Sa kuulad oma last

Kuulamine tähendab, et teeme seda keskendunult ja päriselt, noogutamine ja 'mhmm' ütlemine selle alla ei lähe, eriti kui sa samal ajal millegi kõrvalisega tegeled. Last kuulates tuleb panna käest oma telefon, lülitada välja televiisor, astuda eemale arvutist ja lõpetada ka korraks enda päevakavale mõtlemine.

Aga kui sa pole oma last päriselt kuulamas, siis ei jaga ta sinuga varsti enam midagi. Täpselt nagu täiskasvanutel, käib laste peast päeva jooksul läbi palju mõtteid, aga erinevalt vanematest inimestest võivad neil puududa oskused või julgus neid väljendada. Lapsed võivad tunda, et täiskasvanutel on niigi palju teha ja nendega polegi mõtet rääkida. Sinu kohustus on veenduda, et su lapsed kunagi end nii tundma ei peaks!

Sa küsid tema arvamust

Laps ei räägi sugugi vaid siis, kui kana pissib. Midagi rumalamat ei saagi lapsele öelda! Andes lastele võimaluse erinevate asjade suhtes oma isiklikku seisukohta avaldada, annad sa neile märku, et nad on olulised. Lastest, kes saavad ennast vabalt väljendada, kasvavad inimesed, kes on iseseisvad, ei karda enda mõtteid avaldada ega hallist massist erineda.

Sa kallistad teda. Palju!

Kallistamisel on palju postiivseid mõjusid. Kallistamine vähendab su lapse stressi, tõstab teie mõlema tuju, parandab lapse enesehinnangut, kasvatab usaldust ja loob turvatunde.

Boonus: kallistamisaega võib ka pikendada - võta järgmine kord, kui diivanil telekat vaatad, oma laps kaissu, vaadake midagi koos ja arutlege selle üle!

Kuidas kallistamine ka tervisele kasuks tuleb, seda vaata SIIT!

Valmistad tema lemmiktoitu

Armastus käib kõhu kaudu! Leides aega märgata, mida su lapsed süüa armastavad ja seda neile tehes ning mõnikord ka koos nendega toitu valmistades, saadad sa nende poole tohutu hulga armastust! Lapse jaoks on see suur hoolimine, et teed ühtusöögiks just SEDA, mida tema kõige rohkem armastab.

Võtad iga lapse jaoks eraldi aega

Kui sul on mitu last, siis tähendab nendega "kohtingutel" käimine seda, et leiad aega iga lapsega midagi inviduaalset teha. Seda muidugi kõigiga võimalikult võrdselt! Vahet pole, kas käite koos kinos, mängite kaarte või teete sporti. Tähtis on see, et laps tunneks, et sa oled teie „kohtingu" ajal ka täielikult tema päralt ja sa ei tegele töömeilide lugemise või lapsega jalutamise ajal ühtlasi sõbrannale telefonitsi oma abikaasa üle hädaldamisega.

„Kohtingud" annavad lapsele mõista, et sa väärtustad teda ja soovid temaga koos mälestusi luua. Ja ta jääb neid käike soojusega mäletama ning need annavad talle turvatunnet ja julgust elus otsuseid teha ka paljude aastate pärast.

Jaga
Kommentaarid