Beebid rahustavad ja lohutavad end imedes, see on loomulik refleks. Kui beebi on ka pärast söötmist, mähkimist ja mugavalt sisse mähkimist rahutu, siis tasub proovida lutti ja vaadata, kas see aitab. Ameerika pediaatrid soovitavad näiteks lausa ka last magama pannes talle luti anda, sest see vähendavat hällisurma riski.

Millal luti andmine lõpetada?

Parim aeg lutist vabanemiseks on 6.-12. elukuu ehk enne kui su laps hakkab sellesse suhtuma kui kindlustunnet andvasse objekti ja keeldub ilma lutita magama minemast. Pärast seda ei pea lapsed nii palju enam imema ja luti saab asendada tekikese või pehme mänguasjaga. Kui vabaned lutist, õpib laps ise rahunema ja see on vajalik nii lõuna- kui ööuneks.
Tõsi, kui beebi on pärast 1. eluaastat endiselt lutisõber, on seda suhet pisut raskem lõpetada — siis tuleb lihtsalt olla konkreetsem ja vanemad peavad ise otsustama, et nüüd aitab.

Kuidas suhtuda 2-4aastastesse väikelastesse, kes jalutavad ringi, lutt suus?

Vanematel lutisõpradel on palju suurem risk erinevatesse haigustesse nakatuda, sest nad lutsutavad ja imevad pidevalt midagi ja suu enamus pisikuid pääseb meie kehasse ju suu kaudu. Lisaks, kui kasutada lutti kauem kui aasta-paar, võib see mõjutada lapse hambumust.

Kallis lapsevanem, millal sinu laps lutist loobus? Kas oskad soovitada mingeid nippe, mis aitavad last lutist lahti harjutada?

Allikas: sheknows.com