Sellel lehel tutvustame, milline on sinu Kaljukitsest, Veevalajast või Kaladest laps. Keri all ja vajuta noolele, et leida õige tähemärk!

Kaljukits — 21 detsember kuni 20 Jaanuar

Kaljukitsest lapsed on küllalt lihtsad kasvatada, kui õpetada neid, et töö ja lõbu käigu ikka käsikäes. Kaljukits liigub juba väikesest peale aeglaste end kindlate sammudega enda valitud tipu poole. Kui Kaljukitsest laps teab, et ees on ootamas miski, mis on pingutamist väärt, siis on ta juba päris noorena võimeline eesmärgipäraselt ja keskendunult oma sihi poole rühkima. See on omadus, mida pole paljudel täiskasvanutelgi. Selle omaduse pärast on nad tihtipeale nii lasteaias kui koolis õpetajate lemmikud ja koduses elus “emme väikesd abilised”. Kui klassi ühistöö on vaja lõpule viia või kodus aidata seinakappe koristada, siis Kaljukitsest lapse abile võib alati loota.

Kaljukitsest laps võib oma kohustusi ka liiga tõsiselt võtta ja lõõgastumise üldse kõrvale jätta. Ta tõepoolest tunneb rõõmu organiseeritud tegevusest, kuid vii ta siiski vahepeal ka kodust välja, kui näib, et kogu aur läheb õppetükkide peale ja mänguaeg jääb üldse ära.
Kaljukits, kes suudab töö ja lõbu tasakaalu leida, on üks edukamaid tähemärke oma saavutusvõime poolest.

Kaljukitsest lapsed ei paista ambitsioonikad, sest on enamasti rahulikud ja ei tüki esile, kuid see on petlik. Neil on suur saavutusvajadus, mida toetab võime kõvasti tööd teha ja seda juba varajases eas. Sind võib üllatada, et kodus mitte esiletükkv Kaljukitsest laps on koolis sihikindlalt meeskonnakapteni rolli poole pürginud ja selle ka saanud. Talle on vaja mingis mõttes raame ja ka päevaplaani, sest siis on tal kergem ennast motiveerida.

Väike Kaljukits on praktiline oma tegemistes ja mõnikord võib tunduda, et elad koos minitäiskasvanuga. Kaljukitsest laps ei emotsioonitse liigselt ja liigub ilma tseremoonitsemata tasapisi oma eesmärgi poole. Nad mõistavad paremnini pigem täiskasvanute, kui laste suhtumist olukordadesse ja neile meeldib ka täiskasvanute seltskond.

Varajases lapsepõlves on Kaljukits harjunud sellega, et kõik peavad teda targaks ja ta on harjunud olema õpetaja lemmik, kuid teismelisena tekib tihti probleem kohtingutega. Kui väike Kaljukits ootab luba, et mängida ja naerda, siis ka teismelisel Kaljukitsel on vaja mingisugust tõuget, et lülitada end meelelahutuslikule lainele. Tegelikult on noorel Kaljukitsel suurepärane huumoromeel ja ta on väga meeldiv ja huvitav vestluskaaslane, kuid ta pelgab olla lapsik.

Üks põhjus, miks Kaljukitsest last on lihtne kasvatada, on see, et talle tegelikult ka sobivad reeglid. Tal on väga arenenud sisemine tunnetus, mida tohib teha ja mida mitte. Mis tähendab seda, et reeglid on talle raamiks, kuid kui raamid on kellegi teise, kasvõi vanema poolt seatud valesse kohta või valedel põhjustel ja tema sisetunne ei kiida reegleid heaks, siis ei kõhkle ta neid murdmast.

Kaljukitsest lapsele võib tunduda, et tal on vaja armastus tegudega välja teenida. Aita tal mõista, et toetad kõiki tema püüdlusi igati, kuid armastad teda lihtsalt sellepärast, et ta on sinu laps.

Veevalaja — 20 jaanuar kuni 19 veebruar

Sinu Veevalajast lapsest saab suure tõenäosusega intelligentne, paljulugenud ja laia silmaringiga täiskasvanu. Igatahes kõik eeldused selleks on olemas. Ta on sünnist saati nutikas, uudishimulik ja ettevõtlik. Lasteaias on just tema see, kes kõik mänguasjad laiali lammutab, et näha, mis seal sees on. Ära imesta, kui ta teismelisena su arvuti möödaminnes ära parandab. Nüüdseks on siis selge, et väikesed Veevalajad on tõepoolest targad, tahavad teada, kuidas maailm toimib ning õpivad uusi asju kiiresti.

