VÄIKE AMBUR

Sinu väike Ambur tavatseb rääkida asjadest nii, nagu ta neid näeb. Muidugi on tõerääkimine igati kiiduväärt, kuid Amburile peaks juba maast madalast õpetama ka seda, et pisut taktitunnet ei tee tema tõde veel valeks.

Väikesed Amburid on väga seltsivad, nad tervitavad rõõmsalt kõiki vastutulijaid ja vestlevad nendega avameelselt ja ausalt ning eeldavad, et samamoodi käituvad ka teised. Nad pole suhtluses sugugi häbelikud, kuid neile tuleks siiski õpetada, et teatud olukordades ja kohtades ei sobi teatud asju rääkida. Oma otsekohesusega võivad väikesed Amburid oma kaaslastele tahtmatult haiget teha.

Nippe väikese Amburi vanematele

  • Pisut esmaabivahendeid peaks alati käepärast olema, sest uudishimulik Amburilaps satub tihti kriimustusi tekitavatesse olukordadesse.
  • Raha väärtust tuleb Amburile õpetada juba varakult, muidu saab temast suur kulutaja.
  • Pettumusi elab väike Ambur raskelt üle — kiida siis teda alati õnnestumiste eest ja lohuta kaotuse korral.
  • Enda ümbruse või ka toa pidev korrashoidmine on pisikesele Amburile paras väljakutse, sest ta on üldiselt valmis tegema vaid seda, mis teda huvitab.

Amburist laps vajab oma vanemate usaldust ja tavaliselt ka õigustab enese usaldamist. Kui ta ka on omapead, siis enamasti ta lollustega ei tegele. Tal on vaja piisavalt vabadust, et ise järele proovida, kuidas on õnnestuda ja kuidas ebaõnnestuda. Ära tee tema eest asju ära, kuid ole alati olemas, kui ta ebaõnne korral tuge vajab.

Väikese Amburi mänguaeg

Läbi poemängude õpeta teda raha mõistlikult kasutama. Paku tema uudishimu ja nutikuse rakendamiseks loogikamänge. Need lapsed armastavad värskes õhus mängida ja seigelda.

Väikesed Amburid on seiklushimulised ja armastavad näiteks matkata ja ronida. Hoia siis plaaster käepärast ja ära iga sinika pärast endast välja mine.

Ehkki pisike Ambur on väga seltsiv ja armastab inimeste hulgas olemist, võib ta sind üllatada sellega, et ei loobu oma titaajamänguasjadest. Ära narri teda, kui ta soovib veel suure koolilapsenagi oma kaisukaga magama minna.

Amburid on juurdlevad ja kui ta on ise juba piisavalt ostinud selgitust sellele, miks taevas on sinine, siis ole valmis sellekski, et ta küsib vastust ka sinult. Kas sa tead, miks taevas on sinine?

Pisike ambur on paras unustaja nii oma asjade, kui väiksemate eesmärkide koha pealt. Ta näeb pigem suuremat pilti ja ei keskendu niivõrd detailidele. Väike Ambur on ettevõtlik ja alati valmis entusiastlikult millegi uuega alustama.

Koolis läheb Amburil tavaliselt hästi. Ta on võrdselt edukas nii õppimises kui spordis ja ta on hea meeskonnamängija. Amburist laps valib ka sõpradeks enamasti avatud meelega ja intelligentsed lapsed. Enamasti väldib ta kitsa silmaringiga inimestega suhtlemist, ehkki on üldiselt uutele tutvustele alati avatud.

Väikesed Kaljukitsed on nagu minitäiskasvanud, kes oskavad alati käituda, rääkida ja olla nii, et ei kompromiteeri end kuidagi. Nad ei tee lapsikuid lollusi ja mõnikord võib isegi Kaljukitse vanematele tunduda, nagu oleks hoopis nende pisike Kaljukits pere ainus täiskasvanu. Kaljukitsest lapsed panustavad sellele, et hinnataks nende tarkust ja küpsust. Omaealised võivad neile lapsikud tunduda.

