Kärbes keti sees

Kui Isabel, Grete Marta, Daniel ja Karl Martin (kõik 6) said enda kätte palli, ei lasknud mäng end kaua oodata.
"Mängime korvpalli!" pakkusid tüdrukud.
"Jalgpalli!" vastasid poisid.
"Aga mõelge ise mõni mäng välja," arvasin mina.

Lõpuks kujunes nii: kuna Karl Martin istus maas, jalad harkis, istusid ka teised samamoodi maha. Tehti nalja ja visati üksteisele palli. Natuke nagu "Kuuma kartulit" mängiti. Aga kuna pall kippus kogu aeg käeulatusest väljapoole lendama, otsustati, et palli hoopis veeretatakse. Ja et asi veel kindlam oleks, pandi jalad taldupidi kokku, nii et tekkis ring. Ja siis visati ning veeretati suure nalja ja naeru saatel.

"Meil on uus mäng, millele panime nimeks "Kärbes keti sees" - sest pall on nagu kärbes ja meie oleme nagu elus kett tema ümber. Ja palli peab viskama nii, et kärbes ketist välja ei pääseks," teatas seltskond üksmeelselt.

Pall on üks paremaid mänguasju, mis iial välja mõeldud. Palli vastu ilmutab huvi juba pooleaastane imik ja see huvi kestab peaaegu eluaeg ehk niikaua, kui inimene kahel jala joosta suudab. Lastele sobivad nii suured, keskmised kui ka väikesed pallid, neid võiks olla nii pehmeid, kummist kui ka spetsiaalseid jalg- ja korvpalle.

See on minu prints!

Edasi riietasid Isabel ja Grete Marta ennast printsessideks ning Daniel pakkus end võõramaa printsiks. Mida nii peente rõivastega mängida? Printsessid proovisid teha kniksu ja tantsida, viisakalt käituda ja printsiga jalutada, kuid kõige lõbusamaks kujunes mäng, kus kumbki printsi endale tahtis. Prints Danielil polnud midagi selle vastu, et ta nii populaarne on.

Kastitäis karnevaliriideid kulub ära igas peres, kus kasvavad lapsed. Võtke vana kohver või suur kast, kus hoida igaks elujuhtumiks vajalikku kraami: sädelevaid rätikuid, taftist ja nailonist seelikuid-kleite, pikki valgeid kindaid ja indiaanlaseriideid, kauboikaabut ja puust mõõka, lepatriinukostüümi ja nõianina... Selline ümberriietumiskast on laste lemmik nr 1, eriti siis, kui tulevad külalised!

Ah et kust taolisi vahvaid riideid saab? Otsige headest second-hand'idest, andke oma riidekapist ära mõni vana kirev rätik ja kübar, vaadake ringi suuremates mänguasjakauplustes (nt Jukus). Uhke printsikeebi või printsessiseeliku õmblemisega saab ka ema ise hakkama ja kroone on lihtne teha kuldsest papist.

Aafrika loomade ja rüütlite mäss

Daniel ja Karl Martin said mõned väiksed rüütlid, ühe indiaanlase ja käputäie loomi. "Need on Aafrika loomad," otsustasid poisid otsekohe. Jagati ära, kellele lähevad loomad ja kellele inimesed. Danieli rüütlid ei teadnud esiotsa, kas Karl Martini loomadega üldse mängida saab, ja katsusid natuke omaette võidelda. Aga teise loomad paistsid ikka nii ahvatlevad, et rüütlid otsustasid Aafrikasse loomi püüdma sõita, et siis nendega ratsutada. Lõpuks hakkasid aga hoopis loomad ise üksteise seljas ratsutama, ikka sebra lõvi seljas ja jääkaru omakorda kõige tipus.

Väikesed figuurid (tinasõdurid, loomad, indiaanlased jms) meelitavad lapsi alates vanusest 3-4. Nendega mängitakse aastaid, iseloomust sõltuvalt võivad ka 9-10aastased huviga minifiguuridest külasid, linnu ja lahinguvälju üles sättida. Saab mängida ka üksinda, aga sõbraga on parem.

