Varastamise puhul peaks ka väike laps tundma oma teo tagajärgi nii rahaliselt kui moraalselt. Seda tuleb aga korraldada nii, et lapse eneseväärikus alles jääks. Ja ka ise tuleb peeglisse vaadata, ehk on vaja teha peegelpildil eetilisi korrektuure.

Laps varastab erinevatel põhjustel

  • Ta ei suuda kontrollida oma soovi midagi omastada
  • Ta soovib kambale muljet avaldada
  • Keegi teine omab midagi, mida laps on ammu tahtnud, kuid ta ei saa seda
  • Ta tahab kedagi karistada (varastades kiusaja taskuraha või eseme, millega keegi uhkustab)
  • Ta tahab endale mõnd kallist staatusesümbolit, mida omab mõni populaarne laps, kuid tema peres pole raha selle ostmiseks
  • Kui ta ei julge selle asja ostmiseks sinult raha küsida (esimene rinnahoidja, kondoomid, hügieenisidemed) või häbeneb nende eest kassas maksta
  • Kui seda, mida ta soovib, pole võimalik legaalselt saada (sigaretid, alkohol)
  • Sest see on lihtsalt lõbus väljakutse. Riski võtmine tekitab elevust ja adrenaliini. See võib olla ka nö hea lapse meelelahutus, et liiga turvalises keskkonnas elevust kogeda.
  • Lapse elus on stressiperiood seoses muude sündmustega, mis parasjagu peres või koolis aset leiavad

Kui saad teada, et sinu laps varastab

Kui sinu laps on varastamiselt tabatud, siis esimese asjana proovi ennast emotsionaalselt sellest sündmusest eraldada. Fakt, et sinu laps varastab, et ole lõplik hinnang sinu vanemlikele oskustele. Võta teadmiseks, et enamus varastavaid lapsi teeb seda ajutiselt ja enamus teeb seda ka viletsalt, mistõttu nad jäävad ruttu vahele ja saavad võimaluse oma teo tagajärgi kogeda.

Kuidas käituda, kui oled oma lapse varastamiselt tabanud

  • Anna koheselt teada, et sa ei kiida seda heaks. Et sa ei tolereeri sellist käitumist mitte mingil juhul. Et see ei ole okei, ükskõik, mis asjaoludel laps varastas
  • Räägi oma lapsega. Püüa selgitada, miks ta varastas, kas ta tegi seda esmakordselt, kas ta saab õigesti aru mõistetest minu ja võõras või tõlgendab ta seda endale sobivalt. Ära alanda, mõnita, ega hirmuta teda - sellisel juhul ei avane ta sulle üldse. Käitu nii, et ta saaks aru — sa püüad teda aidata.
  • Selgita talle, et ausus on väärtus, mida ei saa rahasse panna ja et selle kaotamisel ei saa seda kuidagi tagasi osta. Maine taastamine on võimalik, kuid raske ja et sa aitad tal sellega kohe tööle hakata.

Ole ka iseendaga aus. Tunnista, et see tõepoolest juhtus ja ära mingil juhul peida pead liiva alla. Mõtle läbi, millised võivad olla sinu lapse varastamise põhjused ja kuidas saad teda aidata. Millest su lapsel puudu on? Võibolla on see hoopis tähelepanu ja tunnustus, mitte asjad.

Kui lapsel tuleb varastatu rahaliselt hüvitada ja tal pole selleks raha, siis võid muidugi tema eest kahju tasuda, kuid ära loe sellega asja lapse jaoks lõpetatuks. Tal tuleb võlg oma tööga heastada. Ole seda otsust tehes õiglane — teo ja tagajärje tõsidus olgu proportsioonis.

Eesmärk on lapsele mõista anda, et tema enese heaolu huvides on tal parem varastamisest loobuda. Kui lapse varastamise avastamine ja tagajärgedega tegelemine põhjustab perele nii rahalise kui emotsionaalse kahju, siis see on hind õppetunni eest. See õppetund on parem kohe esimesel võimalusel omandada, et midagi niisugust enam ei korduks.

Ära unusta isikliku eeskuju jõudu

Mida eetilist peabki laps omandisuhetest arvama, kui vanemad veavad näiteks oma töö juurest pidevalt koju kontoritarbeid, kohvipakke või isegi midagi suuremat. Paljudes peredes peetakse normaalseks suhtumist, et mõisa köis las lohiseb, et mis ripakil see ära, jne.

Ehkki ka enamikule töölt näppavatele täiskasvanutele on elementaarne, et teise inimese kodust ei võeta mitte kunagi mitte midagi, siis on tegemist ikkagi topeltmoraaliga. Lapsel tekib vanemate suhtumist ja käitumist nähes seos, et teatud asjaoludel on varastamine normaalne.