• Vali õige aeg, mil lapsele rõõmustavaid uudiseid teatad. Kahe-kolmeaastasele pole mõtet juba varakult seletama hakata, kuna ta nagunii ei mõista, mis sa talle öelda tahad. Sellises vanuses lastele võid paar nädalat enne sünnitust teada anda ja selgitada.

  • Räägi alati tõde ja ära kirjelda lapsele uut õde või venda kui supertoredat mängukaaslast, vaid kui näljast ja karjuvat beebit. Siis ei ole lapse pettumus nii suur.

  • Kui räägid uuest beebist, siis näita oma lapsele tema beebiasju. Kui ta näeb, et ta oli ka pisike ja teda armastati, siis ta lepib uue ilmakodanikuga kiiremini. Nukubeebi „harjutamiseks” pakub kõigile lastele suurt rõõmu.

  • Ära võta lihtsalt lapselt tema vanu mänguasju ära, vaid lase tal ise otsustada, mida ta on valmis loovutama. Siis ta tunneb, et teda võetakse tõsiselt ja ta on uue beebi tulekusse kaasatud.

  • Nüüd mängib issi tähtsat rolli: kohustused, mida ta pärast teise lapse tulekut tegema peaks hakkama, saab ta juba üle võtta — kas siis lapse lasteaeda viimise või õhtuti unejutu lugemise. See lihtsustab ümberharjumist.

  • Troonilt tõugatud esiklapsel on nüüd uut usaldusisikut vaja: vanaema- või isa, naabrid või sõbrad, kedagi, kes oleks kiiresti lapsele kättesaadav, et teda toita, temaga mängida ja teda lohutada. Samuti tuleb sellele mõelda, kes lapse eest hoolitseb kui ema haiglas on — kui selleks on isa, siis pole probleemi, kui aga näiteks vanaema last hoidma tuleb, peab talle ennem väikese sissejuhatuse tegema, et ta kõik vajamineva kätte leiaks.

  • Laps suudab korraga ühe suure sündmusega kohaneda, muidu on ta pidevalt pinges. Seetõttu ei ole tark kohe pärast uue pereliikme tulekut kolima hakata või suurem laps lasteaeda panna.

Järgnevalt leiad küsimused, mida su esimene laps ilmselt esitama hakkab ja kuidas neile vastata

Kas beebi saab nabaaugust välja vaadata?

See ei ole võimalik, sest et loode asub emaüsas, see on nagu soe koobas. Seal ümber on lihased ja nahk. Ja vaata oma naba — see ei ole ju auk, nabad on kõigil kinnised. Sellepärast ei saa beebi ka sealt välja vaadata.

Vihje: Mitte liiga täpselt kirjeldada, et loote ümber on lootevedelik, platsenta jne. Selline kirjeldus on su lapsele siiski väga abstraktne ja see pigem hirmutab teda kui selgitab olukorda.

Mida beebi sööb?

Beebi ei oska kõhus olles veel ise suukaudu süüa, sellepärast saabki ta toidu nabanööri kaudu otse oma kõhtu. Nabanöör on nagu voolik, mille kaudu see, mida mina söön temani jõuab. Ja tal ei ole mitte kunagi kõht tühi.

Vihje: Ära räägi talle, et loode saab oma toitained sinu vere kaudu kätte. Lapsed arvavad, et kõhubeebid peavad verd jooma ja see on nende jaoks rõve. Alates kaheksandast eluaastast hakkavad lapsed mõistma, kuidas loode emaga ühendatud on.

Kas ma olin ka kõhus?

Jah. Me ootasime sind väga ja silitasime kõhtu. Me teadsime juba, et sa oled poiss/ tüdruk ja rääkisime sinuga. Või: me lasime ennast üllatada ja saime alles sünnitusmajas teada, et sa oled poiss/ tüdruk.

Vihje: Kui sul on endast suure kõhuga pilti sellest ajast, siis näita seda oma lapsele. Siis on sul kergem seletada ja tal aru saada, et ka tema oli sinu üsas.

Kuidas tuleb beebi kõhust välja?

Beebi kasvab kõhus ja kui tal seal liiga kitsaks läheb, siis ta tahab juba ise ilmavalgust näha. Ja siis ta tuleb emme seest välja.

Vihje: Palun ära hakka lapsele sünnitusvaludest rääkima, sest et ainus, mida su laps mõistab, on see, et beebi teeb sulle haiget.