2. Väikelastele võib sinepipulbrit ööseks ka sokkide sisse panna.

3. Tee sibulast ja meest siirup. Haki sibul peeneks, sega 2-3 supilusikatäie meega ja jäta seisma. Iga paari tunni tagant võta supilusikatäis vedelikku (kui maitseb, söö ka sibulad ära). 4. Hea kurguravim on kartulikeeduaur, abi võib saada ka lihtsalt auru sissehingamisest.

4. Paranemisele aitavad muidugi kaasa ka sibula ja küüslaugu söömine ning meega ja sidruniga ingveritee joomine.

5. Kummeliaur teeb nina hästi lahti ja röga on siis kergem välja köhida. Tehakse kange kummelitee, kummardutakse auru kohale.

6. Väikelapsele võib auru teha vihmavarju all. Ettevaatust, et kuum anum poleks lapse käeulatuses!

7. Lapse voodi kohale võib ehitada ka “telgi” - ­ panna lina üle voodi ja põrandale linaserv alla anum aurava vedelikuga.

8. Parim köharavim on vana hea hanerasv. Sulata leegi kohal supilusika sees hanerasva kuubikud, kasta vatitups sularasva sisse, määri võimalikult kuuma rasvaga rindkere ja jalatallad, pane jalga villased sokid ja ümber rindkere villane riie. Ja siis head und!

9. Määri jalatallad, varbad, varbavahed ja rindkere ööseks tärpentinisalviga või vietnami salviga, pane villased sokid jalga ja villane riie ümber rindkere.

10. Pane soe kartulipuder riidetüki sisse ja hoia kuni jahtumiseni rinnal.

11. Määri rindkerele mett, pane peale kapsaleht(i), seo kinni ja jäta ööseks.

12. Pese, koori ja poolita toores peet. Mõlemasse poolde uurista augud ja pane sisse peensuhkrut ning tõsta peedipoolikud praeahju. Suhkur sulab ja nii saad ravisiirupi, mis aitab köha leevendada. Kahjuks see segu järgmisel päeval enam ei kõlba ning pead valmistama uue.

13. Liivatee on üks paremaid köharohtusid lastele. Kasutatakse hingamisteede põletiku, bronhiidi, kopsupõletiku korral. Teda tuntakse ka kui rahustavat, valuvaigistavat ja und taastavat taime.

14. Paiselehe tee aitab kroonilise köha puhul. Suurepäraseks abiks on veel üheksavägise juur või teeleht ning leedrimarjade leotis.

15. Nurmenukutee lahtistab röga ja ajab higistama.

16. Rögalahtistava toimega on ka männikasvutee. Männikasvud lahtistavad röga ja tõrjuvad mikroobe. Valage 1 sl kasve üle 1 klaasi keeva veega, keetke 30 minutit veevannis, laske 10 minutit tõmmata, kurnake. Võtke pärast sööki 2 sl kolm korda päevas.

17. Kuusekasvutee aitab ka köha ja ülemiste hingamisteede haiguste puhul, selle tarbeks kallata kuusekasvudele kuum vesi peale ja lasta tõmmata, kes jaksab siis, mida kauem tõmmata lasta, seda paremini mõjub. Sõja ajal lasti teel lausa 10-12 tundi tõmmata enne joomist.

18. Kui köhahoog on väga tugev, võta selle leevendamiseks kohe üks teelusikatäis mett. Mett võid üldse süüa nii palju, kui sisse mahub. Kuid teele lisades pea meeles, et väga kuumas vees kaotab mesi oma raviomadused, seega lase teel enne mee lisamist 10 minutit jahtuda.

19. Joo palju nii raviteesid kui ka lihtsalt vett ja mahla, see soodustab röga teket.

20. Kui köhahoog peale tuleb, köhi korralikult röga välja, ära jäta seda sisse.

21. Kuna köha on kaitsemehhanism, mis puhastab hingamisteid, siis ei tohi röga eritumise korral köhapärssijaid kasutatada! Köha pärssivaid ravimeid kasutatakse ainult lühiajaliselt kuiva ärritava kauakestva köha puhul.

22. Toaõhu niisutamine võib olla leevendavaks vahendiks.

23. Talviseks köhaperioodiks valmista kange tõmmis korjatud kuusekasvudest. Selleks täida tume pudel kuusekasvudega ning vala peale kange viin (eriti hea oleks 80%). Peida pudel kappi ja võta välja, kui köha on kimbutama hakanud. Vala pitsi ning kalla vett peale — õrnroheline naps muutub piimja tooniga tervendajaks.

24.Hoia eukalüptiõli käepärast — tee sellega auru ning tilguta pluusi kaelusele ja padjale. Võta õlipudel ka kontorisse kaasa ja kui tunned, et köhahoog hakkab tulema, tilguta kuuma vette paar tilka õli ja hinga auru sisse.

25. Lõpuks üks asjalik soovitus lugejalt:

Ostsin poest jämedat meresoola. Jahvatasin supilusikatäie meresoola nõuka-aegse kohvimasinaga pulbriks. Kuumutasin taldrikul mikrolaineahjus ja pärast jahtumist puistasin puru kilekotti. Sulgesin kilekotisuu nii, et sain selle täis puhuda. Korra toksasin käega vastu kotti ja tõmbasin läbi suu kiiresti sõõmu soolatolmust õhku kopsudesse. Tulemus oli hämmastav. Minuti pärast ma ei köhatanud kordagi ja nii kolm tundi järjest. Valugi oli rinnust kadunud. Kuid siis hakkas hingamisteedes jälle kihelema. Tundsin, et köha hakkab tagasi tulema, kordasin protseduuri ja jälle kõik kadus.

Nii ma siis tegutsesin mõned päevad, kuid protseduuride vahed muutusid järjest pikemaks. Palavik kadus koos köhaga ja miski ei häirinud. Teisi ravimeetodeid ka enam ei kasutanud. Kui ma ühe päeva olin tervelt juba protseduuri vahele jätnud, tundsin, et köha hakkab uuesti kõditama. Siis jätkasin protseduuri ühe korra päevas nädal aega. Kuivus hingamisteedes kadus ja hakkas erituma kergelt soolakat röga. Haigus oli võidetud.

Kui köha kuidagi taanduda ei taha ning hoolimata su pingutustest hoopis hullemaks läheb, pöördu kindlasti arsti poole.