Hoia oma pisikest Veevalajat erinevate vaimsete ja füüsiliste väljakutsete abil tegevuses, et tema mitmekülgsus saaks välja tulla — paku talle tutvumiseks erinevaid hobisid, ta on ilmselt neis kõigis keskmisest andekam. Lisaks on talle ka kaasa antud hea ilumeel - seda nii kunsti, riiete, kui enda ümbruse kujundmise vallas.

Väikese Veevalaja isiksuslikud omadused on pisut vastuolulised. Laste seltskonnas on ta küll suurepärane suhtleja ja ta meeldib teistele ning tal on palju sõpru, kuid temas pole mingit kalduvust luua klammerduvaid ja liiga lähedasi sõbrasuhteid. Emotsioonide sasipundar ja konfliktid ning nende lahendamine, mis lähedaste sõprussuhetega kaasas käivad, ei ole lihtsalt tema teema. Temas ei ole ka kaasasündinud liidriomadusi, nagu näiteks Jääras, kuid temast ei saa ka kunagi lihtsalt kaasamarssijat — selleks on ta liiga intelligentne. Ta võib vabatahtlikult kedagi järgida, kuid autoriteedina ei tunnista ta kunagi neid, kes oma intelligentsuselt talle tunduvalt alla jäävad. See võib tekitada probleeme koolis, sest kõik õpetajad tema lugupidamist seal ei pälvi. Õnneks ei vaevu ta nendega konflikti minema, ta lihtsalt vaatab neist läbi.

Kuna väike Veevalaja usub ka ilma sinupoolsete pidevate kallistusteta, et armastad teda, siis pole ta ka nii suur kaissupugeja. Ta näitab oma poolehoidu sulle sellega, kui jagab sinuga oma mõtteid, ideid ja unistusi. Kui Veevalaja hakkab teismelisena intiimsemaid suhteid looma, siis võib tema partner sellest ka löödud olla, et Veevalaja ei hoiagi terve päeva käest kinni, kuid kui ta vaevub teisega oma maailmapilti jagama, siis see on kindel märk, et ta hoolib.

Isiklik vabadus on Veevalajale kõige olulisem. Sellega peaksid arvestama ka tema vanemad ja õpetajad. Ning tulevased armsamad. Selle omaduse pluss on see, et ta mõistab suurepäraselt ka teise soovi oma isikliku ruumi järele ja ta ei hakka partnerit lämmatama. Kui ta hakkab käima klammerdujaga, siis midagi head sellest ei tule.

Väike Veevalaja ei järgi reegleid lihtsalt niisama, ta teeb seda vaid siis, kui talle need mõistlikud tunduvad. Niisiis, tuleb nii vanematel kui õpetajatel, kui nad soovivad, et Veevalajast laps teatud rutiini järgiks, talle loogiliselt seletada, miks see vajalik on. Kui öelda, et sa teed nii, sest mina ütlen nii, siis pole mingit tulemust oodata, ta lihtsalt ignoreerib ja peab sisimas käsutajat rumalaks. Enamasti võib ka koolisüsteem talle suures osa jabur tunduda, kuid kuna tal on hea pea ja ta pole eriline barrikaadidel võitleja, siis ta vaatab sellele lihtsalt ülevalt alla. Samas, kui tema jaoks on mingi reeglipärasus mõistlik, siis peab ta reeglitest ka suurepäraselt kinni, sest organiseeritud ja süsteemne tegevus sobib üllatavalt paljudele Veevalajatest noortele. Ta teeb noorteseltskonnas mitmed lollused kaasa, kui need talle lõbusad tunduvad, kuid enda positsiooni hoidmiseks ta nõmedustega kaasa ei lähe, sest ta mitte ainult ei tee sellist nägu, vaid ka päriselt ei lähe teiste arvamus talle üldiselt korda.

Sinu väike Veevalaja mõtleb suurelt, ta on visionääri tüüpi ja ta on tõepoolest huvitatud inimkonna ja planeedi arengust. Kuna ta on väga intelligentne, suudab ta varakult täiskasvanutega ka abstraktsetel teemadel kaasa rääkida. Väike Veevalaja eeldab, et kuna tema on huvitatud iseenese ja maailma pidevast arengust, siis on seda ka teised ja ta võib olla pettunud, kui avastab, et osad inimesed ei olegi nii avatud meelega vaid hoopis tagurlikud ja hoiavad vanast kinni. Lapsevanema ülesanne on talle selgitada, et inimesed ongi erinevad. Vanemal tuleb oma Veevalajale õpetada, kuidas ühiskonnas mitte konflikti sattuda, kuid samas mitte kaotada oma unikaalset individuaalsust, sest just Veevalajad on need visionäärid, kes meie tulevikuvõimalusi esimestena ette kujutavad ja kes üldse viitsivad suuremas plaanis inimkonna arengu peale mõelda.

