1. Mänguasjad, mis plingivad, vilguvad ja teevad tõeliselt valju häält

Need, kes neid mänguasju disainivad, ilmselt vihkavad lapsevanemaid ja üritavad neid iga hinna eest lärmi sees elamisega karistada. Kui selline mänguasi on sinu koju tekkinud, siis hakkad pingsalt ootama, et millal ükskord ometi need patareid tühjaks saavad. Võib isegi juhtuda, et eemaldad need salaja.
Kuidas, no kuidas saavad sellised plinkivad ja üürgavad mänguasjad lapse loovust kasvatada ja tema arengule kaasa aidata?

2. Puzzled

Puzzled on tegelikult üks piin ja vaev nii väikestele kui suurtele, ükskõik mis vanuses need tükikeste kokkupanijad ka poleks. Nad on alailma laiali, neid on nii tüütu koristada ja nad muutuvad kohe kasutuks, kui kasvõi üks tükike ära kaob. Selleks, et neid pilte kokku panna, tuleb hirmsal kombel nuputada ja kui see on kokku pandud, pole temaga muud teha, kui laiali lammutada. Väga zen muidugi.

Puzzled, mis on mõeldud lastele, on veel mitmel põhjusel ärritavad. Näiteks pole seda puzzletükkide hunnikut kusagil hoida, sest karp läheb väga kiiresti katki. Eriti, kui väikesed jalakesed karbikaanega mööda põrandat uisutavad. Ema on muidugi see, kes neid tükikesi mööda maja kokku korjama peab. Ja isegi, kui oled need kokku korjanud, tuleb neid ka jätkuvate nädalate jooksul diivani ja kapi alt välja. Nad justkui paljuneksid seal.

Neile, kes usuvad, et puzzled on lastele väga harivad (mitte lihtsalt võimalus veel ühel moel multifilmikangelasi piltidel kujutades lapsi kinno meelitada), võib soovitada puzzlede ostmise asemel koos lapsega hoopis vanade ajakirjade tükkideks lõikamist ja seejärel uuesti kokkupanemist.

3. Puutetundlikud vidinad

Jah, sa oled tema silmis hea ema, kui talle selle annad, kuid ta unustab sinu eksistentsi täielikult, kui tal see juba käes on. Millal iganes laps selle nutitelefoni või tahvelarvuti kätte saab, on ta valmis kasvõi oma vanemad hülgama, kuid oma mänguasja enam käest ei anna.
Vaata, kuidas ta meeleolu muutub, kui sa temalt selle käest võtad! Kui tahad seda tagasi võtta, kas siis 5 minuti või viie tunni pärast — ta vihkab sind, et sa seda teed!

Sotsiaalmeediasõltuvus ei erine ju kuigivõrd teistest sõltuvustest ja kui laps selle lõksu langeb, siis kas ikka on võimalik teda sealt veel kunagi kätte saada?

4. Kõikvõimalikud moodsad kunstitarbed

Mõtle hoolega järele, enne kui kõikvõimalikud kunstitarbed oma majja lased. Analüüsi väga hoolikalt, millised värvid, plastiliinid, voolimissavid ja muu selline, on pestavad nii riietelt, nahalt, seinalt, aknalt, tapeedilt, kardinalt, diivanilt kui koeralt.

Kui sinul on eriti head närvid ja kalduvus koristamisele või kui sinu laps käib loovusringis või palju huvitegevust pakkuvas lasteaias, siis on tal muidugi vedanud — ta saab siiski piisavalt nende kleepuvate ja määrivate ainetega värvida ja mäkerdada.

5. Pärlid

Oi, kõik need pisikeste tüdrukute pärlid, helmed, litrid ja muu, mis tulevad välja kõikidest nendest isetegemise karbikeste pisikestest sahtlikestest.
Tavaliselt on need pudinad nii kenasti värvide ja liikide järgi lahterdatud, kuid kindel on see, et karp läheb laiali enne, kui keegi jõuab arugi saada. Ja enam pole need helmed kunagi sorteeritud ega omal kohal. Enamasti on nad sinu talla all.

Kuid on ka selliseid asju, mis võivad vabalt asendada kõiki  eelnevalt loetletud mänguasju

1. Pori, liiv ja savi

Seda saad sa vähemalt igalt poolt maha pesta ja erilist keemiat see koduõuelt leitud mõnus mass ka ei sisalda.

2. Oksakesed, kepikesed, pulgad

Neid leidub väljas mängimiseks piisavalt ja neid hiljem ära visates ei tunne sa selliseid süümepiinu nagu katkistest mänguasjadest loobudes (sest need mänguasjad maksid ju nii palju ja läksid katki juba kaks päeva pärast ostmist).

3. Kõiksugu voolikud, kausid ja tühjad pudelid

Lapsed armastavad selliseid asju väga. Pudelisse ja voolikusse saab vett lasta ja siis õues mängida, plastpudelite ja kaussidega askeldades on lapsel väga lõbus nii vannis kui liivakastis .

4. Karbid ja pappkastid

Lastele meeldib nendest majakesi ehitada, neid lõikuda jne. Parim on see, et võid need hiljem saata pakendiringlusesse. Ei mingit raiskamist.

5. Teised lapsed

Enne, kui lapsed saavad endale tahvelarvutid, võiksid nad proovida mängida ka teiste lastega. See võib neile päris meeldida.

Allikas: mothering.com