1.   Nimeta tõeline põhjus

 Kui sa lähed tööle sellepärast, et teie pere vajab täiendavaid tulusid, on see suurepärane põhjus teha lastele selgeks töö ja raha vaheline seos. Ilma rahata ei saa kohe mitte kuidagi. Väike laps peab aru saama, et tänu isa ja ema tööle võib perekond maksta korteri eest, osta uusi ja ilusaid riideid ning lapsele lemmikmänguasju.

Kui aga sinu tööleminek pole seotud vajadusega raha teenida, võid lastele jutustada sellest, miks sulle meeldib töötada ja mida sa tööl kõige enam armastad teha.

2.   Ära käitu „kajana”

Kui laps hakkab virisema („Ma ei taha, et sa tööle läheksid!”), vastavad paljud emad otsekohe: „Tegelikult ei taha ka mina sinust lahkuda”. Paraku on selline vastus väär. Nii tuleb välja, et ühelt poolt sa väidad, et tahad lapsega jääda, teisalt lähed aga ikkagi minema. See tekitab vaid segadust. Selle asemel, et koridoris koos pisaraid valada,  jutusta parem lapsele, miks sa oma tööd armastad. Nii mõistab ta kiiremini, et töö on tema ema elu üheks lahutamatuks osaks.

Ning pea meeles, asi pole sugugi töös, lapsele lihtsalt ei meeldi, et sa nii kauaks kodunt lahkud. Ta korraldaks samasuguse hüsteeriahoo, kui läheksite mehega restorani õhtust sööma, jättes ta lapsehoidjaga koju.

3.   Tunnusta ja austa oma lapse tundeid

Polegi tähtis, kui hästi sa oled oma lapsukese ette valmistanud selleks, et sul tuleb tööle minna. Ühel päeval korraldab ta ukse juures taas stseeni. Seetõttu on parem, kui sa kohe arvestad varuajaga, et jõuaksid oma mudilase maha rahustada ja õigeks ajaks tööle jõuda. Näita lapsele, et mõistad ta tundeid ning isegi jagad neid. Võib näiteks öelda: „Ma tean, kui raske on lahkuda. Aga ei tasu nii väga kurvastada. Mõtleme parem sellele, mida hakkame sinuga õhtul tegema. Mida me siis mängima hakkaksime?” Seejärel pööra ta tähelepanu muudele asjadele — millelegi maitsvale, mänguasjadele… Nii on tal tegemist sinu tagasitulekuni.

4.   Mõtle hüvastijätmiseks välja rituaal

Olgu see lühike rituaal, mida järgite iga päev enne sinu tööleminekut. Need võivad olla lihtsad, kuid hellad sõnad: „Kiisu, näeme hiljem” või siis midagi keerulisemat, näiteks mõned soojad  „karupoja” kallid või eskimo suudlused  — nina vastu nina. Selliste hüvastijättude regulaarsus laseb lapsel end kindlamana tunda. Ta lahkub sinust rahulikumalt ja kergema südamega, teades, et õhtul tuled sa kindlasti tagasi. Päeval võib ta aga teiste asjadega tegeleda.

5.   Täpsusta oma positsiooni

Jutusta lapsele detailsemalt oma tööst, et ta saaks aru, millega sa terve päeva tegeled. Kui on võimalus, võta kasvõi korraks oma väikene töö juurde kaasa, las ta tutvub sinu kolleegidega ja näeb kõike oma silmadega. Las ta tunneb end osakesena sinu töökollektiivist.

6.   Ära allu provokatsioonidele

Enamikku töötavaid emasid piinavad öised košmaarid, kus nad järjepidevalt kuulevad oma laste ebaõiglasi süüdistusi enda aadressil.

Mida aga teha siis, kui Su lapsuke küsib mitte unes, vaid ilmsi, kas sa teda siis ei armastagi? Kuidas reageerida sellistele sinu meelest ebaõiglastele süüdistustele? Alustuseks püüa rahulikult lapsega rääkida ning selgeks teha antud süüdistuse tõeline põhjus. Arvatavasti selgub siis, et laps vaid tahab sinuga koos rohkem aega veeta. Sel juhul arutage kahekesi läbi võimalused, kus ja millal saaksite rohkem ühiselt tegutseda.

7.   Säilita positiivsus

Psühholoogid soovitavad lastega oma tööst rääkida üksnes positiivses võtmes. Kui sinu päev ei möödunud just kõige paremini (ülemusega oli ebameeldiv kõnelus või mõni kolleegidest või klientidest käitus sinu suhtes ebaviisakalt), püüa seda lapsele seletada temale arusaadavas keeles. Mitte mingil juhul ära maanda tema peal oma solvumist ja viha, et ta ei peaks ennast sinu halvas tujus süüdlasena tundma.

Küllap tuleb lõpuks ka päev, kui laps küsib: „Ema, kas sul pole juba aeg tööle minna?”

Aga on asju, mida ei maks väikeste laste emadele öelda, olgu nad siis kodused või töölkäivad ja sellest loe SIIT

Allikas: Stšastlivõje Roditeli