Kuidas saab kõigest 10 minutit omada mingisugust mõju?

Just lühike kestus on see, mis muudab kontaktiminutid nii võimsaks. Me suudame leida 10 minutit oma päevast. Me oleme võimelised 10 minutiks keskenduma. Me suudame kuulata vestlusi Minecraftist või „minu väikesest ponist” selle lühikese aja jooksul. 10 minuti jooksul suudame me olla kannatlikud ja tõeliselt kohal, ning sellel on meie lastele ootamatult suur mõju.

10 minutit ühiseid rõõmuhetki on alustuseks piisavalt, kuid võib ka juhtuda, et ühel hetkel naudid neid koosolemisi ka ise niivõrd, et tahad veel rohkem.Kui sul on olnud kohutav nädal ja sa oled vihane või pettunud, siis on 10 minutit just piisavalt, et hakata uuesti ehitama silda sinu ja lapse vahel. Kui sa võtad oma lastega regulaarselt kontakti, siis õpid tundma, mis tähendab nende jaoks olla armastatud.

10 MINUTI TEGEVUSED, ET OMA LASTEGA KONTAKTI SAADA:

Vestlemine

Foto:Scanpix/PantherMedia

Vestelda võib lapsega ka sel ajal, kui sa tegeled käsitööga, koristad, jalutad või võtad lapse appi mõne koduse töö tegemisel. Siin toome ära mõned lemmikteemad igas vanusegrupis:

Foto:Scanpix/PantherMedia
Foto:Scanpix/PantherMedia

Väikelaps poeb hea meelega sulle kaissu, eelteismeline võib ühineda sinuga tema lapsepõlve lemmikloo ümberjutustamises või jagab sinuga oma lemmikkoomiksit.

  • Väikelaps ja eelkooliealine — lihtsalt lugege ja kaisutage koos; püüa leida ilma sõnadeta pilte ja jutustage koos, mis lugu te seal näete.
  • Algklassilaps — muuda lugude (mis on teile juba tuttavad) lugemine interaktiivseks tegevuseks (nt mõelge loole välja uus lõpp, mängige lugu kaisuloomade peal, joonistage koos pilt mõnest olukorrast, jutustage lugu teisest vaatepunktist, nt kolme põrsakese lugu hundi vaatepunktist, lase oma lapsel jutustada lugu koomiksipiltide põhjal)
  • Põhikooli- ja gümnaasiumiealine laps — lugege üksteisele ette katkendeid oma lemmikraamatutest ning arutage, miks just need teile meeldivad.

    Allikas: Perekeskus Sina ja Mina kampaania lapsevanematele „Ole kohal“. Nõuanded, videod ja e-loengud lapsevanematele lehel: www.sinamina.ee/olekohal.