Nippe väikese Kaljukitse vanematele

  • Kinnita talle, et tema intelligentsest täiskasvanulikust olekust hoolimata on ta siiski väga armastatud kui laps, kes vajab oma vanemaid.
  • Nad vajavad sinu julgustust, et mängida ja naerda.
  • Kuna Kaljukitsest lapsed pole probleemitekitajad ega satu pahandustesse, siis võib juhtuda, et neid lihtsalt ei märgata. Tuleta endale meelde, et ka see pereliige, kes ei satu pahandustesse, vajab tähelepanu.
  • Aita tal leida seltskond, kus ta saab vabalt väljendada oma huumorimeelt, nutikust ja naljakat poolt.
  • Ütle talle otse välja, kui uhke sa tema üle oled, eriti siis, kui ta on oma mugavustsoonist julgenud välja astuda ja teinud midagi sellist, mida ta tavaliselt ei tee.
  • Väike Kaljukits pole tihtipeale spordist huvitatud. Aita tal siis leida mingi tegevus, mis on siiski seotud õues olemisega.

Väikese Kaljukitse mänguaeg

See, kui väike Kaljukits spordist vaimustusse satub, on pigem erand. Tavaliselt eelistab ta pigem raamatulugemist või mõttemänge.

Kaljukitsest lastele meeldib ka midagi luua — ehitamine, konstruktorid ja muu selline rakendab hästi nende briljantset mõistust. Millegi loomine ja millegi kallal nuputamine teeb neid õnnelikuks.

Väikestel Kaljukitsedel on väga hea sisemine tunnetus, mis on õige ja mis on vale. See teeb lapsevanemate igapäevase elu muidugi palju kergemaks.

Väiksed Kaljukitsed teavad ka ise, et on võimekad ja targad, see aga loob neile kõrge enesehinnangu ja neil võivad tekkida omaealistega suhtlemisprobleemid, mis omakorda võivad Kaljukitsest lapse segadusse ajada, sest ta ei saa aru, et enamasti lapsed suhtlevad teisel tasandil.

Vanematel pole soovitav oma Kaljukitsest lapsele pidevalt reegleid üle korrutada. Sellega solvaksid vanemad tema mõistust. Talle tuleb reegleid seletada vaid üks kord, kui soovid oma autoriteeti tema silmis säilitada. Sellegipoolest võib väike Kaljukits mõnikord reegleid rikkuda, kui ta peab seda enda jaoks vajalikuks. Seepärast tasub koos reegli tutvustamisega talle alati ka seletada, miks see reegel on kehtestatud ja mida rikkumine endaga kaasa toob. Kuna tema sisemine tarkus teeb enamuse otsustest, siis võib ta ka reeglitega kursis olles neid mõnikord eirata, sest ei pea reeglit mõistlikuks või enda kohta käivaks.

Väikese Kaljukitse sees käib pidev sisemine võitlus tema enda loogika ja lojaalsuse vahel. Enamasti valib ta lojaalsuse, kuid lihtne talle see pole.

Väikese Veevalaja vanematel on oma lapsega koos olles pidevalt vaja tähele panna, mis toimub. Väike Veevalaja on vahva, naljakas ja mõtleb alati midagi välja. Veevalajast lapsed on populaarsed ja alati valmis uueks seikluseks. Nad on pigem liikumises, kui värviraamatu taga.

Paku oma Veevalajale palju tegevust, olgu selleks siis, sport, tants või pillimäng. Need lapsed armastavad sõltumatust ja nende elustiil pole tavaliselt väga korrapärane. Püüa lapsevanemana nende päevadesse pisut rutiini tuua. Igahommikused rutiinsed tegevused annavad neile kindlustunde ja julguse selle päeva ootamatutele seiklustele vastu minna.

Nippe väikese Veevalaja vanematele

  • Huumorisoon tuleb sellise lapse puhul sulle kasuks
  • “Sest mina ütlen nii!” jõuab vaid kurtide kõrvadeni. Veevalajast laps on nõus vaid nende piirangutega, mis talle ka loogiliselt lahti seletatakse.
  • Kui soovid oma Veevalajast last karistada näiteks mänguaja piiramise või ka arvutiaja keelamisega, siis pole see eriti tulemusrikas, sest Veevalaja lõbustab ennast selle asemel edukalt ka lugemisega või enda peas seikluste ettekujutamisega.
  • Julgusta tema piirideta mõtlemist ja oskust asju värske nurga alt näha
  • Et ta sul päris pilvedes ei elaks, loo talle mingisugunegi iagapäevane rutiin, mis talle turvatunnet pakub.

