Marlen: Kui lasteaias kasvataja kiidab, et lapsed magasid hästi, siis õhtul kodus käib magamaminek suurema tralliga – nad ei väsi ära. Mina aga vajan samuti oma aega, sest tööl olles pesu puhtaks ei lähe ja köök korda ei saa. Neid töid on kahe 2,5aastase kõrvalt, kes tähelepanu tahavad, keeruline teha. Õhtul hiljem magama minnes on neil raskem hommikul ärgata.

Ave: Minu noorem poiss pole regulaarset lõunaund maganud kaheaastasest saadik. Kui on perega mingi pikem väljasõit, siis vahel autos jääb magama, aga pigem kell 6–8 õhtul. Siis läheb koju jõudes autost otse voodisse edasi magama. Hommikune ülessaamine on probleemiks kõigile teistele peale tema. Vahel on ta juba kell 5–6 üleval, mis siis, et eelmine päev oli väsitav ja aktiivne ning koju jõudsime hilisõhtul. Ta on väga aktiivne, lasteaias enamasti ära ei väsi ja seega pole ka lõunaune üle õnnelik. Õpetajatelt olen kuulnud, et vahel ta kaks tundi lihtsalt keerutab voodis ja kui teised tõusevad, siis on tal alles sügav uni. Sellest on kahju. Mulle meeldiks, et ta saaks üleval olla.

Riina: Meie lasteaias on kahjuks nii, et kui laps teiste lastega koos magama ei jää, kutsutakse ema järele ja sellega meie lasteaiapäevad piirduvadki. Arvatakse, et kuna olen teise lapsega kodus, siis saan igal ajal järel käia, aga väike laps tahab ju samal ajal kodus magada!

Sille: Minu meelest on lõunapaus liiga pikk ja kahju, et kohustuslik. Oma lapsed olen saatnud lõunaune ajal mõnel päeval nädalas ujumistrenni, ujula on üle õue.

Marge: Laste unevajadus ongi väga erinev. Ka mõned seitsmesed vajavad lõunaund. Minu kaks nooremat last on mõlemad lõpetanud kodus magamise kaheaastaselt. Tüdruk käis lasteaias poolteist aastat ja selle aja jooksul magas seal vaid mõned korrad. Eriti piinarikkad olid lõunatunnid talle viimasel lasteaia-aastal, aga õnneks käis ta siis juba kaks korda nädalas samal ajal eelkoolis ja see natuke leevendas. Kuna mul endal on graafikuga töö, siis mõnel päeval tõin ta juba lõunast koju.

Poiss on nüüd neljane ja samuti kodus ei maga, aga lasteaias on ta tavaliselt ikka uinunud mingil ajal. Eriti hea meel on mul selle üle, et tema lõunased magamised ei mõjuta õhtust uinumist.

Triinu: Meil eeldatakse, et lapsed lõuna ajal magavad. Minu laps (4,5) tihtipeale ei taha lõunal magada ja kodus vabadel päevadel üldjuhul ei magagi. Kui ta aias magab, siis nihkub ööuni kella poole kümnelt umbes poole kaheteist­kümnele, mis omakorda on väga väsitav mulle, sest pean ise ärkama kell pool viis. Leian, et kui laps ei taha aias lõunaund magada, siis pole mõtet ka sundida.

Maret: Minu laps läheb õhtul seitsme-kaheksa ajal magama. Kui ta aga päeval magab, siis ei tule ööuni enne ühtteist-kahtteist õhtul. Leian, et lasteaed peab lähtuma lapse vajadusest, mitte iganenud nõudmistest ja kasvatajate mugavusest. Minu kogemus on, et õpetaja istub “magavate” laste juures ja kui keegi piilub, siis saab laps riielda, et mis sa siin keerutad, jää kohe magama!

Häli: Välismaal, kus lapsed päeval koolis ei maga, lähevad nad kodus juba kell seitse õhtul magama. Nii et meil on aiamagamine vägagi loogiline, juhul kui lapsed tuuakse alates poole kaheksast hommikul aeda ja õhtul minnakse pärast kümmet magama. Nii väga, kui lapsed uneaja vastu ka võitlevad, nad tegelikult vajavad aega, mil keha ja vaim saavad vaikuses puhata.

Eili: Väga oluline on, et ka üle kolmeaastased saaks lasteaias magada ja soositaks vaikset (puhke)aega. Meie neljane teeb kodus tavaliselt pikad lõunauned ja näha on, et talle on seda vaja; lasteaias ta aga mõnikord seda ei taha, eriti kui mõni teine ka ei maga. Kui laps pole üleväsinud, saab nad õhtul tavaliselt ka ilma suurema trallita voodisse ja ööunigi on rahulikum.

Mari-Mann: See oleneb lapse vanusest ja sellest, kui vara ta kodus ärkab. Meie rühmas (2–7aastased) lähevad kõik lapsed voodisse, sest keha vajab puhkust nii liikumisest kui mõtlemisest. Väiksemad jäävad kiirelt magama, aga ka mõni kuueaastane. Kui 45minutilise pikutamise järel pole uni tulnud, saab laps vaadata voodis raamatut, värvida pilti. Koolieelikud saavad minna esikusse mängima. Korraga saab üles tõusta kuni kolm last, sest muidu läheb lärmiks.

Anna-Liisa: Õhtuti kraaklevad lapsed vähem, sest pole nii väsinud, juhul kui on maganud lõunaund. Minul pea neljane kodus magama ei jää ja isegi pikematel autosõitudel mitte. Lastekas pidi ikka magama. Õhtune uinumine on üks igavene trall, käib kümme korda pissil, lihtsalt et voodist välja saada. Pidevalt on vaja midagi öelda, patsi­kummi tuua. Jääb magama poole üheteistkümne paiku ja hommikul äratan kell kaheksa. Väiksem, kahe ja poole aastane jääb kohe magama nii lastekas kui ka õhtul kodus.

Loe värskest ajakirjast, mida ütleb lõunaune kohta seadus ja kuidas on lõunaunede probleemi lahendanud paindlikud lasteaiad!