Alusta varakult

Hakka juba päris varakult lapsele õpetama, et on hea, kui ta on puhas ja hoolitseb oma asjade korrashoiu eest. Sellest, et suud pestakse, puhas särk pannakse ja mänguasjad kokku korjatakse, peaks saama harjumus juba väikelapsena. Kui varakult ja järjekindlalt lapse korra- ja puhtuseharjumust kasvatama hakata, siis teab juba viiene, et oma toas olevate mänguasjade korrashoiu eest vastutab ta ise. Kui ta on umbes kaheksa, siis peaks ta hakkama saama kogu toa korrashoidmisega.

Lapse arusaam korras kodust tuleb kergemini, kui juba väikese lapsega heatujuliselt mänguasju korjata, poekotist koos asju kappidesse panna ja pesu sorteerida.

Mis vanuses lapsed mis töid teha võiksid, seda vaata SIIT!

Igal asjal on oma koht

Õpeta lapsele, et enne uue mänguasja võtmist tuleks eelmine tagasi panna ja et kui poemäng on läbi, siis tuleb kohe ka kaup kokku korjata. Räägi lapsele juba siis, kui ta on päris väike, et nii nagu lapsel on oma tuba, on ka igal tema asjal oma koht, kus talle olla meeldib. Sellisel juhul ei vaata laps nädala lõpus otsa olukorrale, ehk uskumatult sassis toale, mille kordasaamine talle ülesaamatu raskusena tundub.

Ära muuda talle koristamist raskeks väljakutseks sellega, et nõuad küll korda, kuid tegelikult pole lapsel lihtsalt kohta, kuhu oma asju panna. Las tal olla nii riiul, kui erinevates suurustes kastid-karbid, kuhu oma asju organiseeritult sättida. Karpidel võivad lapse jaoks olla kas sildid või siis pisema mudilase puhul ka pildid. Kui lapsel on piisavalt kohti, kuhu oma asju panna, siis on koristamine tema jaoks ka lihtsam ja ta ei tee seda nii vastumeelselt.

Enne koduuksest väljaastumist olgu asjad oma kohale pandud. Alati

See eesmärk nõuab tihti isegi vanematelt suurt pingutust, mitte ainult lastelt. Kiirustades välja tormates ja asju laiali jättes mõeldakse, et oh, see on ainult täna nii, kuid tegelikult saab see alati nii olema, kui kogu pere oma harjumusi ei muuda. Samal ajal, kui õpetad lapsele, et enne uksest väljumist tuleb alati vaadata, kas kodu, mis sinu tagasitulekut ootab, on ikka ilus ja korras, pead seda harjumust ka eneses kasvatama. Sest isiklik eeskuju on sellises asjas lapsele kõige tähtsam.

Aga enne uksest väljumist on kodu kordategemisega vähem vaeva, kui kogu pere, mitte ainult laps, alustab sellega juba usest sisse tulles, ehk riided lähevad nagisse ja kinnastelgi on oma koht. Et koolikott ei jää lebasklema keset põrandat ja võileivataldrik ei säti end kükitama arvuti kõrvale.

Õpeta laps ka enda välimuse eest hoolitsema

Sasipäid ja mustade küünealustega lapsi on nii lasteaias kui koolis piisavalt. Järelikult on ka see meeldetuletus, et lapsi tuleb õpetada regulaarselt kammima, pesema ja küüsi lõikama, täiesti asjakohane. Laps võib ise selle tõesti kahe silma vahele jätta, sest maailmas on tema jaoks palju asju, mis on huvitavamad, kui kätepesu ja kammimine. Las ta tunneb ennast nende tegevuste juures hästi. Kingi talle näiteks ilusad patsikummid, et tal oleks siis ka kammimisest ja patsitegemisest rõõmu.

Ka igapäevae hammastepesu pole paljudele lastele sugugi igapäevane ja kui alustuseks lapsega koos vannioas hambaid pesta, siis saab sellest talle peagi harjumus. Nii pasta kui hari võivad olla tema lemmikkangelaste piltidega. Ja kutsu ta WC-sse tagasi, kui ta tavatseb vee tõmbamata jätta. Lõpuks saab ta ikka aru, et parem on kohe vett tõmmata. Enese eest hoolitsemine hommikuti ja õhtuti peaks kujunema lapsele rituaaliks, mida vahele ei jäeta.

Lase tal proovida ka seda, mis tunne on olla keset segadust

Lapsed ajavadki oma toa sassi ja sellest pole midagi hullu, kui nad selle mõne aja pärast ka ära koristavad. Ära torma lapsega riidlema, et tuba on segamini, kui tal on parasjagu vaba aeg ja ta koos sõbraga pleedidest onni ehitab. Lase lapsed mänguajal oma segadustekitavatest tegevustest rõõmu tunda. Sel hetkel on see segadus vaid sinu jaoks, tema on parasjagu kuningas uhkes diivanikattest lossis. Ja kui ta ei taipa hiljem koristada, siis võib proovida, kuidas talle meeldib hommikul oma kapist riideod otsida, kui kapiuksed on nööriga kinni seotud ja nööril ripub lossi sein.

Ka see, kui laps peab veidi suuremana kutsuma sõbrad tuppa, kuhu uksest eriti sissegi ei mahu, paneb laisa lapse järgmisel korral oma ümbruses korda looma. Aga keegi pole muidugi ideaalne ja sa võid ka oma korraarmastajast lapse voodi alt teinekord krõpsupaki leida.