuse võrra rinnanibust allapoole rinnakule. Suru rinnakule 5 korda (suunaga suu poole). Ei tohi vajutada ülakõhule!

Lapse elustamine

Alla aastasel lapsel kontrolli pulssi õlavarre siseküljelt kahe sõrmega. Üle aastasel lapsel kontrolli pulssi randmelt.

Hingamisteede vabastamisel ei tohi alla aastaste laste pead väga tugevasti taha painutada, tulemus oleks vastupidine - hingamisteede sulgus

Kunstlik hingamine alla aasta vanustele lastele - puhudes korraga suhu ja ninna.

Kui oled üksi, siis tee kunstlikku hingamist ja südamemassaaži 1-2 minuti jooksul. Seejärel kutsu kiirabi (112).

Lastel asub süda kõrgemal kui täiskasvanutel - rinnaku keskkoht.

Vastsündinute elustamisel haaratakse rindkere mõlema käega külgedelt ja pöidlad suruvad rinnakule sellise jõuga, et rinnak laskuks alla­poole 1,5-2 cm. Vastsündinutele ja alla aastastele tehakse 120 massaažitõuget minutis.

Üle aastaste kaudse südamernassaaži korral vajutatakse 2-3 sõrmega rinnaku keskele. Suuremaid lapsi masseeritakse kas ühe kämblaserva või kahe käe randmenurga abil nagu täiskasvanuid.

ALLIKAS: