Kirkad ja värvilised toiduained mitte ainult ei tundu lastele atraktviisemad, vaid need on neile ka kasulikumad. Kui laps sööb toiduainete nn vikerkaart, siis saab lapse keha mitmesuguseid toitaineid ja mineraale, mis aitavad organismil kasvada ja tervena püsida.

"Vikerkaar"

Tee sellest mäng: kui sul on kaks last, saad juba teha sellest võistluse, kes saab kõige ennem enda "vikerkaare" söödud. Proovi osta ka vahelduseks erinevat värvi toiduained (näiteks lilla lillkapsas, kollased tomatid, veriapelsinid jne). Lisaks on see lapsele vahva!

2. Kasvata lapses huvi

Mis on sinu lapse praegune huviala või vaimustus? Integreeri see ka nende toitu. Näiteks kui su laps on hetkel vaimustunud geograafiast ja on just õppimas tundma uusi kultuure ja riike, siis too mõne riigi teema sisse ka toitu. Kui talle meeldib Saksamaa, siis tee näiteks Saksa peekoni moodi omlett ning kohe tärkab lapsel selles huvi. Võttes aluseks näiteks geograafia, saad näiteks porganditest teha Hiina söögipulgakesi, mida teleri ees näksida.

3. Anna söögile uus kuju

Eelnevast punktist tulenevalt saad ka toidu kujuga "mängida". See võtab küll veidi rohkem aega, aga tasub end ära. Näiteks kurgikestest saad teha tähed või saad appi võtta piparkoogivormid, et juustuviiludest vahvaid kujusid välja lõigata. Samuti on poodides müügil erinevaid nugasid, mille kaas teha kartulisse või kurki laineid või lõigata ühesuurusid pulkasid välja. Lase oma fantaasial lennata!


4. Kasuta vahvaid nimesid

Kuigi mõnele lapsevanemale võib tunduda lapsik kutsuda toitu teise kentsakama nimega, siis tea, et lapsele, kes on noorem kui 8-aastane, muudab teine nimi ka uue toiduaine suhtes tema hoiakut.

Kindlasti tuleb lapsele õpetada ka toiduaine õigeid nimesid, kuid sul on kindlasti vahva lapsega naljatleda või koos uusi nimesid välja mõelda. Näiteks brokoli võib olla "mini-puud" või piim "rammumees". Kui laps hakkab ka näiteks rohelisi juurvilju sööma nagu spinat, siis selle smoothie nimeks võid panna "monsteri mahl" või nimetada, päikesesüsteemi vastu huvi tundvale lapsele, viinamarju "ufode peadeks".

Miniatuursed puud


5. Serveeri asju teisiti

Nagu täiskasvanutele on ka lastele söögi maitse sama tähtis kui selle ilu silmale. Väike muutus toidu esitlusviisis ei võta palju aega, aga on lapse jaoks suure tähendusega. Kui oled väsinud viilutamast pirni ja õunu, siis proovi selle asemel kuubikuid. Võid panna värvilised puuviljad üldse üksteise otsa virna ajada ja lisada tervisliku dipi (nagu jogurt või mesi) - lastele meeldib ju asju dippida.

Võid teha värskeid "šašlõkivardaid" kirsstomatitest ja väikestest mozarella pallikestest.

Samuti meeldivad lastele kõik asjad mis on mini, s.h mini-pitsad, mini-muffinid, mini-võileivad. Kui talvel ei ole nii palju värskeid marju ja puuvilju saadaval, siis tee sügavkülmutatud marjadest smoothiesid, kui need väikestes topsides koos pulgaga ära külmutada, siis saab teha nendest mahljajäätised, mida mõned lapsed hakkavad siirameelselt jäätiseks kutsuma!

6. Kaasa lapsi söögitegemisse ja toorainete valikusse

Paljudele lastevanematele on ebameeldiv koos lastega poes käia. Kuid tuleb endale tunnistada, et tähtis on kaasata lapsi ka sellesse tegevusse ja seda teadlikult. Poes käik võib olla ka õppeprotsess: väiksemale lapsele näidata köögivilju ja küsida mis värv see on või vanemal lapsel selgitada (mitte targutaval moel) miks mõni juur- või puuvili on organismile hea (näiteks porgandid on head silmadele). Nii arendad lastel ka
põhjendusoskusi. Nii õpivad nad langetama ka toidu valiku osas otsuseid ja neil on vahvam hiljem sind aidata, tundes enda osalust kogu protsessis.


Allikas: goodlifeeats.com


Millised on sinu nipid?