Viis korda vähem kui linnas

“Pajusi vald Jõgevamaal toetab lasteaeda tugevalt ja nii on meil kohatasu vaid 3 eurot ja 20 senti. Koos söögirahaga maksame umbes 17 eurot kuus lapse kohta. See on viis korda vähem kui linnas! Lasteaed on mõnus ja hubane, inimesed toredad. Suurem osa lapse­vanemaid aga pole näiteks nõus panustama õpetajatele kinkide ostmisse (sünnipäevade ja jõulude ajal). See teeb kurvaks.

Tartus maksime lasteaia eest ühe lapse kohta ligi sada eurot kuus, pidevalt tõstetakse kohatasu ja minul isiklikult oli päris tihti tunne, et õpetajad tegelikult ei tegelenud lastega. Siis oli küll natuke nukker, kui iga natukese aja tagant veel mingiks asjaks lisaraha küsiti.

Peagi liitume Põltsamaa vallaga ja siis ilmselt hea elu natuke muutub. Uuest aastast tõuseb kohatasu viiele eurole, aga see on ikkagi üle 50 euro vähem kui Tartus.”
Gerly Lehtmets

Kooliminek – suur kokkuhoid

“Meil Mustamäe lasteaias on kohatasu kuus 52 eurot ja 46 senti, pluss söögiraha 2 eurot ja 3 senti. Eelmise kuu arve oli kokku üle 95 euro, lisaks veel 4 eurot kahe väljasõidu eest. Laps käib lasteaias tantsutrennis 20 euro eest kuus. Üle jõu see kõik veel ei käi, sest teine laps läks kooli – päris korralik kokkuhoid tekib, kui üks lasteaiaarve ära jääb. Minu silmis on lasteaiakulu ikka väga suur. Palgad on meil alla keskmise, aga elame ära ning lapsed pole kunagi millestki puudust tundnud.”
Katrin

Kohamaks ja haldusreform

“Kui mu laps käib lasteaias terve kuu korralikult, siis on arve umbes 65 eurot (kohamaks + toit). Kui käiksime oma valla lasteaias, tuleks odavam, aga kahjuks oleks see logistiliselt raskem. Kuna meil on Saaremaal üks suur vald tekkimas, siis ehk midagi muutub ja tasud ühtlustatakse? Meie lasteaias on pidevalt võlglased, võlgu on kokku 1000 euro ringis. Räägitakse küll, et kui on makse­raskused, tuleb rääkida direktoriga, kuid tundub, et peidetakse pigem pea liiva alla, kui tegeldakse probleemiga.”
Hanna Saar

“Ambla vallas on praegu kohamaks 15 eurot pluss söök. Keskmiselt tuleb kuus kokku 35 eurot koos kõrvalkulude ja söögiga. Tundub, et meil on hinnaga ikka väga vedanud, võrreldes teiste kohtadega. Mis saab peale haldusreformi, ei oska öelda. Hinnad ühtlustatakse, aga kuhu suunda...”
Kristin Kõiv

Kaks last aias

“Kui peres on kaks lasteaiaealist last, siis näiteks Viljandiski on liiga kallis 150 euro eest kuus neid lasteaeda saata. Kus on siis see tasuta haridus? Mis õppemaksu me tasume, kui enamik materjale on lasteaias vanemate muretsetud ja lasteaial tasuta saadud? Õnneks on sellest sügisest mõlemad lapsed juba koolis. Ja loomu­likult on peres ka muid väljaminekuid ja järelmakse, kuidas sa muidu tänapäeval ära elad.”
Klarika

“Kahe lapse peale kulub Tallinna lasteaias keskmiselt 190 eurot kuus, pluss väljasõitude raha ja vanema lapse trennid lasteaias 30 eurot kuus. Üsna kummaline, et enne antakse gümnaasiumidele tasuta lõuna kui lasteaialastele.”
Aili Mitt

“Jõgeval on kohatasu 32 eurot, koos söögiga 45–55 eurot kuus. Oleneb kohalkäimisest. Hommikusöök on tasuta. Lisaks teatrietendused 2 eurot, tavaliselt kord kuus. Kui lasteaias käis kaks last, oli küll kitsas.”
Merily Mägi

Mõistlikud kulud

“Lihula vallas on kohatasu 20 eurot ja igale järgnevale lapsele 10 eurot kuus. Meie perest käib aias kolm last, kuutasu on seega 40 eurot. Toiduraha tasub vald. Kõrvalkuluks on igakuine teater 2 eurot. Sel aastal on lastevanemate initsiatiivil kogutud õppe- ja mängu­vahendite ostuks oma­vahendeid, ühes rühmas oli see 10 ja teises 15 eurot. Aga see on vabatahtlik.”
Merle Mihkelmaa

“Haljalas on kohamaks 26 eurot, vallas elavatele lastele on toit tasuta. Seega väga mõistlik summa ja tõesti olen rahul.”
Carol Kägo

“Kiviõlis on kohatasu 10 eurot, õppevahendid 3–4 eurot, söögiraha 1 euro ja 21 senti päev. Igakuiselt on teater kaks ja pool eurot. Lisaks aeg-ajalt väljasõidud, kus transpordi eest makstakse lasteaia eelarvest – aasta peale umbes 20 eurot piletitele.”
Katrin Tammeoja

Üle mõistuse kallis!

“Meil ületas Tallinna linnalasteaias kuutasu 100 eurot. Kohatasu on juba üle 50 euro, pluss söögiraha 2 eurot ja 9 senti päevas, lisaks ujula kuutasu 5 eurot sentidega. Nutma ajab... Veel lisanduvad teater ja muud väljasõidud, mida muidugi väga pooldan. Aga jah, seis on nutune ja meie rühmas on ka veel kehvemas olukorras peresid.”
Krista T. Luuna

“Kiilis on kuutasu 73 eurot ja 10 senti, lisaks toiduraha terve kuu eest umbes 30 eurot. Uuest aastast tõusevad nii kohatasu kui toiduraha, seega üle 100 euro kuus. Lisaks 40 eurot kahe huviringi eest.”
Liia Remmel

“Keilas on kohatasu 64 eurot ja 50 senti, pluss toiduraha üks euro ja 60 senti päev. Lisanduvad veel trenn 16 eurot kuus ning väljasõidud, teatrietendused. Kohatasu on siin linnas väiksem neile, kelle mõlemad vanemad on Keilasse sisse kirjutatud. Kui me ei oleks mõlemad keilakad, siis oleks kohatasu 86 eurot kuus.”
Berit Väli