Pille kirjeldus on ilmselt tuttav paljudele emadele, kes on saanud väikse vahega mitu last järjest. Kellelegi kurta justkui ei sobi, sest siis vaidleks nagu vastu sellele, et emadus on kaunis aeg ja lapsed imetoredad.

Iga ema teab: lapsed tõesti on väärt iga sekundit raskeid hetki ja enamgi veel. Kuid isegi lennukis ohuolukorda sattudes tuleb vanemal esmalt endale hapnikumask pähe tõmmata, et ta suudaks lapse eest hoolitseda. Täpselt nii on ka emadusega – lausa kohustuslik on vahel kurta ja püüda iga hinna eest leida aega ka endale, et sellest saadud “hapniku­varuga” pere eest hoolitseda.

Pärast esiklapse Kertu sündi olid Pille ja ta abikaasa Taimar (37) kindlad, et teine laps võiks ka kohe tulla – siis on neil tore koos kasvada. Lisaks kulgeks beebindus ühe jutiga: kõik on veel värskelt meeles, riided ja tarbeasjad võtta. “Kogu aeg arvasin, et olen nii kõva mutt, et saan kõigega hakkama,” muigab Pille. Hakkama ta muidugi saigi, ja hästi, kuid tagantj­ärele ei pelga naine rääkida ka raskustest, millega tuli tol ajal rinda pista.

Liisa ja Kertu vanusevaheks sai 1 aasta ja 8 kuud. Sündis imearmas teine tütreke. Ainult et... “Ega siis enam mingit elu ei olnudki, algas ellujäämine,” tunnistab Pille.

Mida toob pereelule kaasa see, kui lapsed sünnivad väikese vanuse vahega? Koledad asjad, mida teeb üleväsimus inimesega, on teaduslikult tõestatud. Miskipärast eeldatakse aga, et emade puhul need ei kehti, sest emad on magamata ülla eesmärki – oma laste – nimel. Organism paraku sellist erisust tunnistada ei oska.

Lisaks ema füüsilisele kurnatusele muutuvad kaheaastased õed-vennad nende pärusmaale ilmunud „tulnuka“ suhtes erakordselt armukadedaks, millega kaasneb vanematelt kõigi nippidega tähelepanu nõudmine.

Mida vanemad arvavad väikese vanusevahega sündinud lastega toimetulekust ja kuidas nende jaoks olukord lahenes, loe Pere ja Kodu jaanuarinumbri digiajakirjast. Kas sina pooldad seda, et lapsed sünniksid väikese vanusevahega?