Veevalajad suhtuvad ellu, kui arvutimängu, kus tuleb pidevalt oma oskusi
lihvida, et kõrgemale tasemele jõuda. Nad on vabad ja individualistlikud, aita neil seda ellusuhtumist säilitada. Talle tuleb ka aegajalt meenutada, et
reegleid tuleb siiski järgida, sest need on meie ühise eksistentsi
sujuvamaks tagamiseks.

Väikese Veevalaja mänguaeg

Väikesel Veevalajal on alati palju sõpru ja talle meeldib nendega koos naerda. Ta ei lahterda inimesi ja tal on tõepoolest sõpru igast ühiskonnakihist ja rassist.

Pisikesed Veevalajad on nutikad ja võivad end lõbustada sellega, et võtavad sinu kodutehnika koost lahti. Kuid ära kurvasta, nad oskavad selle ka kokku tagasi panna ja need võivad hiljem isegi peremini töötada, kui enne.

Nende kujutlusvõime on suurepärane ja nad võivad väikseimastki asjast seikluse teha. Need lapsed on rõõmsameelsed, nutikad ja lõbustavad sind oma ettevõtliku ja laheda olekuga pidevalt. Nad on sulle alati suurepärased kaaslased, kellega ei hakka kunagi igav.

Väikesed Kalad on õrnad, tundlikud ja hoolitsevad. Kui sul pea valutab, siis laseb ta sul tõepoolest puhata ega tüüta sind oma küsimustega ja tuleb mõne aja pärast vaatama, kas saab sind kuidagi aidata. Väikesed Kalad on tähelepanelikud teiste suhtes. Tõenäoliselt hoolitsevad nad alati väiksemate laste eest, vaadates, et neil oleks turvaline ja et nad oleks rahulolevad.

Väiksed Kalad armastavad enda ümber harmooniat ja on lahked kõikide vastu, kes neid ümbritsevad. Nende ümber ei tohi olla negatiivsust, see teeb nad lausa haigeks. Nad näevad igaühes head ja ei soovi kellegi tundeid riivata. Kaladest laps võib näiteks öelda, et sinu riietus istub sulle hästi ka siis, kui see pole tõsi, sest ta ei taha sulle haiget teha. Ta peaks õppima tõtt ütlema lahkete sõnadega, selle asemel, et öelda seda, mis pole tõsi.

Nippe väikeste Kalade vanematele

  • Kaladele tuleb õpetada, et aja planeerimine on mõnikord siiski väga oluline.
  • Aita tal õppida ütlema “EI”, et ta ennast liigstete lubaduste andmisega ei kurnaks.
  • Aita tal eristada olukordi, kus tuleb tõesti tõtt rääkida, olukordadest, kus võib fantaseerida.
  • Väikesed Kalad vajavad palju õrnuse ja kiindumuse väljendusi.
  • Nad vajavad ka palju julgustust, sest nad ei ole ise oma oskustes ja võimetes alati kindlad.

Aeg ei ole nende jaoks määrav. Väikesed Kalad tahavad süüa siis, kui nad on näljased, magada siis, kui nad on väsinud ja tegeleda oma emmikasjadega nii kaua, kui meeldib. Lasteaia või koolielu reeglite järgimine võib neile vastumeelne olla, sest need ei vasta Kalade loomulikule sisemisele rütmile. Kell on nende jaoks vaid hingetu masin. Vanematel on sellisest ellusuhtumisest tegelikult palju õppida.

Väikeste Kalade mänguaeg

Väikesed Kalad armastavad ilu ja harmooniat. Nad pigem ei rulli ennast mudas vaid püüavad ka oma mängudes ilu leida. Pisike Kalatüdruk ei riieta ennast printsessiks mitte üksnes sünnipäeval vaid tõenäoliselt ka Halloweeni ajal.

Väikeste Kalade kujutlusvõime on suurepärane ja seepärast on nad oma sõprade hulgas hinnatud lugude jutustajad. Nad näevad maailma pisut teisiti ja soovivad suure entusiasmiga oma nägemust ümbritseva kohta kõigiga jagada. Kalast laps kipub ka igapäevaelus päris- ja fantaasiamaailma sassi ajama ja sul tuleb talle õpetada, kus on luiskamise piir. Kuid üldiselt on soovitav tema kujutlusvõimet julgustada, näiteks sellega, et kirjuatad tema jutukesed üles.

Kui tema kujutlusvõime võib turvaliselt lennata, siis kes teab, ehk kasvab sinu kodus tulevane poeet, näitleja või kunstnik.

Allikas: xstrology.org