Mängueas lapsed kardavad erinevaid asju — pimedakartus, nn potikartus,erinevate loomade kartus, nimekiri võib olla päris pikk. Mänguealiste laste suurimaks hirmuks on kaotada vanemate armastus.

Vanemate armastuse kaotamise hirm

See hirm paneb lapse püüdlema kinnitust ja tunnustust, mis annab talle usku, et ta on hea ja armastatud. Võõraste inimeste või tundmatute kohtade hirm võib olla põhjendatud ning aidata lapsel vältida ohuolukordi.

Seega pole hirm alati halb ja lapse kartlikkust ei maksa maha teha. Küsimus on hirmu suuruses ning põhjendatuses. Kartev laps vajab kaitsvat ja mõistvat täiskasvanut, kes oskaks näha olukorda lapse silmadega ning anda usaldusväärseid põhjendusi, nii et lapse hirm hajub või ta õpib seda mõistma. See vajab süvenemist ning tähelepanelikkust.

Millal otsida abi

Kui lapse hirmud korduvad tihti või on eriti tugevad, võivad need olla märgiks sellest, et tema iseseisvumise ja sõltumise vajaduste vahel ei ole piisavalt head tasakaalu. Kui hirmud hakkavad last vaevama, tuleks minna arsti juurde abi ja nõu saama.

Kas sinu laps kardab kõrgust, koeri, vett või võõraid inimesi. Sellest, millised võivad olla hirmud ja kuidas oma last aidata, loe SIIT

Kui vajad selgitust oma lapse arenguetapi mõistmiseks, siis vajadusel konsulteeri oma perearsti või pereõega.

Allikas: Celsius Healthcare