Pirakad peedikotletid (10 väga suurt kotletti)

Sandra: Valgurikastest ubadest ja kikerhernestest saab suurepärase kotletitaina kooskiudainerikka täisterajahu ja vitamiinidest pungil rauarikka punapeediga. Paras portsküüslauku aitab pisikutega võidelda. Lisaks on kotletid väga maitsvad ja sobivad hästi kaburgerisaiade vahele või kartuli ja kastme kõrvale.
 
Purk ube, nt punaseid (400 g)
purk kikerherneid (400 g)
2 keskmist sibulat
1 keskmine toores peet (350 g)
2 suurt marineeritud kurki
2 suurt küüslauguküünt
2 kuhjaga tl kuivatatud majoraani (või muid kuivatatud ürte)
2 tl soola
1 tl karripulbrit
180 g täisteranisujahu või -kaerajahu
õli praadimiseks
 
Kurna ja loputa oad ning mudi need näppudega pudiks. Sama tee kikerhernestega.Beebipüreeks pole tarvis, piisab, kui lihtsalt kergelt pudiks teha. Lisa kikerhernepuder oapudrule. Seejärel lisa peeneks hakitud sibulad, riivitud toores peet, peeneks hakitudmarineeritud kurgid, hakitud küüslauguküüned, majoraan, sool, karripulber ja täisteranisu- või-kaerajahu. Sega kõik hoolikalt läbi.Aja pann kuumaks ja vala sinna paar supilusikatäit õli. Vormi suured kotletid (laiad, aga mitte paksud) ja tõsta kuuma õli sisse küpsema. Prae, kuni kotletid on ühelt poolt täiesti krõbedad. Seejärel pööra need õhukese pannilabidaga ümber ja prae, kuni kotletid on ka teiselt pooltkrõbedad.
 
Kartuli-porgandi-juustukaste (4–6 inimesele)
 
Sandra: Ma ise ka ei usu senini, et see võrratu luksuslik ja rikkalik juustukaste on valmistatud kartulist ja porgandist! Kartulis sisalduv tärklis on siin põhjuseks, miks kaste tekstuurilt ja maitselt just mõnusalt juustusarnane on. Eestis on tõepoolest oma supertoidud. Vana hea kartul ja porgand on ääretult kasulikud, nagu ka paljud teised soodsad ja maitsvad Eesti köögiviljad. Porgand sisaldab rikkalikult karoteene ja A-vitamiini, mis hoiavad silmadetervist. Kartul sisaldab kaaliumi ning C- ja B-vitamiine. Lisaks leidub kartulis kaltsiumit, mis on oluline luude tervisele.Sellele kastmele annab omapära maitsepärm ehk pärmihelbed. See on inaktiivne pärm, mida kasutatakse maitseainena. Toitudele lisab see juustu- ja pähklimeki ning lisaks sisaldabrohkelt B-vitamiine. Maitsepärmi leiab näiteks Prismast presspärmiga samast riiulist. Müügil ka kaubamajades ja ökopoodides.
 
300 g kartulikuubikuid (toorest, kooritud kartulist)
150 g porgandikuubikuid (toorest, kooritud porgandist)
8 sl (30 g) maitsepärmi ehk pärmihelbeid
120 ml külma vett
1½ tl soola
80 ml rafineeritud oliiviõli (maitse peab olema neutraalne)
1 tl valgeveiniäädikat, õunaäädikat või sidrunimahla
 
Keeda kartuli- ja porgandikuubikud ühes potis rohkes vees pehmeks (umbes 15 minutit). Kurna ja vala kannmikserisse. Lisa maitsepärm, vesi, sool, äädikas või sidrunimahl jarafineeritud oliiviõli. Mikserda minut-paar, kuni kaste on kreemjas. Tarvita soojalt või jahuta maha (jahtudes kaste ka pakseneb). Säilib külmkapis 2–3 päeva. Ideaalne kaste dippimiseks.
 
Sandra Vungi, www.taimetoit.ee
 
Ilmunud on ajakiri Meie Lapse Tervis! Loe, millest see kirjutab SIIT