Kuidas alandada turset?

Nohu alguses tekkinud turset aitab vähendada soe mustasõstra-, vaarika- või pärnaõietee, millele võib lisada mett. Samuti mõjub hästi sinepivann või sinepipadjakeste hoidmine jalataldadel. Turset alandab ka ninajuure soojendamine praeahjus soojaks lastud tangude, tatra või jämeda soolaga, mis on pandud suurema soki või põlviku sisse. Algava nohu korral võib lapsele panna kaela küüslaugukee või padjale mõned küüned.

Kui turse ei taha kuidagi alaneda ja takistab hingamist, võib abi otsida apteegiravimitest. Eelistada tasub suukaudseid nohuravimeid (Sudafed, Actifed, Sinupret) ja vältida kiire­toimelisi pihustatavaid rohtusid. Ninna tasub pihustada füsioloogilist soolavett, mis puhastab limaskesti ja tõkestab viiruse levikut.

Pane tähele! Veresooni ahendavaid ja turset vähendavaid ksülometasoliini sisaldavaid nohurohtusid ei tohi tarvitada rohkem kui viis päeva. Pikema kasutamise järel võib ninna pandav rohi suurendada turset, kuivatada limaskesti ja põhjustada kroonilist nohu. Kõrvaltoimed (rahutus, unetus jne) on ka suukaudsetel ravimitel. Imikule ja väikelapsele nohuravimid ei sobi.
Viirusnohu ei ravita antibiootikumidega, millel on bakteritevastane toime.

Kuidas nina nuusata?

Tasub hoolitseda selle eest, et laps nuuskaks sekreedi välja. Pigista üht ninapoolt tühjendades lapse teine ninapool kinni. Kui eritis on paks ja seda ei saa hästi välja, võib ninna pihustada toasooja keedetud või kergelt soolast vett või apteegis müüdavat füsioloogilist soolavett (nt Humer). Vesi tuleb koos tatiga välja nuusata või väiksematel lastel pumbaga kätte saada. Kui eritis tuleb nuuskamisel ilusasti välja, et tasu soolase veega limaskesta asjatult kuivatada.

Beebi ninna võib tilgutada ka rinnapiima. Suure nuuskamise ajal võib nina limaskesta niisutamiseks ja pehmendamiseks kasutada õli sisaldavat pihustatavat nohurohtu. Enne rohu pihustamist tuleb nina puhastada sekreedist. Imikutele need rohud ei sobi.

Pane tähele! Paksu nohu perioodil peab laps jooma piisavalt teed, mahla või vett. Kuna piim soodustab sekreedi teket, tasub lapse menüüs vähendada piimatoitude hulka. See soovitus ei kehti imikute puhul.

Kuidas lõpuni paraneda?

Nagu igast külmetushaigusest paranemisel, on ka nohu korral oluline puhkus. Laps peaks sööma tervislikku ja mitmekülgset toitu ning palju jooma. Pane tähele! Et laps korralikult paraneks ja tema immuunsüsteem tugevneks, tuleb teda hoida eemal lastekollektiivist ja rahvarohketest kohtadest soovitatavalt kaks nädalat pärast nohu kadumist. Terveks saanud laps peaks liikuma iga päev värskes õhus.

Haigusele vastu

  • Karasta ja treeni. Lapse immuunsüsteemi tugevdab füüsiline koormus ja värske õhu käes liikumine.
  • Söö tervislikult. Vastupanu haigustele suurendab mitmekesine ja tervislik toit.
  • Joo taimeteed. Immuunsüsteemi tugevdab tee, milles on üheksavägise ja päevakübara õied ning põdrakanepi lehed. Pä­rast tee joomist anna lapsele lusikatäis mett. Ohtralt vitamiine ja mine­raalaineid on kibu­vitsa­marjadest ja õuna­koor­test tehtud tees.
  • Abi apteegitootest. Immuunsüsteemi tu­gevdab greipi sisaldav Citrosept. Enne kooli või lasteaeda minekut võib lapse ninaalust määrida Carmolisega või euka­lüpti­õliga.Immuunsüsteemi tu­gev­davad punast päeva­kübarat sisaldavad imemistabletid.Sügistalvel, näiteks enne jõule, võib kaaluda vita­miinikuuri tegemist. Lapsele sobivad polü­vita­miinid siirupina.
  • Alusta raviga kohe pärast haigestumist. Kui lapsel on külma­värinad, tasub teha jalgadele kuuma sinepivanni, viia laps kuuma duši alla, anda juua kuuma jooki.

Kasutatud dr Aili Paju soovitusi.