“Uuringud leiavad, et mitmekeelsetel lastel on ainult ühe keele kõnelejatest paremad funktsionaalsed oskused. See tähendab, et mitmekeelsed on head rööprähklejad, nad on tähelepanelikumad ja pikema keskendumisvõimega, samuti vaimselt paindlikud,” ütleb keelepatoloog Ilana Shydlo.

Laps, kes oskab mitut keelt, analüüsib maailma mõlema keele baasilt, vahet pole, millises keeles ta parasjagu räägib. See tähendab, et aju teeb justkui pidevat trenni. Nii areneb pidevalt aktiivselt just see ajuosa, mis on vastutav meie kognitiivsete võimete eest, ehk ühelt tegevuselt kiirelt teisele ümber lülituda. Mitmekeelsed on head rööprähklejad. “Mitme keele rääkimine on kasulik, see vähendab isegi dementsuse ja Alzheimer’i riski,” ütleb Shydlo.

Kooli alustades muutuvad mitmekeelse lapse eelised veelgi ilmsemaks. Teise keele oskamine muudab ka kolmanda (ja neljanda) keele õppimise palju lihtsamaks, sest aju loob kiiremini seoseid ja laps on tähelepanelikum. Need eelised vanusega ainult kasvavad.

“Mitmekeelsus avab elus nii mõnegi ukse,” arvab Shydlo. „Näiteks on mitmekeelsel inimesel karjääri tegemiseks paremaid võimalusi, valdkondi, kus töötada, on rohkem ja mitmekeelsus peegeldub positiivselt ka palganumbris.”

Lisaks akadeemilistele väärtustele pakub mitmete keelte oskamine lastele palju kultuurilisi eeliseid ja see avab laste silmaringi märkimisväärselt. Avaneb ka võimalus suhelda rohkemate sugulastega ning luua rahvusvahelisi sõprussidemeid — erinevate kultuuride ja inimeste mõistmine arendab ka inimese empaatiameelt ja emotsionaalset intelligentsi.

3. Muuda lapsega teises keeles rääkimine osaks rutiinist

Raamatud ja lühikesed videod mängivad suurt rolli mitmekeelsuse toetamisel. Vahelduse mõttes võid paaril õhtul nädalas lapsele lihtsamat unejuttu mõnes teises keeles lugeda või kuulake autoga lasteaeda sõites välismaiseid laule.

2. Kasuta ära kõik võimalused

“Näiteks kui lapsevanemad oskavad mõlemad oma elukoha mõistes vähemuskeelt, siis võiks see olla kodune keel, sest laps omandab väljaspool kodu teise keele siiski.” pakub Shydlo välja.

“Kodus, kus üks vanem räägib ainult ühte keelt, aga teine vanem oskab mitut, võib teha reegli, et vanemad räägivad lapsega erinevas keeles.”

3. Püsi järjepidev

Väga lihtne on minna kergema vastupanu teed ja rääkida lapsega ainult ühes keeles, aga tasub meeles pidada, et mitmekeelne laps kasvab mitmekeelseks täiskasvanuks. Seega ära mine kergema vastupanu teed. Integreeri keeleõpe igapäevastesse tegevustesse, näiteks eelista välismaiseid multikakanaleid ja osta koju välismaiseid lasteraamatuid.

4. Veendu, et su laps puutuks teisase keelega pidevalt kokku

Keel ununeb küllaltki kiirelt, kui seda pidevalt ei praktiseerita. Kasuta ära oma lapse täielik potensiaal ja saada ta näiteks väikestele mõeldud keeleõppesse, teisast keelt oskava sõbra juurde või sugulastele külla. Parim viis keelt õppida on suheldes ning keelt rääkivas keskkonnas olles.

5. Püsi positiivne

Lapsed tegelevad suurema tõenäosusega millegagi, mida nad naudivad. Seega mõtle välja naljakaid lugusid ja jutusta neid teisases keeles, laulge lapsega koos laule, mängige mänge, külastage keelt kõnelevat piirkonda, valmistage teise kultuuri toite ja uurige teise keele ajalugu.

6. Kasuta lapse „käsnana” toimivat aju südamerahuga ära

“Lapsed õpivad alateadlikult kogu aeg keeli, vastavalt sellele, mida nad kuulevad,” kinnitab Shydlo. „Kodus taustaks võõrkeelse muusika mängimine on mugav viis, kuidas lapse ajule salaja keelt õpetada.”