Kuna 2-3 kuud enne ei pruugi kiirete tegemiste kõrvalt meenuda, et tuleb juba lapse sünnipäeva peale mõelda, siis tasub see märkida kalendrisse. Tänapäeva elektroonilised kalendrid võimaldavad panna meeldetuletuse korduvalt — seega igal aastal õigel ajal jõuab meenutus teieni.

2. Aja valik

Suuremate laste puhul võib tekkida küsimus, et milline aeg on kõige sobivam ürituse korraldamiseks — siinkohal tasub pikkade ristpostituste asemel kasutada hoopis näiteks rakendust Doodle, mis aitab lihtsalt suuremal seltskonnal leida enamusele sobiv aeg.

3. Külalised

Külaliste nimekiri tasuks lapsega juba varakult läbi rääkida. Kindlasti tasub arvestada, et kõik lapsed väga harva kohale tulevad — seega pigem paar nime rohkem nimekirja. Lasteaiaealiste laste puhul tasub ka kasvatajaga suhelda kuna laps ise võib mõne sõbra ära unustada nimekirja koostamisel ja pärast on kõigil kurb olla.

4. Kutsete tegemine

Üldjuhul tasub kutsed ise teha — kas laps siis joonistab pldid ise või võib ka kombineerida internetis leiduvaid sünnipäevateemalisi värvilehti ning kleepida need siis hiljem kaardile. Kui tundub, et laps ei jõua piisavat arvu kutseid valmis meisterdada, siis tasuks korra mõelda, et ega külaliste arvuga ei ole üle pingutatud.

5. RSVP ( või siis tulekust teada andmine maakeeli)

Kindlasti tasub välja mõelda, kuidas inimesed peaksid tulekust teada andma. Esiteks see annab ülevaate, keda oodata on ja teiseks kui tegu on näiteks lasteaiakaaslastega, siis ei pruugi te teada kõigi laste allergiaid või vanemate kontake ja taolise info omamine peokorraldajana teeks elu ikkagi lihtsamaks.

Ise soovitaks kasutada interneti võimalusi ja teha lühike ankeet kas Jotformi või Google Docs abiga. Tinyurl lehe abil saate ka ilusa lingi, mille panete kutsele.

Näiteks oma laste sünnipäeval sai tehtud selline väike regamisvorm aadressiga tinyurl.com/synnipaev — vormi tegemine võttis aega umbes 5 minutit.

6. Toidud

Laste sünnipäevadel tasub teha suupisteid, mis on haaratavad jooksult — minipirukad, lahtilõigatud juurikad dipikastmes, tikuvõileivad ja muu. Hoopis olulisem on mahla kogus — tasuks arvestada liiter mahla 3 lapse peale ja siis paar pakki igaks juhuks veel varuks võtta.

7. Tort

Tort on oluline, kuid samas ei tasu ületähtsustada kuna suure tõenäosusega süüakse seda küllaltki väike tükk. Parim kombinatsioon oleks väike tort (arvestage 50gr per külaline) ja siis näiteks üks 2,5l jäätisevann.

8. Kingitused

Kuna suure tõenäosusega hakkavad teile kohe peale kutsete laialisaatmist tulema kõned, et mida lapsele kinkida, siis juhul kui teile ei meeldi omada väga palju pudi/padi oma koduses majapidamises siis tasuks koos lapsega mõelda, kas on midagi suuremat, mida ta tahaks — jalgratas/mängumaja/suur Lego/suur nukk etc. ning siis pigem paluda inimestele tuua kas vastavalt raha või kinkekaarte et saaks teha ühise kingituse. Ja et lapsel ei tekiks sünnipäeval tunnet, et nagu kinke ei oleks siis võib ju teha ühe ilusa kasti, kuhu saab peale kleepida siis lapse soovitud kingist pildi ja teavad nii laps kui külalised, et mis nad tegelikult kingivad.

9. Fotod ja video

Kuna suure tõenäosusega on teil terve üritus nii kiire, et pole aega pilte teha, siis kõige parem on kui te võtate fotoka kaasa, kuid palute mõnel lapsevanemal enda peale võtta fotode tegemine. Veel parem kui on kaks pildistajat… Pildid võite hiljem panna kas oma FB kontole või juhul kui tahate jagada pilte väga privaatselt ainult osalejatele, siis on näiteks olemas virtuaalsed kõvakettad, kus saate anda igale kaustale ligipääsu just neile inimestele, kellele tahate oma pilte ja muid faile näidata. Selline lahendus sobib ka juhul kui pildistajaid oli palju ja tahate fotod ühte kohta koondada.

10. Mängud ja tegevused sünnipäeval

Isegi juhul kui teete sünnipäeva mängutoas tasub välja mõelda 1-2 rahulikumat tegevust, et lapsed veidi jahtuda saaks vahepeal. Kui peate kodus sünnipäeva, siis tasuks tegevusi ette planeerida paar tükki rohkemgi.

Mõned mõtted, mida võiks teha:

Viktoriin — ajatu klassika, mis sobib igale vanusele

Aardejaht — sobib kõige paremini algklassilastele, aga kui teha suuremal alal, siis sobib ka vanematele.

Teatevõistlused — parem on neid korraldada õues, aga väikeste lastega saab teha ka siseruumis

Pantomiim

Ja kui endal mõtteid väheks jääb, siis võib ju alati raamatupoest või raamatukogust hankida mõningast abimaterjali.