Kalad — 19 veebruar kuni 20 märts

Väikesed Kalad on ülimalt tundlikud, hea kujutlusvõimega ja empaatilised. Kalad oskavad varakult tajuda oma vanemate pisemaidki tujumuutusi. See teeb nad hoolivateks, sümpaatseteks ja äärmiselt meeldivateks lasteks. Nad saavad varakult aru, et inimesed teevad neid asju, mida nad teevad, sest arvavad, et see teeb neid õnnelikumaks, kuid omi asju tehes võivad inimesed teistele haiget teha. Kalakesed küll mõistavad seda, kuid kui keegi haiget saab, võtavad nad seda kui enda valu. Väikesed Kalad hoolitsevad suurepäraselt oma õdede-vendade eest, sest nad saavad lausa intuitiivselt aru, mida teised vajavad või tunnevad.

Kaladest lapsed on nii tundlikud, et nii vanemate- kui õpetajatepoolne hääletõstmine, mis mõnda teist last sugugi ei kõiguta, on Kalade puhul juba vägivald. Kui sinu Kaladest laps on eksinud, selgita talle seda õrnalt ja leebelt. Kui ta on haiget saanud, siis anna talle mõista, et oled tema jaoks alati olemas, millal iganes ta ka toetust ei vajaks.

Välismaailm võib sinu Kaladest lapse jaoks tihti liiga julm ja robustne olla. Teda on väga kerge haavata ja nii lasteaias või koolis võib mõni julmem tegelane ennast tema peal välja elama hakata. Et seda vältida, on Kalad teistest pigem pisut eraldiseisvad, mida mõned võivad pidada snoobitsemiseks, kuid tegelikult nad lihtsalt kaitsevad ennast niimoodi. Selgita oma väikestele Kaladele, et kõik lapsed ei tunneta nii peenelt meeleolusid, kuid ei pruugi siiski oma jäigema käitumisega midagi halba mõelda. Siis on ka Kalakestel lihtsam sõpru leida. Perekondlikud soojad, hoolivad ja õrnad suhted on aga alati nende enesekindluse alustalaks.

Väikeste Kalade leebus, andestamisvõime ja soov inimestes parimat näha, tekitab teistes tunde, justkui oleksid Kalakesed väga vanad hinged, kes on taas meie hulka tulnud, et maailma pisut headust juurde tuua. Nad on emotsionaalselt intelligentsed, elava kujutlusvõimega ja nende joonistused ja jutustused hämmastavad õpetajaid alati. Pole ime, kui täheldad, et sinu Kaladest lapsel on huvi müstika vastu. Temas võib varakult esile kerkida soov uurida inimeste minevikku ja tulevikku, nende saatust ja unistusi. Võibolla kasvab just sinu kodus väike meedium. Ära heida tema üle nalja, kui ta spirituaalsete teemade vastu huvi tunneb, kuid räägi temaga ka sellest, et kõik laped ei pruugi tema müstikahuvi mõista. Pole sugugi ime, kui ta kipub näiteks lasteaias oma väljamõeldud lugusid tõe pähe esitama.

Väikesed Kalad ei ole sugugi materialistlikud, kuid nende elu ei kujune selle tõttu sugugi vaesemaks. Ära sunni oma Kalasid valima kooli, mis võiks olla parimaks hüppelauaks majandusliku eduni. Kaladest lapse jaoks on edu see, kui ta saab elada oma unistuste maailmas. Ta võib, aga ei pruugi oma müstikahuviga ka raha teenima hakata. Talle sobib ka kunstniku, kirjaniku, näitleja või ravitseja elu.

Ümbritse oma Kalakesed armastuse ja õrnusega — ta pakub sulle sedasama ka vastu. Tema ideaalmaailmas elavadki kõik rahus, mõistmises ja üksteise eest hoolitsemises. Igasugune stress teb Kalakesed haigeks, seepärast tuleks just kodust keskkonda Kalade harmoonilise arengu huvides hoida tasakaaluka ja hoolivana.

Kui sinu laps on kas Jäär, Sõnn või Kaksikud, siis loe SIIT
Kui sinu laps on kas Vähk, Lõvi või Neitsi, siis loe SIIT
Kui sinu laps on kas Kaalud, Skorpion ja Ambur, siis loe SIIT