Kui võtta eelduseks, et lapsed naudivad ilusat ilma ja on kauem õues, siis paistab, et nende silmad on rohkem ohus. “On tõestatud, et 80% UV-kiirgusest, mis elu jooksul saame, tabab meid enne 18. eluaastat. Kusjuures lumelt ja veekogudelt peegeldub topeltkogus UV-kiirgust. Lisaks kaele ja ealistele iseärasustele soodustab liigne päikesekiirgus limaskestavohandi (tiibkile) teket. Tõsise ja jääva kahjustuse võib saada ka ilma kaitse­vahenditeta päikesevarjutuse vaatamisest. Silmapõhjas tekib teravalt nägemise punktis fotokeemiline reaktsioon, mille tagajärel rakud kärbuvad. Seega tuleb laste silmi kindlasti kaitsta,” toonitab dr Jaksi.

Kuidas hoida beebi silmi?

Taimi Ainjärvel on kuuekuune tütreke Desiree, kellele ema-isa veel prille ostnud pole. Õigupoolest ei kujuta Taimi ettegi, kuidas beebi neid ees hoidma hakkaks. “Pigem tahaks Desiree neid maitsta. Seega ma ei usu, et beebiprillidest üldse mingit kasu võiks olla.”

Optikapoodides on beebide päikeseprillid täitsa olemas. Aga kas see on ka mõttekas ost, peab otsustama igaüks ise. Kindlasti on iga lapsevanem märganud, et beebid oskavad ka vaistlikult oma silmi kaitsta – liiga ereda valguse korral keerab tita pea ära või sulgeb silmad.
“Kõike võib osta ja saada, aga mulle tundub, et beebid magavad suurema osa ajast õues, silmad kinni. Kui nad on ärkvel, siis nad arvatavasti ei olegi nõus prille ees hoidma,” leiab ka silmaarst Merike Jaksi. “Prillid on titale ebamugavad. Beebi nina on väike ja prill sinna hästi toetuda ei saa. Toetuspunkt tekib põskedel, mis võib olla häiriv. Parem oleks muretseda nokaga või laiema äärega müts, mis varjaks silmi päikese eest.”

Sama soovitab kaupluse Eagle Vision optometrist Jaanika Kriisk. “Kui panete lapsele pähe nokkmütsi või kübara, on silmad piisavalt kaitstud. Beebi viimine lauspäikese kätte on üldse halb mõte.”

Väikelastele mõjub eeskuju

Taimi Ainjärve vanem tütar sai esimesed päikeseprillid neljaselt. “Siis tahtis ta kangesti minu ja issi moodi olla ning kandis prille hea meelega. Nelja-aastasele on juba võimalik seletada, miks prillid head on, ja eks ta saab ise ka aru, et kirka päikeselise ilmaga on parem vaadata, kui need on ees.”

Sama arvab silmaarst Merike Jaksi. “Kolme-neljased mudilased sageli juba naudivad päikeseprillide kandmist. Laste prillide raam peaks mugavalt istuma, siis on nad nõus ka prille kandma. Soovitatavalt ostke need laiema sangaga, et päike ka külgedelt silma ei paistaks.”
Raamide mugavus on prillide puhul üldse väga tähtis. Kui ostate toote optika­poest, on võimalik lasta sangad kohe parajaks teha. Kui aga valite prillid tavakauplusest, peate leppima võimalusega, et laps neid kandma ei hakka – vales mõõdus prilliraam võib vajuda ninale ning takistada natuke ka hingamist. Laps ei saa küll aru, miks talle prillid täpselt ei meeldi, kuid seda mõistab ta hästi, et ilma nendeta on palju parem olla.

“Arvestama peaks ka lapse maitsega, sest kui raam talle ei meeldi, siis ta prille ei kanna. Osta soovitaksin neid siiski optikapoest, sest näiteks mänguasjakauplusest saadutel ei pruugi olla piisavat UV-kaitset,” hoiatab dr Jaksi. Optometrist Jaanika Kriisa sõnul on võimalik ostetud prillide UV-kaitset mõningates optikakauplustes kontrollida, kuid milleks läbida see tülikas päevi kestev kontroll, kui võiks kohe prillid õigest kohast soetada.

Mida jälgida lasteprillide valikul?

Taimi Ainjärv valis lapsele prillid matkapoest, kus müüakse tunnustatud kaubamärgi lasteprille. “Meie läksime päikesereisile ja seepärast ostsime tütrele korralikud Julbo prillid. Kanname mehega isegi selle firma tooteid ja seepärast usaldasime seda ka lapse puhul.”

Jaanika Kriisk lisab: “Tähtis on klaasi ohutus. See peab olema plastikust ning mitte liiga tume, sest siis on pupill liiga suur ja valgus jõuab ikkagi silmapõhja. Päikeseprillid peavad olema tavaprillidest suuremad ja vastupidava raamiga. Jälgima peab ka moonutust – kui vaatate läbi klaasi ja pilt on moonutatud, kahjustab see silmi, ka täiskasvanutel. Valgus ei tohi raami soonelt klaasile peegelduda. Optikapoest ostetud prillide puhul on turvalisus suurem, sest need poed valivad oma kaupa väga hoolikalt. Ning ostjal on probleemide korral võimalik sinna tagasi pöörduda.”

Silmaarst Jaksi nimetab veel olulisi ostu­tingimusi. “Klaaside tumedusaste võiks jääda 60–75% vahemikku. Kui laps on kaug- või lühinägelik ja peab iga päev kandma prille, võiks suveks tellida tumedad optilised klaasid katetega, mis kaitsevad ka UV-kiirguse eest. Teiseks võimaluseks oleks fotokroomklaasid, mis tumenevad päikese käes ja toas on heledad. Selliseid prille saab kasutada igal pool ja igal aastaajal.”

Lasteprillid olgu lõbusad!

Toome siin mõned näited kvaliteetsetest lasteprillidest, mille raamid on vastupidavad ning klaasid turvalised. Lasteprillide puhul on oluline ka nende välimus, et laps oleks nõus üldse prille kandma. Ja jälgige, et prilli­vutlar oleks jäik ja vastupidav.