Kui sinu väike nunnuke sind vingumisega hulluks ajab, proovi mõnda neist taktikatest — ehk õnnestub sul ta maha rahustada ja vingumise komme lõpuks küljest ära harjutada.

Mu kõrvad valutavad

Iga kord, kui mudilane oma piniseva või piiksuva eriti ebameeldiva häälega virisema hakkab, et tal on just praegu vaja just seda autot või toda kommi ja on näha, et siit on tulemas üks suurem ving, pane käed kiiresti kõrvadele ja tee nägu, nagu sul oleks kohutavalt valus. Kindlasti ütle talle väga õnnetu ja piinatud häälega „Ai, mu kõrvadel on niiiiiiii valus!“
Kindlasti ehmatab laps selle peale vähemalt algul ära ja uurib, mis juhtus. Siis võid talle öelda, et igasugune vingumine paneb su kõrvad hullupööra valutama ja nüüd on küll kiiresti plaastrit vaja, sest muidu su kõrvakiled lõhkevad. Jah, valetamine ei ole ilus, aga nimetame seda nippi hoopis tähelepanu kõrvale juhtimiseks, mitte valetamiseks.

Ignoreeri

Eiramine on üks taktika, mida vanemad on läbi sajandite kasutanud ja mis on töötanud igal ajal. Töötab ka praegu, kui suudad piisavalt järjekindel olla. Niipea, kui lapse suust hakkab virin tulema, tee nägu, et teda pole olemaski. Ära pööra talle mitte mingisugust tähelepanu seni, kuni ta hakkab sinuga normaalselt rääkima ja/või lõpetab jauramise.
Tõenäoliselt mõtled, et su laps ei pruugi üldse arugi saada, et sa teda ignoreerid, aga ühel heal hetkel ta taipab ja kui seda mitu korda järjest teed, mõistab ta, et vingumine ei anna mingeid tulemusi, sest sind lihtsalt ei huvita.
Selle kohta, mida teha, kui laps ei suuda enda emotsioone talitseda ja kipub jonni käigus ka lööma ja hammustama, loe SIIT!

Astu eemale

Mõnikord ei tule ignoreerimine kõne allagi. Näiteks siis, kui oled niigi närvis või surmani väsinud. Aga kohe, kui lapse vingumisele reageerid, saab ta motivatsiooni juurde ja jätkab veelgi innukamalt. Siis aitab see, kui lähed hetkeks teise tuppa. Või kui oled sellises kohas, kus last ei saa järelevalveta jätta, võtad lapse kaasa, lähed veidi eemale ja ignoreerid seal.
Et laps võib täiesti uskumatutel põhjustel jonni lahti lüüa — sellele saab kinnitust SIIT!

Pane ta vingumise tagajärgi mõistma

Variant üks: Ah nii, sa nõuad jälle seda mänguasja, mille kohta ma eelmine kord ütlesin, et sa ei saa seda iialgi, kui ühe korra veel vingud? Näed, hakkasid vinguma, nüüd ei saagi! (Ja ära siis palun homme talle seda osta ka, eks!)

Variant kaks: iga jauramine viib tema taskurahast, sünnipäeva- või jõulukingirahast mõned sendid.

Variant kolm: kes viriseb, teeb kodutöid. Väikelapsed suudavad väga edukalt põrandat pühkida, tolmuimejat kasutada, mänguasju kokku korjata või nõusid ära panna. Mis siis, kui ta ülesandega eriti hästi toime ei tule, vähemalt jääb ta mõneks sekundiks vait!

Vingumistool

Iga kord, kui põnn virisemiseks suu lahti teeb, istuta ta vingumistoolile, kus ta võib jaurata, palju tahab. See on ainus koht majas, kus on lubatud vinguda nii palju kui süda lustib. Usu, tal ei ole erilist soovi seal omaette jaurata ja üsna kiiresti tõuseb ta püsti ning käitub mõistlikult edasi. Kui jaur jätkub, pane ta toolile tagasi.

Kas panna laps nurka? Selle kohta loe SIIT!

Peegelda

Kui laps muudmoodi aru ei saa, et tema vingumine on üle mõistuse nõme, näita talle ette, KUI tüütu ja ebaefektiivne see tegelikult on. Kui ta hakkab sajandat korda jorisema jäätise pärast, mille kohta sa juba sada korda oled EI öelnud, tee täpselt järele seda, mida tema ees teeb.
Korda ta vingumine sama tüütu hääle ja samade lausetega talle tagasi. Seejärel, kui ta on rahunenud ja palub ilusti, kiida teda hea käitumise eest ja ütle, kui väga sulle meeldib temaga suhelda, kui ta ei jaura.

Selle näite iseloomustamiseks on hea (ja naljakas) video SIIN!

Allikas: popsugar.com

Jaga
Kommentaarid