Polarn O. Pyret juhataja Merje Vasar räägib, et muutlikus Eesti sügistalves võib tunduda, et vaja on väga palju erineva otstarbega riideid. Ta soovitab, et kõige parem on lapsele selga panna mitu kihti rõivaid, kuna see võimaldab riideesemeid kas ära võtta või juurde lisada, vastavalt sellele, kuidas ilm muutub. Samuti aitab mitu kihti riideid vältida higistamist.

Vasara kinnitusel tuleks kihilise riietuse puhul valida kas polüestri või meriinovillase riide vahel. Seda saab otsustada selle põhjal, mida õues tehakse. Esimene sobib aktiivseteks õuemängudeks. Polüester juhib niiskuse kehast eemale ja nii ei hakka lapsel külm, kui suurem rahmeldamine läbi on. Meriinovillal on sama funktsioon, kuid materjal ise on oluliselt soojem ja just seepärast sobib lastele, kes pigem liiguvad ja higistavad vähem.

Rõivad olgu parajad

Vasar rõhutab, et lisaks muudele olulisele märksõnadele peaks õueriietus olema paraja suurusega. “Kuigi tihti on tavaks, et kasvava lapse riided valitakse tihti varuga, siis tegelikult ei ole liiga pikkade püksisäärte või varrukatega mugav õues liikuda ja see takistab mängimist,” selgitab lastepoe juhataja. “Laps on laps ja peab saama õues mugavalt mängida, ilma et liiga suur või väikseks jääma kippuv jope või püksid teda takistaks.”

Vihmase ilmaga vihmariided

Kuna sügistalvised ilmad on meie kliimas heitlikud, peavad lapse rõivad olema kindlasti veekindlad. “Kui sajab vihma või lund, aga riietus peab hästi vett, siis saab rahuliku südamega lapse õues mängida saata. Ei pea sealjuures muretsema, et laps saab märjaks ja tal hakkab külm,” selgitab Vasar. Vihmariiete valmistamisel kasutatakse tänapäeval kõrgelt arenenud tehnoloogiaid. “Veekindlale riietusele tehakse vihmaruumitest — katsetatakse, kui suure veesamba võib kangale peale lasta, enne kui see hakkab lekkima. Liimitud õmblustega rõivast, mille taluvus on hinnatud vähemalt 2000 mm, võib juba nimetada veekindlaks. (Näiteks meie Shell vihmarõivad peavad isegi rohkem kui 10 000 mm vett.)” 

Õigesti hooldatud riided kestavad kaua

Vihmaste ilmadega õues mängides satuvad lapsed tihti hoogu ja nende teele jääb ette nii mõnigi porilomp. Paratamatult saavad siis riided mustaks. Vasar ütleb, et kindlasti ei pea ilmtingimata kohe riideid pesumasinasse panema. “Kvaliteetsed õueriideid ei pea tihti pesema. Kui lapse riided on saanud poriseks, siis soovitame pealisriided niiske nõudepesemislapiga pealt puhtaks pühkida, mitte kohe pesumasinasse panna.”

Samuti soovitab Vasar kõigi riiete puhul järgida pesemisjuhendit, mille leiab riietuse etiketilt. Kindlasti ei tohi õueriideid kuivatada väga kõrgel temperatuuril. “Näiteks meie tooted on enamasti teibitud õmblustega, et muudavad rõivad vett ja tuult pidavaks, ja liigne kuumus võib need teibid lahti kuumutada. Sel juhul kaotab rõivas funktsionaalsuse,” lisab Vasar, rõhutades, et õueriiete puhul kehtib teada-tuntud ütlus — vähem on parem.

Muraste lasteaia õpetaja Ülle Aava kommentaar:
Lapsevanemad ja õpetajad soovivad lastele leida sellist riietust, millega ei oleks ei palav ega ka külm. Seega peavad riided kaitsema tuule eest ja samas olema parajalt soojad ning õhku läbilaskvad. Talvine õueriietus peaks olema vetthülgav, tuult tõrjuv ja mugav, sest lumes on tore püherdada. Laste talveriietuse puhul on ka oluline kapuuts, mis korralikult peas püsib. Talvel on mõnus õhuke soe pesu kombinesooni all parim valik, et lapsed ei oleks riietatud kubujussideks ning neil oleks hea õues liikuda.

Lasteaiaõpetajana soovitaksin soetada oma lapsele sellised riided, mida ka lapsel endal on lihtne selga panna. Seega peaksid kinnitused olema loogilised ja käepärased. Nii on ka täiskasvanul last kergem abistada. Ka laste riietuses kehtib reegel — parem üks korralik ja kallis kui seitse mõttetut asja.

Mis on kihiline riietus?

1. kiht: hoiab keha kuivana
Kui laps on külmaga õues mängimas, toodab ta keha soojust ja niiskust, mis on vaja keha pealt ära juhtida. Sellepärast vajab ta ühte õhukest villast, frotee- või fliiskihti, mis hoiab sooja ja juhib niiskuse eemale. Puuvill on kõige mugavam vastu ihu, kui ilm on pehme ja mäng pole eriti kiire või higistama ajav.

2. kiht: hoiab keha soojas
Keskmise kihi ülesanne on termoisolatsioon ja see peab olema õhuline. Hea keskmine kiht koosneb pehmest fliisist või froteest ning vabastab niiskust ja peab kinni higi. Kui lapsel on seljas riietus, mis ei hinga, muutub keha kiiresti külmaks ja niiskeks. Keskmises kihis võib kasutada mitut erinevat rõivast ja neid vajadusel eemaldada.

3. kiht: kaitseb märja ja tuule eest, hoiab sooja ja ventileerib liigset soojust
Välimine kiht kaitseb tuule, vihma ja lume eest.
Kvaliteetsel õueriietusel on pealpool kaitsev kiht ja seespool tuulekaitse, mis koos toimides vabastavad üleliigse niiskuse ja takistavad vee sisse imbumist. Kui õueriietel on liimitud ja peidetud õmblused, hoiavad need niiskuse eemal.