PROOVIN, TUNNEN, ÕPIN

Marge Sassi

Laps olevat kodu peegel. Kui nii, peaks minu laps mängima ja joonistama eelkõige koristustöid, triikimist ja kokkamist. Me teeme kõike koos, kuid otsest ühist mänguaega jääb väheks. Samas on väikestele lastele tähtis vanematega koos mängida, nii omandavad nad uusi oskusi ning õpivad ennast ja oma võimeid tundma. Mäng on õppimine, proovimine ja tundmine. Loomadest mängivad peamiselt imetajad, välja arvatud rotid.

Teadlased on märganud, et põuaperioodil loomad peaaegu ei mängigi. Nii võib mängimissoovi pidada märgiks eluga rahulolust.Mäng on ka oluline energiakulutaja - noorloomadel kulub sellele 2-15% päevasest kalorihulgast. Sydney Macquarie ülikooli zooloog Robert Harcourt, kes jälgis Peruus hülgepoegade hullamist, jõudis aga karmi tõeni: 85% hukkunud hülgepoegadest oli rünnakuhetkel mänguhoos. Siit tähelepanek lapsevanematele - mänguasjad ja mängukeskkond peavad olema turvalised, sest mängides kipub tähelepanu hajuma.

Colorado ülikooli evolutsioonibioloogi Marc Bekoffi sõnul on mänguvõitlus nagu džässbändi improvisatsioon, mis sunnib osalejat kiiresti muutustele reageerima. Improvisatsiooni sujuvus on seejuures sama tähtis kui liigutused ise. Erinevaid olukordi läbi mängides küpseb ka aju ja muutub paindli­­kumaks.

Kuidas ühiselt mängida?

  • Lase lapsel mängu juhtida ning samal ajal jälgi, et mäng oleks ohutu ega väljuks kontrolli alt.
  • Mängi koos lapsega, mitte ära võta tegevust üle. Lase lapsel soovi korral mängu muuta või vahetada.
  • Kuula, aga ära ütle, mida teha.
  • Sõnasta lapse tegevus ning innusta teda.
  • Luba lapsel katsetada ja eksida.
  • Ära võistle väikese lapsega - see võib vähendada tema soovi sinuga mängida.
  • Tunnusta ja julgusta põngerja ettevõtmisi, näiteks riputa tema kunstiteosed nähtavale kohale.
  • Ära pane lapsele pahaks, kui ta ei mängi leluga täpselt nii, nagu sina seda eeldad.

Mäng õpetab suhtlema

Koosmäng õpetab lapsele elulisi oskusi: asju jagama, oma järjekorda ootama jne. Kui kaks põnni tahavad korraga ühe leluga mängida, tuleb neil jõuda kokkuleppele. Selle käigus areneb oskus läbirääkimisi pidada ning ennast kehtestada. Mängus kogetakse ka liidri ja järgija rolli.
Kooliealised õpivad mängu kaudu teistega häid suhteid saavutama ja hoidma. Ka sõprussuhted, mis võivad kesta terve elu, saavad tihtipeale alguse mängust.

Mida teha koos lapsega?

  • Koos võib lugeda raamatuid ja jutustada lugusid.
  • Vahva mäng on peitus. Pisikese lapsega mängides peida end ära nii, et laps sind kergesti leiab.
  • Ka jalutuskäigust võib saada lõbus mäng, kui kuulatada erinevaid helisid (linnulaul, automüra, koera haukumine) ja jagada juurde selgitusi. Kõndimiseks võiks valida erinevaid teekatteid, alates asfaldist ning lõpetades muru ja liivaga. Siiski ei tasu koosveedetud aega päris õppetunniks muuta - hea on ka koos vallatult veelombis sulistada!
  • Lastele pakuvad suurt huvi täiskasvanute tööd. Kaasa põnn erinevatesse aiatöödesse, nagu kaevamine, kastmine, õunte korjamine ja lehtede riisumine, kodu nelja seina vahel aga koristamisse ja toiduvalmistamisse.
  • Põnevaid hetki pakub koos kiikumine.
  • Korraldage väike laulu- või tantsupidu või lihtsalt laulge-tantsige koos.
  • Nalja ja lusti pakub kostüümipidu.
  • Veidi rahulikumad hetked saab sisustada pusle kokkupaneku või kaardimänguga. Et anda lapsele nii vajalik võiduvõimalus, võib reegleid vahel ka lapse soovide kohaselt muuta.
  • Nii toas kui väljas saab mängida palli.
  • Väikesed poisid, aga miks mitte ka tüdrukud võib kampa võtta autot pestes.