Ära otsusta enne, kui pole näinud neid koos mängimas

Tegelikult ei maksa kohe paanikasse minna, kui su laps ütleb, et tahab külla kutsuda just selle lärmaka, tormaka ja pidurdamatu sõbra, kes sulle juba varasemalt lasteaiarühmas või koolis mõnel klassiõhtul kohtudes talumatu tundus. Asi on selles, et see laps võib sinu lapsega kahekesi olles hoopis teistsugune olla. Ta võib seltskonnas tunda, et peab ennast tõestama, et peab tähelepanu saamiseks vaeva nägema ja kuidagi eriliselt käituma. Väga võimalik, et kui ta on koos sinu lapsega kahekesi, käitub ta hoopis teistmoodi.

Usalda oma lapse vaistu

Sinu laps võib uues sõbras näha omadusi, mida sina ei näe. Muidugi tuleb katkestada nende suhtelmine, kui teine laps paneb sinu oma olukorda, mis on ohtlik tema tervisele või elule, kiusab või narrib teda. Asi pole hea ka siis, kui sinu lapse käitumine muutub koos uue sõbraga olles ebaviisakaks või lugupidamatuks. Aga kui sulle ei meeldi lapse uus sõber lihtsalt sellepärast, et ta on tüütu, liiga jutukas, kipub sinuga liiga palju suhtlema, jookseb ringi või käitub muul moel sind segavalt, siis mõtle veidi — sinu laps on ta enda sõbraks valinud, järelikult on temas midagi sellist, mis sinu lapse jaoks huvitav on.

Sa võid oma lapsega sellest ka rääkida, mis just täpsemalt talle uue sõbra juures meeldib. Lapsed valivad instinktiivselt endale sobivaid kaaslasi, kuid kui see sõprus sind häirib, siis hoia nende suhtlemisel distantsilt silma peal. Ära sekku enne, kui tunned, et sõbrustamine selle lapsega mõjub sinu lapsele halvasti. Pärast sõbraga koosolemist peaks sinu lapse olema rõõmus, rahulolev ja positiivsetest emotsioonidest tulvil. Kui see on nii, siis on sinu laps uue sõpruse üle õnnelik ja sa ei peaks sellesse sõprusesse liigselt sekkuma.

Lase sellel sõprusel areneda ja oma rada minna

Tuleta meelde enda lapsepõlve. Oli sõprussuhteid, mis andsid sulle võrratult palju, kuid sa kasvasid neist välja, oli sõprussuhteid, mis andsid sulle samuti võrratult palju ja nad kestavad siiamaani. Ja oli sõprussuhteid, mis andsid sulle väärtuslikke õppetunde ja lõppesid peagi. Vaata kõrvalt, kuidas see sõprus kulgeb ja otsusta alles siis, kas on vaja sekkuda.

Suhtle lapse uue sõbra vanemaga

See pole muidugi lihtne, sest ühte lapsevanemat ei aja miski rohkem endast välja, kui see, et keegi tema last või kasvatusstiili kritiseerib. Üheksal juhul kümnest hakkab ta kohe oma last kaitsma, kui sa vähegi mainid, et tema lapse käitumine on sinu või sinu lapse jaoks sobimatu. Aga kui oled näinud laste mängudes olukordi, mis nõuavad täiskasvanute omavahelist rääkimist, siis tee seda kindlasti. Valetamine, varastamine, löömine — need on asjad, millest tuleb teise lapse vanemaga rääkida.

Tee sellele sõprusele lõpp

Foto: Shutterstock

Kui kõik eelpool soovitatu ei anna positiivseid tulemusi, siis võta vastu ostus see sõprus lõpetada. Kui sinu laps on selles sõpruses allasurutud, õnnetu ja stressis, kui üheskoos võetakse ette asju, mis on sobimatud või ohtlikud, siis pole sul valikut, see sõprus tuleb lõpetada. Tee seda nii valutult, kui suudad. Sa ei saa takistada neid lõplikult suhtlemast, kui nad näiteks käivad koos koolis või on ühes lasteaiarühmas, kuid võid viia nende koosolemise miinimumini. Sinu laps ei pruugi kunagi mõista, mis sa nende sõprust ei tunnista, kuid proovi talle siiski toetavalt seda selgitada. Anna talle samas võimalus oma teiste sõpradega rohkem ja huvitavalt koos olla.

Ära mingil juhul oma last halvusta, isegi väljend “Ole ometi mees,” teeb sinu lapsele rohkem kahju, kui arvatagi oskad. Loe SIIT!

Kui sinu lapsel on raske sõprussuhteid luua, siis loe ka seda: Kui lapsel ei ole sõpru