Tundub, et laulu­salmi “täna sööme kommi, homme sööme kommi, kommi sööme ülehomme” võetakse kohati suisa piinliku täpsusega. Et kui oled laps, siis pead magusat saama, muidu on lapsepõlv nukker ja rikutud.

Aga ei ole! Näiteks kolme lapse ema Eleri (33) teab omast käest, et ka ilma kommita saab elada – tema äsja üheksa-aastaseks saanud tütrel Ilonal oli aastaid šokolaadiallergia. “Juba kaheaastaselt avaldus Ilona allergia väga tugeva lööbena,” räägib ema. Kiirelt leiti ka põhjus ning peres lepiti kokku, et šokolaadikomme kodus enam käeulatuses ei hoita. 

Hiljem lasteaias püüdis ema teiste vanematega kokku leppida, et jõulukingiks võiks teha midagi muud kui kommipaki, aga tema ettepanekut ei võetud kuulda. 

Hoopis tõsisem jant oli aga vanavanematega, kes ei tahtnud uskuda, et lapsel on tõepoolest allergia, ja kippusid talle suurest armastusest ikka salaja šokolaadi pakkuma.Laps tuli koju, üleni laiguline. “Lõpuks ütlesin neile, et mina oma last sinna enam ei vii ja lubasin arstitõendi esitada.”

“Mina ei luba oma lapsele kommi pakkuda,” teatab nelja-aastase tütre ema Kaisa (28), olles oma meele­kindlusega külvanud palju pahameelt nii omade kui võõraste seas. Kõige enam on Kaisa otsusest häiritud isapoolne vanaisa, kes arvab, et “noored on oma ökondusega puhta lolliks läinud, laps peab ikka kommi saama”. Iga kord külla minnes lehvitab ta juba kaugelt suure Nurri ja paki kummikommidega. Ka võõrad inimesed on tulnud Kaisale moraali lugema, et miks küll naine on otsustanud oma last sedavõrd karmilt piinata. 

“Otsustasime hakata abikaasaga suhkru­tarbimist piirama, kui märkasime, et meie lapsel on mõned hüperaktiivsuse märgid. Ta ei suutnud paigal püsida, oli kärsitu ja muutus aeg-ajalt suisa sõjakaks,” meenutab Kaisa.

Loe, kas komm on ikka lapse inimõigus, värskest numbrist!